Русия отвърна на НАТО: Не е време за обвинения!

Москва предлага съвместни усилия за Сирия
5 фев 2016 22:57,
142
Русия отвърна на НАТО: Не е време за обвинения!
Снимка: архив, Ройтерс

Русия отхвърли днес критиките на Запада, че саботира мирните преговори за Сирия, предаде Франс прес.
"Това е проява на лош вкус, сега не е моментът за взаимни обвинения, необходимо е да увеличим съвместните политически усилия", каза руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин преди началото на заседание на Съвета за сигурност на световната организация, което ще бъде посветено на Сирия.

Още по темата
На него ще присъства специалният пратеник на ООН за тази страна Стафан де Мистура, който ще обясни пред съвета решението си да преустанови мирните преговори между сирийския режим и опозиция до 25 февруари.
Чуркин оправда руските бомбардировки в района на Алепо в подкрепа на офанзивата на сирийските правителствени сили в района на северния град, като подчерта, че "това не е ескалация от руска страна, а увеличаване на усилията на сирийското правителство за борба с терористите". През последните няколко дни бе вдигната обсадата на няколко сирийски селища от бунтовници, отчете освен това той. Руският постоянен представител в ООН изрази оптимизъм, че непреките преговори в Женева между сирийския режим и опозиция може да бъдат възобновени още преди 25 февруари.

Русия ще излезе с нови идеи в тази насока на среща на Международната група за поддръжка на Сирия, която ще се състои в Мюнхен на 11 февруари. Те ще предвиждат прекратяване на огъня, съобщи Виталий Чуркин, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес.

Британският постоянен представител в ООН Матю Райкрофт обаче отново разкритикува руската военна кампания в Сирия. "(Чуркин) трябва да се погледне в огледалото, за да разбере кой е отговорен" за преустановяването на мирните преговори, каза Райкрофт. Той подчерта, че ако Русия наистина е гонела официалното провъзгласената от нея цел в Сирия, а именно - да се бори срещу терористичната групировка "Ислямска държава", "то тогава можеше да си сътрудничим много ефективно".

Райкрофт призова за прекратяване на безразборните бомбардировки и осигуряване на по-голям хуманитарен достъп в Сирия, за да може мирните преговори да бъдат възобновени. Сирийската опозиция постави тези две изисквания, както и освобождаването на затворници, като предварителни условия, за да седне на масата за преговори.

Френският постоянен представител в ООН Франсоа Дьолатр даде да се разбере, че страната му подкрепя напълно решението на Де Мистура да преустанови мирния процес. Франция осъжда бруталната руско-сирийска офанзива срещу Алепо, каза той и допълни, че сирийската опозиция не може да преговаря с насочено срещу нея оръжие.

При консултациите при закрити врата в Съвета за сигурност, посредникът на ООН за Сирия е повторил условията на сирийската опозиция за започване на мирни преговори: вдигане на блокадата на селища, прекратяване на бомбардировките, освобождаване на затворници и по-добър хуманитарен достъп. "Всички обаче видяха, че насилието на терен се увеличаваше, докато ние водихме дискусии", подчертал в същото време Де Мистура. Той се обявил за реално подобряване на ситуацията на място.

В интервю за Асошиейтед прес главният преговарящ на сирийската опозиция Мохамед Алуш заяви, че е малко вероятно тя да участва в мирни преговори, докато продължава, по думите му, арогантната и безмилостна кампания на бомбардировки от страна на Русия и сирийския режим. Опозицията не се оттегли от преговорите, за да не бъде обвинена, че ги е провалила, но няма да седне отново на масата, докато въздушните удари не спрат, каза Алуш, който е представител на подкрепяната от Саудитска Арабия ислямистка бунтовническа групировка Джаиш ал Ислам (Армия на исляма).

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: НАТОРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
8
 
23
 
! Отговори
Викинга преди 8 години
До АнонименТи Русия и на карта сигурно не си виждал !!!Фалирала е баба ти и всички продажници в БГ !!!Аз живея в Русия и съм невероятно щастлив от избора си,и ме е жал за БГ,която вече е кошче за отпадъци,като теб !!!!
67
4
 
20
 
! Отговори
ставри преди 8 години
До анонТака е,те съсипаха Либия,Ирак,Косово.....
66
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Драги еврогейци и американски храненици.След като Русия според вас вече е фалирала ,армията и не става за нищо ,защо въобще се занимавате с нея.Оставете я щом е толкова закъсала и не ви пречи.Вие сте най-великите и вие ще казвате какво да става по света.ВСъщност вие тук надувате фанфари ,а натовските генерали са наакани и не могат да спят .И това щото ги е страх от една фалирала държава.Чакайте и си вярвайте в това ,което пишете.Мечтите и сънищата са безплатни.
65
3
 
25
 
! Отговори
Некой си... преди 8 години
Тези сирийци, които напират да влязат в Турция са родоотстъпници, защото вместо да се чудят как да се измъкнат могат да се запишат доброволци в редовната армия и да смажат джихадистите. В Сирия не знаят ли какво означава "запас"?
64
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
китай каза-крим ваш,сибир наш. китай и сащ сключиха договор за военно сътрудничество. разпада на русия предстои
63
10
 
6
 
! Отговори
79 преди 8 години
евтиният петрол донесе 240 милиарда спестени на домакинствата и бизнеса в сащ,70 милиарда на германия и над 100 милиарда на япония. съответно загуби за русия с.арабия венецуела и други паразитни държави. норвегия не я мисли. само пенсионният й фонд е над 1 трилион.
62
22
 
4
 
! Отговори
анон преди 8 години
ДОЛНИ РУСКИ, КАГЕБЕЙСКИ МОШЕНИЦИ, ЛЪЖЦИ И ТЕРОРИСТИ !!!! СЪСИПАХТЕ ХУБАВАТА ДЪРЖАВА, НО ЗА ТОВА ЩЕ СИ ПОЛУЧИТЕ ЗАСЛУЖЕНОТО !!!!!
61
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
има нет и всеки може да провери че цялото кремълско ръководство плюс фсб и олигарсите са юдеи
60
4
 
23
 
! Отговори
До 77 преди 8 години
Май санкциите удариха повече тези ,които ги налагат.И това не е според мен ,а според бизнеса от Европа.А евтиния петрол удари всички страни ,а не само Русия.В САЩ фалираха над 700 компании ,а тези с добива на шистов газ просто загинаха.Саудитска Арабия за 2015 г е на минус 90 милиарда долара ,норвежките компания са с милиарди евро загуби .Останалите също.Така ,че ще видим кой ще се смее последен
59
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нямали пари и щели да намаляват дотациите на кадиров. той пък направи голям митинг и каза на москва да не му пипат данъка спокойствие щото ще имат неприятности с нова чеченска война. в кремъл тотално са наср-ни и не знаят какво да правят. от една простотия отиват в друга,грузия,крим донбас сирия. пу--тьо е като пате в калчища.
58
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
оставете руснаците да си трошат главите в сирия. те са там за да излъжат запада и да излезнат от пълната изолация в която се набутаха. санкции,евтин петрол,дигане на военните разходи. тая рецепта ще си я припомнят от разпада на ссср.вече почва да им влиза и пищят
57
14
 
4
 
! Отговори
юх преди 8 години
Какъв сирийски народ бе красавчик ? Там хора не останаха , ти за народ говориш. Само няколко квартала на Асад има и с тях мини държава щял да прави шемета.
56
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преговори ще има когато бъде изпратен с еднопосочен билет при "аллах" и последният терорист, умерен и не умерен.....
55
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С терористи не се преговаря. Те се изпържват демократично .
54
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом ще се поставят предварителни условия - по искане на турците и саудитците и под диктовката на краварите, то и легитимното правителство няма да седне на масата на преговорите без въоръжените пълчища да се разоръжат.
53
14
 
3
 
! Отговори
значи така : преди 8 години
Не е време за обвинения , а за трепане на цивилни хора. Някои бързат до 25 февруари , колкото се може по вече хора да пропъдят от земите им. Криви ще им изллезнат сметките, обаче.
52
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Последното изречение казва и обяснява всичко.И двойния стандарт на еврогейците и това кой всъщност бомбардира Русия. ЗНачи "Армията но исляма" според педитата от ЕС вече не са главорези и терористи,не ядат вече живи сърца на пленени войници.Те са "демократична опозиция" Абе що не си го н...кате .Всеки който е въоръжен и не е от редовната сирийска армия и полиция е терорист.Точка.Значи трябва да бъдат изтребени.Или да се разоръжат и да отиват на избори.Сирийският народ ще каже кой да го управляв
51
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
исторически, по глупост,сегашната руска политика може да се сравни само с тази на император николай втори вкарал русия в първата световна и разпада след нея. тогава русия е имала съюзници-великобритания,франция и много други държави.всички те са воювали срещу германия австрия турция и българия. сегашна русия има за съюзник барикадиралия се асад.мисля,че и за 10-11 годишно дете е ясно какво ще се случи
50
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
скоро ще разберем,ако джуджи се окаже агент ще му намерят място в чужбина,ако не е агент на цру ще заеме килията на милошевич.
49
16
 
3
 
! Отговори
64 преди 8 години
изнесъл си е 200 милиарда по западни банки,пука му за русия. така действат руските юдеи.същите са медведев лавров рогозин ротенберг милер фридман абрамович дерипаска и други.в кремъл всички са юдеи