Парите за помощи не достигат до нуждаещите се по света

$25 млрд. в помощ на 125 млн. души, пресметна Кристалина Георгиева
4 фев 2016 08:24, Петя Славова
16
Парите за помощи не достигат до нуждаещите се по света
Снимка: архив, Reuters
Твърде често само половината от парите, предоставени от донори, достигат до милионите хора, поразени от войни и природни катастрофи, които имат отчаяна нужда от хуманитарна помощ. Това заяви в ООН Кристалина Георгиева, еврокомисар за бюджета и човешките ресурси, която е и съпредседател на комисия, съставена от ООН.
 
Деветчленната работна група се опитва да намери ново финансиране, с което да помогне на бързо растящия брой хора, нуждаещи се от хуманитарна помощ. Тя призовава донорите и помощните организации да си сътрудничат по-тясно, за да намалят разходите, посочи Георгиева, съобщава БТА.
 
Хуманитарните средства са като злато. Целите ни обаче много често са ниско каратово злато, 9-каратово злато, защото вземаме един долар, или една лира, или йена, или рубла и до момента, когато стигне до нуждаещите се, стойността вече е намаляла наполовина, каза тя на брифинг за представяне на доклад на комисията.
 
По думите й това се дължи на разходи за трансакции, администрация и "защото създаваме бюрокрация". Според доклада светът в момента дава около 25 млрд. долара в помощ на 125 милиона души, което е над 12 пъти повече от 2-та милиарда долара, отпуснати през 2000 година. Все още обаче има недостиг от 15 млрд. долара годишно. Комисията предупреждава, че ако сегашната тенденция продължи, разходите за хуманитарна помощ ще скочат до $50 млрд. към 2030 година.
 
Документът се насочва към три възможни решения: мобилизиране на повече средства, намаляване на нуждата от помощ чрез превенция и разрешаване на конфликти и подобряване на ефективността на помощта.
 
"Има много примери, при които 90 или дори 95 цента от всеки долар отиват при хората в нужда", отбеляза все пак Георгиева пред журналисти и призова тези примери да бъдат следвани като най-добри практики.
 
Най-впечатляващо развитие сме наблюдавали, когато на хората в нужда се дадат пари кеш вместо да им се предоставят храна, подслон или лекарства, което може да подкопае местното фермерство и да убие местната икономика, допълни тя. Парите кеш обаче все още са много малка част от хуманитарната помощ, отбеляза Георгиева и призова към много по-силно използване на този начин.
 
По думите й само 0,2 процента от средствата, които биват осигурявани, отиват пряко към местните организации, въпреки че е известно, че те са на първата защитна линия, когато се случи нещо трагично. 

16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото са изградени системи от "лицензири" уреждачи, дето най-голямото нещо което контролират по веригата е парите които прибират, за сметка на работещи за нищожни суми или доброволци. Аз предлагам минералната вода за нуждаещите се, да се доставя от Антарктида за да може да струва майка си и баща си. Също да бъдат наемани само много големи компании за тази дейност, защото само те могат да осигурят "китоловна флотилия за Черно Море".
7
0
 
12
 
! Отговори
аааааааааааа преди 2 години
Не може майка ми със 35 години трудов стаж да взема пенсия120 евро и цяла зима да прави икономии от отопление и храна ,а тези получовеци с които наводнихте Европа да битуват в 3 звездни хотели олинклузив -здрави прави на по 30 години-не виждате ли ,че прекалихте-американска И.З.М.Е.Т. ТАКАВА!СЕГА И ДАНЪЦИТЕ НИ ЩЕ ВДИГАТЕ ОЩЕ -МАХАЙТЕ СЕ!
6
0
 
12
 
! Отговори
Гошето преди 2 години
ми то кво праи - по 200 евро на калпак - то повече откокото баба зема, и точно колкото дедо. И ние в същото време ПЛАЩАМЕ ПАРИ ЗА МЕЖДУНАРОДНО РАЗВИТИЕ И ПОМОЩ???
5
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
българия какво получи за наводненията в последните години
4
0
 
17
 
! Отговори
1 преди 2 години
Истината е, че не може някои "хора" да приемат раждането за спорт, а други да се грижат за децата им!
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много българи се нуждаят от хуманитарни помощи - не могат да си купят лекарства, нямат пари да храна и умират от глад и студ. За тях няма хуманитарни помощи. Но така ще бъде като не сме народ, а *** ! Докараха България до положението на страните във военен конфликт и природни бедствия.
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До нуждаещите се може и да не достигат, но до джоба на Кристалина (Сталинка) Георгиева достигат едни хубави кръгли суми с поне четири нули всяка седмица. Кристалинка си забогатява, а нуждаещите се правят като вятъра!
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да умират.Никой не им е длъжен.Аз имам нужда от мерцедес-бенц автоматик седан модел след 2008-ма.Да не е дизел,нито комби.Също така от минимум триестаен в някой баровски квартал като държа съседите ми да не са отрепки или прасета. Изобщо нужди много и всякакви.