"Ислямска НАТО" – блъф или реалност

Сложен би бил въпросът за лидер на новия военен блок
4 фев 2016 22:11, Елка Василева
164
"Ислямска НАТО" – блъф или реалност
Снимка: архив, Reuters

Турската делегация в Парламентарния съвет на страните от Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) представи неотдавна на 11-ото му заседание в Багдад инициатива за създаване на ислямски миротворчески сили, натоварени по-специално с уреждането в Сирия и борбата срещу "Ислямска държава", пише Андрей Николаев от Росбалт.

В ОИС членуват 57 държави от мюсюлманския свят, включително постсъветски - Азербайджан, Казахстан, Туркменистан, Таджикистан, Киргизстан и Узбекистан. Общото население на страните членки наброява към 1,5 милиарда души. През 2010 г. генералният секретар на тогавашната Организация Ислямска конференция (днешната ОИС) Екмеледдин Ихсаноглу огласи вече подобно предложение - да се формира един вид "ислямска НАТО", но редица държави участнички го сметнаха за "преждевременно" и се възпротивиха.

Още по-рано Пакистан също настояваше за изграждане на такава структура за миротворчески операции в Ирак - и също не постигна успех. Но тогава не съществуваха нито сирийският проблем (най-малкото в днешния му вид), нито ИД.

Сега обаче според турските делегати в ОИС създаването на Ислямски миротворчески сили е насъщна необходимост и всички страни от обединението трябва да обсъдят Пакт за колективна сигурност. Инициативата на Турция ще бъде обсъдена подробно на следващото заседание, после ще се разработи и съвместна декларация за внасяне в Генералния комитет на ОИС.

Ще могат ли обаче ислямските миротворчески сили, ако бъдат създадени, наистина да решат проблемите, посочени от представителите на Турция? Или, напротив, ще засилят процесите на дезинтеграция в ислямския свят, разкъсван от вътрешни противоречия и размътван от външни политически играчи? И дали ще допуснат осъществяването на една турска инициатива Иран и Саудитска Арабия при стремежа им към лидерство в ислямския свят?

Едва ли. И президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган навярно чудесно го схваща, но се опитва все пак - не му дават мира амбициите, желанието да се чуе гласът му поновому.

Чисто "технически" няма пречка да бъдат създадени ислямски миротворчески сили - съответните държави разполагат с достатъчно пари и организационни таланти. Неизбежно обаче ще се очертае въпросът за лидер на новия де факто военен блок, както стоят нещата с Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) и НАТО, чиито "шефове" са съответно Русия и САЩ. А в ислямския свят той ще стои далеч по-остро, защото за ролята на водач претендират цяла група взаимно антагонистични страни.

Но двата споменати блока, особено НАТО, станаха факт благодарение на общите в някаква степен ценности, обединяващи страните участнички. А в ислямския свят днес цари жестоко разцепление - сунити и шиити воюват помежду си, няма съгласие между привържениците на различните течения в исляма. Всъщност, стига да погледнем сирийско-турските отношения, ситуацията в Ирак и другаде, ще се настроим скептично към идеята на Турция, жадуваща да властва най-малкото в ислямския свят.

Как са реагирали на нея постсъветските държави от ОИС, не се знае. При всяко положение не бяха разпространени официални коментари за турската инициатива. Но започнат ли все пак да се формират ислямски миротворчески сили, Азербайджан и страните от Централна Азия ще направят добре да не заявят участие. Още повече че три държави от региона - Казахстан, Киргизстан и Таджикистан, членуват в ОДКС.

Изчаквателната позиция ще е логична и с оглед неяснотите за реакциите в международната общност; турската инициатива надали ще допадне на Русия, "локомотива" на ОДКС. Очевидно появата на ислямски миротворчески сили няма да хвърли във възторг и НАТО - но много зависи от това доколко алиансът ще може да управлява новия блок.

"Спутник" (Баку) помоли за коментар руския политолог Михаил Нейжмаков, шеф на Центъра за анализ на международната политика към Института за глобализация и социални движения. Според него теоретично погледнато, изпращането на ислямски миротворчески сили в зоната на сирийския конфликт би могло да е компромисен вариант за различните членки на ОИС, ако те се споразумеят за квоти или сектори, за които да отговарят националните контингенти.

Практически се очертават редица пречки за използване на ислямски миротворчески сили, изтъкна експертът. Против участието на подобна структура в уреждането на конфликта със сигурност ще се обяви официален Дамаск. "През 2012 г. ОИС замрази членството на Сирия, през юни 2014 г. външните министри от организацията заявиха на съвещание, че не признават резултата от изборите в тази страна. Башар Асад има всички основания да се страхува, че ислямските миротворчески сили, ако бъдат създадени, ще станат инструмент пак на Саудитска Арабия и може би на Турция (според начина, по който се формират)", каза аналитикът.

Той добави, че при намеса в конфликта тези сили ще се използват от двете държави, за да установят контрол над Сирия - а това е неизгодно и за Русия, която със сигурност ще блокира решение, предоставящо мандат на ООН за миротворческа операция на тези сили в зоната на сирийския конфликт.

С една дума, турската идея за създаване на миротворчески сили, включително за борба с ИД, не намери благодатна почва с оглед пълната липса на единство в ислямския свят, отказа на Турция да сътрудничи по сирийския въпрос както със самата Сирия, така и с Иран и Ирак, участието на Русия и САЩ в близкоизточния проблем и т. н., което ще предизвика конфликт на интереси в новия миротворчески блок, ако той все пак бъде формиран.

Всъщност със създаването на "ислямска НАТО" Турция най-вероятно продължава да претендира за възраждане на Османската империя, а в днешните реалности това е практически невъзможно.
 

/БТА/
 


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
azrayl преди 2 години
До gope ТРЕПЕРЕТЕ !!!
42
1
 
2
 
! Отговори
taliban преди 2 години
https://facebook/A.Davutoglu/videos/945174178907897/
41
1
 
2
 
! Отговори
до 144 преди 2 години
Днес много рано сте се "надресал".
40
7
 
33
 
! Отговори
gope преди 2 години
Няма по-долно създание от Турчина!!!
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си вардим д3урлите, дами и господа, да си вардим д3урлите!
38
4
 
18
 
! Отговори
каймак АМ преди 2 години
Турция в Сирия ли ? Че тя отдавна е там. В северен Ирак също.
37
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
atakist shto ne se samoubiesh mnogo golyam glupak si
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
135 kyurdite se opitaha za ne zavisimost turciya e demokraticna dyrjava sled kato vleznaha vav parlamenta se opitaha da obyavyat ne zavisimist sega se leee plach i kryf
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
rusia vleze no problem franciya vleze no problem shto turciya da ne vliza
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
jiveete v dyrjava koyato nyama voena mosht ami govorite za voena strategiya na truga dyrjava jalki ste
33
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
отговора на Русия е стратегически ядрен удар по военната инфраструктура на Турция

ако Ердоган до такава степен е скъсал с реалността нека го направи...
това ще е края на Турция
Кюрдите веднага ще обявят независимост

а Русия ще овладее проливите
32
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и на какво основание Турция навлиза в Сирия?
това не е ли агресия?
31
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция напада Русия в Сирия
след което НАТО казват член 5 нападнати сме :D

абе вие сериозно ли???????


днес един руски военен анализатор даде становище при този сценарии как трябва да реагира Русия?
Какво прави НАТО и по специално САЩ при подобен отговор?
30
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция готви навлизане в Сирия?

господа соросоидии и либерали
това с какво ще го оправдаете?
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбирам,че препикан терлик има ноу-хау по въпроса с зачеването на мъже и го пази в тайна:)))
Не се срамувай,сподели го с анадолските си братя.
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердоган усеща ,че кюрдите напират за собствена държава,поради което иска да оглави ислямското НАТО и по лесно да ги смачка.А имперскте му мераци са известни.
27
2
 
1
 
! Отговори
ало преди 2 години
атакист виж къф линк ти пуснах
ще ти хареса сложи ввв-www цом-ком
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук пиша само за да ви се подигравам мерете си приказките ако искате да ви юважава ме атакист ако продължавате по този начин ще клъвнете на въдицата
25
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ела в Кърджали щом все още мислиш че цялата територия е българска няма кои да те поздрави на български дори и да го знаят Селам алейкум алах акпер хахаа
24
1
 
2
 
! Отговори
Demokrat преди 2 години
До 107

това отдавна е така