НАТО: Евтиният петрол може да запали политически искри

"Ниските цени могат да тикнат някои държави към авантюри"
4 фев 2016 18:42,
80
НАТО: Евтиният петрол може да запали политически искри
Снимка: архив Reuters

Ниските цени на петрола могат да станат причина държавите, които добиват горивото и които са развили щедри социални програми, или чиято икономика се крепи основно на износа на горива, да предприемат външнополитически авантюри, за да разсеят собствените си общества от последиците от обезценяването на горивата. Това предупреди НАТО в свой анализ, цитиран от БТА.

В документа се отбелязва, че макар Русия да си дава сметка за преките последици за собствената й икономика от спада на петролните цени, Москва изглежда няма намерение да преосмисли намеренията си за превъоръжаване.

Още по темата
Допълва се, че Саудитска Арабия засега също не изглежда достатъчно засегната, за да преразгледа геополитическите си амбиции.

Анализът показва, че поевтиняването на петрола основно се разглежда като възможност държавите износители да се въздържат от агресивна външна политика и да се насочат повече към нововъзникналите вътрешноикономически проблеми. Отчита се, че в тези общества възникването на политическо напрежение е много вероятно сега, тъй като бюджетите ще бъдат лишени от сериозни приходи и това ще доведе до затруднения за поддръжката на социалните програми.

Посочва се, че ниските цени на петрола се дължат на равномерното потребление, съчетано с "охлаждането" на китайската икономика; мощния възход на фракинга в САЩ, довел до намаление на американския внос и освобождаването на количества традиционно добит петрол за останалия пазар; решението на Саудитска Арабия да запази равнищата на своя добив, въпреки цените, за да не губи мястото си на пазара; липсата на единомислие в ОПЕК.

Според анализа дори котировките да се покачат малко, което е вероятно, Русия, Иран и Венецуела ще продават на цени, близки до себестойност заради остарелите си технологии за добив. Поскъпването същевременно би осигурило допълнителни средства за усъвършенстване на технологиите за фракинг.

НАТО изразява очакването за "нови съюзи" на петролния фронт, например между Русия и Иран, доколкото тепърва Техеран ще излиза на пазара на черно злато след отпадането на ембаргото. Макар Москва да е заплашена от иранската конкуренция, очаква се тя да се постарае Техеран да остане без пряк достъп до европейския пазар - стратегически за руснаците.

Прогнозира се, че руската страна ще се постарае иранските петролни продукти по-скоро да бъдат насочени към Китай, докъдето самата Русия няма развита преносна инфраструктура.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До СправедливКитай загива. Запомни го.Направиха невероятен бум на базата на евтината работна ръка. Играта свърши. Индия чака.
33
2
 
27
 
! Отговори
бг преди 8 години
Унищожаване на Мека и Медина,и исляма приключва.
32
8
 
21
 
! Отговори
До Справедлив преди 8 години
Боли ги китайците за новоизлюпените държави като САЩ и Русия!!!! Китай е вечен, всички други са НОВОБРАНЦИ!!!
31
3
 
27
 
! Отговори
бг преди 8 години
Саудитите инвестират в Ан Нусра и Джон Кери.
30
4
 
25
 
! Отговори
Справедлив преди 8 години
Когато се говори за световни проблеми от всякакво естество ЗАЩО всички забравят КИТАЙ ????????????????????????????
29
13
 
29
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
излишно е да спорите с руските *** тук. Няма аргументи. Има само обиди и хвалебствия на един диктатор. Е, за пари, разбира се. Когато и обидите и глупостите се изчерпят започва блокиране на сайта. Очаквайте го скоро.
28
10
 
24
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Брееей какъв гений имало в България.Петрола не е само гориво бе тутманик.---------------------------20 не само клавиатурата , но благодарение на химическата индустрия в която Щатите са флагман , петрол ядеш , с петрол се и лекуваш , приложения бол и на всякъде , само че те не са повече от 20% от употребата му в света . а и непрекъснато излизат нови матриали за които и идея си нямаш
27
3
 
27
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
До Анонимен 25И не само в САЩ. Живея в Италия. Данъка за електроавтомобилите е 0! Лизинга е безлихвен.
26
16
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В най-жалко положение сред петролопроизводителите е Русия, защото от 7-8 трилиона долари влезнали в Русия през последните 10-12 г от петрол и газ налице има стотина милиарда долара и те се топят като майски сняг заради слабата рубла. Няма никакви инвестиции, никакви програми за развитие на други браншове на икономиката, никакви натрупани резерви. Всичките тези трилиони са окрадени, изядени и разграбени. Главния виновник за тази разруха е Путин, но това не пречи русофилите да го считат за бог.
25
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До брейСАЩ до преди месец НЕ изнасяха петрол. Това е една "перфектна" стратегия на Путин сам да си го....
24
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
..."довел до намаление на американския внос и освобождаването на количества традиционно добит петрол за останалия пазар"...за какъв износ на САЩ става въпрос като добивът им е 9млн.барела на ден ,а потреблението 19млн. барелаМиналия месец реекспортираха един танкер и вече почнали да изнасят нефтНаправо сте смешни с тези неадекватни коментари
23
11
 
24
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Oil - Crude Oil Proved Reserves(Billion Barrels)2014Венецуела 298.00Саудитска арабия 268.00Канада 173.00Иран 157.00Ирак 140.00Кувейт 104.00ОАЕ 98.00Русия 80.00Либия 48.00САЩ 37.00Забелязвате ли , че Канада и САЩ които все пак са и на един Констинент а и съседи/Венецуела също/ но Сащ и Канада имат общо 210 млрд барела доказани петролни залежи което е 2,5 повече от Русия ,а СА има 3,5 пъти повече
22
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тролгеносенИ най важното в САЩ зареждането на електронни коли е безплатно пред магазините или кафетата в големите градове, отнема около половин час
21
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Росгладнадзор предупреждава руските граждани да не изхвърлят обелките от картофите а да се консумират също
20
11
 
24
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
След 20 г. петрола няма да е гориво. Технологиите се развиват с бясна скорост. Почти няма световна марка автомобили/Лада не е такава/ която да не произвежда хибрид или електроавтомобил. Много се залага и на водородните двигатели. Русия/да благодари на Бог/ ще има бензин за колите си. Остава да може да изхрани и шофьорите им. Ако разчита на дрънкане на оръжия и износ на петрол..........едва ли..
19
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я вземете пример от България веднага!!!Петрола е на рекордно ниски цени от десетилетия, но за жителите на територията го продаваме на високи за да има стабилност! Те си траят и живеят в мир и спокойствие. Е вярно народа ни мизерства и гладува, но сме стабилни и толерантни към всички чужди!
18
3
 
33
 
! Отговори
До Оди Сей преди 8 години
Брееей какъв гений имало в България.Петрола не е само гориво бе тутманик.Даже и клавиатурата на която пишеш глупотевините си е от петрол.Гащите и паниците са ти от петрол също.Я се обади на тия шизофреници от НАТО ,да не се притесняват тогава.То според теб и тях Русия няма да я има след има няма една две години и няма акой да ги "страхува"
17
15
 
18
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
15 Да ти напомня само , че петродаларите саудитите инвестират в какво ли не
16
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До ОдисеусаКакви 20 години бе момче, след 2025 година петрола повече няма да се използва за гориво, може би само ретроманяците ще го ползват като такова.
15
15
 
23
 
! Отговори
емигрант преди 8 години
Една рускиня пък ми каза, че в Русия всичко... си имали....но демокрация.....НЕТ...!