САЩ: Преговорите за Сирия прекъснати и заради руските удари

Разнопосочни са коментарите за спирането на мирните преговори
4 фев 2016 10:30, Елка Василева
35
САЩ: Преговорите за Сирия прекъснати и заради руските удари
Снимка: Reuters

Прекъсването на мирните преговори за Сирия в Женева, което бе обявено от пратеника на ООН Стафан де Мистура, бе коментирано разнопосочно в световните столици.

Според Държавния департамент на САЩ паузата отчасти се дължи на руските въздушни удари, които са прекъснали хуманитарните помощи за сирийците, информира Ройтерс. На пресконференция говорителят Джон Кърби отбеляза също така руски удари в района на Алепо, насочени основно към опозиционните сили, и призова Москва да се цели по позиции на "Ислямска държава".

Още по темата

Франция осъди настъплението на сирийските правителствени войски край Алепо. "Осъждаме бруталната офанзива на сирийския режим с подкрепата на Русия за обграждане и задушаване на Алепо", заяви френският министър на външните работи Лоран Фабиюс, цитиран от Ройтерс.

Фабиюс подкрепи спирането на преговорите, за които определено "нито режимът на Башар Асад, нито съюзниците му искат да допринесат (...) торпилирайки по този начин усилията за постигане на мир".

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от ДПА, също обвини правителството на Асад и "нежеланието му да разреши хуманитарен достъп до обсадените градове и села".

Координаторът на опозицията Рияд Хиджаб заяви, че нейните представители ще напуснат днес Женева и няма да се и върнат, "докато не бъдат разрешени хуманитарните въпроси" и подчерта, че примирие не може да бъде постигнато, докато Асад все още е на власт. Той все пак увери, че опозиционните сили ще участват при възобновяването на разговорите.

Ръководителят на сирийската правителствена делегация Башар ал Джафари пък посочи, че решението на Де Мистура е "дипломатическо, с цел да прикрие решението на опозицията, която иска да се оттегли от преговорите". Той обвини пратеника на ООН, че не разкрива цялата истина за позицията си.

"Неслучайно опозицията обяви оттеглянето си от преговорите след успешното настъпление на сирийската армия край Алепо и освобождението на редица територии", заяви Джафари, цитиран от ТАСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
31
 
! Отговори
БГ преди 8 години
КАТО ГЛЕДАТ ОТСТРАНИ СИГУРНО ЗАВИЖДАТ И СИ ВИКАТ,ДЕ ДА МОЖЕМ И НИЕ ТАКА.
22
0
 
32
 
! Отговори
до 27 преди 8 години
Остави мисленето на нас, моля те! не е за всеки.Дори се радвай!
21
0
 
33
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Аиде да помислим 27след ПРЕВРАТУкрайна срещу Донбас Армия + Неонациски батальони които вече дори на Киев не се подчиняват срещу местни миньори и доброволци(все по-малко защото ЛНР И ДНР направиха истински централизирани армии)Сирия и свободните, ИДАрмията, Кюрдите, Хисбула(или ирански наемници) срещу местни радикални формирувания издържани от Рияд и сие и ИД които до скоро дори се само издържаха с петролна търговия като 99% от ИД са Мюсюлмани наемници или радикални ислямисти
20
0
 
35
 
! Отговори
Мисъл преди 8 години
Никой ли не разбра, че Сирийска опозиция няма и сега е трудно да се създаде. "Сирийска опозиция" САЩ казваха на ИДИЛ, отрочето което създадоха за да свалят Асад от власт и да стане като в Либия и Ирак, пълен хаос. Сега се мъчат да я създадат с разни продажни дисиденти от цял свят за да ги представят за "опозиция", ама не става толко бързо, щото идеята е била виобще да не се стига до преговори и "опозиция" не е създавана. Сега условието "Тя" да присъства е за да се провали всичко.
19
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Rusnak li e samo boy
18
8
 
32
 
! Отговори
Аиде да помислим преди 8 години
Сега не зная у вшите деревня как е, ама по света, един метър е един метър и в Германия и Франция и навсякъде. Тези които руснаците избиват в сирия са в ролята на рускоговорящото опълчение в Украина . Как там са боици за свобода а в Сирия са приравнени с идил. Или тва са точните и честни деиствия на бог ***. Аре стегнете се взимаите си рублите и беж в москва да живеете че тука вече сте прозрачни
17
0
 
31
 
! Отговори
до 22 преди 8 години
+
16
1
 
48
 
! Отговори
SS преди 8 години
Много добре! Никакви преговори повече! Ще се преговаря чак след изтребването на т.нар. "сирийска опозоция". Това трябва да стане бързо, за да я няма хуманитарната криза, за която толкова се с загрижил Запада
15
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 14АМИ ТИ ДОРИ НЕ СИ БЪЛГАРИН ...ВИЖ СИ ПРАВОПИСА...ТОВА ЧЕ НА БЯЛОТО МУ КАЗВАТ ЧЕ Е ЧЕРНО И НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С ТОВА НЕ ЗНАЧИ Е СЪМ НЕЧИЙ -ФИЛ ИЛИ -ФОБ
14
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Западняците стават смешни в безсилието си. Целият този цирк започна да прилича на пародия. То бива може ама говорим за хора, деца, човещина някаква... САЩ и Западна Европа се оризилиха тотално с подкрепата към терористите... за САЩ не е нищо ново, обаче Франция и Германия този път много зле....много
13
1
 
53
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
видяхте ли сега какво представляват така наречените демократи какви сълзи заубийците на собст си граждани вместо всички заедно против ид те поканили разнитерор организации в женева и на всичкото отгоре германия и им плаща масрафа докатоспят и се хранят в 5 звездни хотели снощи видяхме децата на макед граница безобувки
12
27
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е да раздадат стингърите :) Няколко дни ще има падащи ушaнки от небето и преговорите ще могат да започнат.
11
1
 
68
 
! Отговори
Прекъсната логистика преди 8 години
" "руските въздушни удари,които са прекъснали хуманитарните помощи за сирийците" да се разбира:Руските въздушни удари,които са прекъснали "доставките на оръжие и пари от турския режим на ердоган за терористите от ИДИЛ-ИД-ДАЕШ-умерена опозиция в Сирия,които извършват геноцид срещу християните,кюрдите и свободните сирийци,подкрепящи светската власт и управление на законно избрания президент Асад в Сирия."
10
32
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пулно с русофилски гадини. Платени ибрикчий.
9
1
 
63
 
! Отговори
Ал-Кайда умира преди 8 години
"Умерените" терористи стрижат брадите и бягат в Турция при Ердоган. Същото правят и приятелите им от ИД. Руснаците доказаха, че когато имат силен лидер са НЕПОБЕДИМИ !
8
2
 
65
 
! Отговори
:) преди 8 години
До 1-2 месеца Сирия ще бъде изцяло под руско командване, а кюрдите ще бъдат въоръжени до зъби и ще смажат Турция. Вече съм 100% фен на Путин. Този човек просто тотално размаза световната мафия. Никой не може да му каже копче. А срещу него са всички сериозни мафиоти на планетата Земя.
7
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Асад си връща териториите и демократите пищяяяяят. Асад е избран от народа и защитава народа си от терористите-демократи-либерасти
6
0
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ се оакват само като се каже Русия. Тези хора не спят, а сънуват как Путин им реже гръчмуля.
5
0
 
68
 
! Отговори
иван преди 8 години
Смятайте че терористите губят и псевдо преговарящите са притеснени ,че законната власт ще е достатчно силна да проведе честни и независими избори под погледа на наблюдатели от,русия ,китай,бразилия и други свободни държави а не колониялно американски.
4
0
 
71
 
! Отговори
ПРАВИЛНО е преди 8 години
Русия с терористи НЕ преговаря.Точка.