Самолетът на Лех Качински се разпаднал във въздуха

Полша прави комисия, която ще поднови разследването на катастрофата
4 фев 2016 16:33, Елка Василева
25
Самолетът на Лех Качински се разпаднал във въздуха
Снимка: архив, Reuters

Полският правителствен самолет, който катастрофира през 2010 г. край Смоленск, се е разпаднал във въздуха, заяви министърът на отбраната на Полша Антони Мачеревич, предаде Ройтерс.

Изявлението на министъра по време на церемония за възобновяването на официалното полско разследване за причините за катастрофата противоречи на предишното разследване, което заключи, че пилотска грешка е довела до трагедията.

В катастрофата на 10 април 2010 г. загинаха президентът Лех Качински и съпругата му, видни полски политици, военни и общественици, както и членовете на екипажа.

Още по темата

По думите на Мачеревич държавната следствена комисия разполага с "пълен запис на събитията, що се отнася до функционирането на уредите на борда, от старта до разпадането на самолета във въздуха на горе-долу 15-18 метра над земята".

Церемонията за подписването на новото разпореждане за организацията и дейността на Комисията за изследване на инциденти с държавната авиация се състоя в сградата на министерството на отбраната, добавя варшавският вестник "Газета виборча".

Разпореждането ще позволи на Мачеревич да състави подкомисия, която да разследва наново смоленската трагедия. Министърът обяви, че шеф на подкомисията ще бъде Вацлав Берчински, известен досега като член на парламентарния екип на Мачеревич за проучване на причините за катастрофата.

В днешната си реч Мачеревич каза, че предишното полско разследване е допуснало множество "грешки" и "аномалии", допълва АП. Той говореше в присъствието на роднини на загиналите, а зад него на тв монитор се изписваха думите: "Те очакват истината. Ние им дължим това".

ТАСС припомня, че след 15-месечна работа полската правителствена комисия е установила като причина за катастрофата това, че правителственият "Ту-154 Ем" се е снижил "под минималната височина при прекомерна скорост за метеорологичните условия, не позволяващи да се осъществи визуален контакт със земята", а също така и "закъснялото начало на процедурата по излизане на втори кръг".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
Експерт преди 8 години
До Анонимен 8Муаааахахаха!!!!! Стара ти е информацията - никого не са разстрелвали чекистите, а са изяли оцелелите! Една седмица районът е бил отцепен, докато е траело першеството! Само УАЗ-ки с водка са пускали да влизат! Путин лично е уважил събитието, като за него са пазили специална порция със сърцата семейство Качински.Това се доказа онзи ден по намерени оглозгани кости на мястото на трагедията. Английска лаборатория се очаква да докаже че са човешки. Буахахаха!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Накрая ще намерят под вола теле, което ще пасне на новите им еврог**ски ценности и ще се кротнат!
11
1
 
11
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 8 години
Ами във въздуха се е разпаднал я. Нали глупавите шляхтичи са го ползвали за косачка на брезите на километър преди пистата.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
are sa da sedneme I 4akame vtori protolkol ce malaiziiskia samolet se e razpadna sasto vava vazduha...eex Ka4insk Ka4insk- sho ti trebese maina da sa ka4as na fr4iloto deka leto nizko I se zaka4a iz drvatata, maina.sto narod Ka4inski, vse vidni liude polskeho, ti bai Ka4inski podlaga da se vozia s teb I gti maina gi iztrepa.
9
0
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
До ОсмияГолям филм може да стане от твоят отговор.
8
1
 
8
 
! Отговори
Пилотиста преди 8 години
През 2008 Качински тръгва да спасява Сакашвили в Тбилиси. Не успяват да кацнат заради лошо време и руснаците. Тъпият полски *** сваля тогавашния си командир от борда в Баку и поверява управлението на президентския самолет на втория пилот. КОЙТО го уби по-късно в Смоленск. Защото командващият полските ВВС, който е бил в кабината в Смоленск, най-вероятно му е припомнял какво е станало в Баку!!!
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ,да започват пак разследването ,ама тоя път дано са изтрили как пияния им президент нарежда на пилота да каца ,след като от кулата му казват ,че го пренасочват.
6
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РазбирачевЩо не отидеш в Кремъл да почистваш нужниците на Путин с език? Ставаш идеално за тази манипулация. Това са пълни глупости което си написал и в записите от пилотската кабина няма такова нещо. Самолета е свален с 2 взрива, единия откълнал крилото а другия разкъсал фюзелажа. Оживелите около 10 човека са били разстреляни на земята от чакащите ги чекисти.
5
12
 
23
 
! Отговори
Разбирачев преди 8 години
Каквито и пропагандни глупости да мислят от голата истина няма да избягат!А тя е:Поради лоши метео условия руските диспечери нареждат на пилота да кацне на друго летище на 150км от Катинската гора.Президента отявлен русофоб Качински възприема това като гавра и заповядва на пилота да не слуша диспечерите и да каца в Смоленск.Всичко друго е следствие от това.Има си видео запис как самолета изпуска пистата и се забива в гората.За никакво разпадане въвъ въздуха не може да се говори.просто брътвежи.
4
10
 
26
 
! Отговори
тя преди 8 години
От земята са предупредили , че времето не позволява кацане в Смоленск, но Качински е дал заповед именно тук да кацнат. Подобно нещо е правил и в други полети , но тоя път е било фатално и сега ооооле,ле пак руснаците " виновни"!
3
42
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено че руските кравопийци са свалили смолета. Те само това могат и правят - убиват и тероризират. Полша не иска повече да им бъде роб - и те почват с убийствата. Цялата Катинска гора е пълно с избити от руснаците поляци. За жалост и ние сме на прицела на руските кожодери от много дълги време.
2
12
 
15
 
! Отговори
rusnak преди 8 години
Представям си какъв п0сер е бил на фона на купона който се е вихрил в самолета, летейки за панахида..
1
1
 
34
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Поляците са напълно прави и все пак грешатПред военното летище Смоленск на което няма система за сляпо кацане има ХЪЛМ щото планина опредено не е. В кабината се намира освен екипажа и някакъв функционер дето ги кара да бързат. Самолета се доближава много ниско до хълма. Удря се в дърветата високи 15-20 метра обръща се и се разпада след хълма. Да Самолета се разпада на височина 15-20м. В подножието на Хълма след като е окастрил дърветата на билото на Хълма.Отново разследвайте Пилотската грешка.