Трябваше ли баварският премиер да ходи в Москва?

Зеехофер поставя под съмнение европейските санкции срещу Русия
5 фев 2016 22:19, Елка Василева
288
Трябваше ли баварският премиер да ходи в Москва?
Хорст Зеехофер и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Посещението на баварския премиер и лидер на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер в Москва бе предизвестен провал. Още преди самолетът му да излети за Русия, германски опозиционни политици и дори хора от партиите в управляващата коалиция - ХДС/ХСС и Социалдемократическата, остро разкритикуваха предвидената среща на Зеехофер с Путин. И щом визитата приключи, стана ясно, че противниците на дипломатическото му пътуване са били напълно прави, пише Инго Мантойфел от "Дойче веле".

Не е моментът да се държим, сякаш нищо не е станало

Помирителните изявления на баварския политик в Москва показват, че не е осъзнал сигналите на времето, засягащи путинска Русия. Зеехофер явно смята и до днес, че "украинската криза" идва просто от дребно недоразумение и само да пожелаем, може скоро да подновим деловите контакти - ни лук яли, ни лук мирисали, а баварските предприятия пак да получават огромни поръчки и обичайните доходи.

Но анексията на Крим и хибридната война в източноукраинските региони целяха не само да препречат пътя към истинската демокрация в Украйна и проевропейския курс на страната. В далеч по-голяма степен агресивната политика на Русия спрямо Киев е част от стратегията на Кремъл за преразглеждане на световния ред и архитектурата за сигурност в Европа, формирани след 1990 г.

Днешното поведение на Зеехофер категорично не е оптималната реакция срещу тази неоимперска и ревизионистка политика на Кремъл - баварският премиер преждевременно поставя под съмнение европейските санкции, създавайки впечатление, че Западът търси нормализация на отношенията с Русия без никакви условия. И Зеехофер греши още повече, ако си мисли, че санкциите са единствена причина за икономическите проблеми на Русия и спада в доходите на баварските фирми, работещи в Руската федерация.

Същинската причина за икономическия спад в Русия са широко разпространеният произвол и корупцията, също и фактът, че президентът Путин спъва икономическата, политическата и социалната модернизация на страната. Всичко това само засилва зависимостта на Русия от международния суровинен пазар. Съответно постоянно намаляващата от месеци цена на петрола води до отслабване на рублата, което на свой ред свива покупателната способност на потребителите и на предприятията. Ето защо в днешна Русия едва ли има начин да спечелиш нещо.

Стратегическите интереси на Германия са по-важни от икономическия интерес на Бавария

Санкциите, наложени с право на Русия заради политиката й спрямо Украйна, сами по себе си не бяха причина за икономическата криза във федерацията. Най-много да са я изострили дотам, че Кремъл се видя принуден да отхвърли по-нататъшните си неоимперски планове за Украйна (проекта "Новорусия"). В това отношение западните санкции постигнаха успех.

Постепенно вдигане на санкциите обаче не може да има без конкретни ответни действия от страна на Москва. Баварско-германски индустриален парк в Подмосковието, една-две договорени преференции и поръчки за баварски предприятия - та това са просто трохи.

Стратегическият интерес на Германия и на Европа трябва да включва най-малкото възпиране на путинския неоимпериализъм. Също и стремеж чрез съгласувана, реалистична политика да върнем Кремъл към спазване на принципите, залегнали в оформения вече световен ред и в европейската система за сигурност. Задачата безспорно не е лесна и става още по-неразрешима след помирителните изявления на Зеехофер към руската страна.

Москва съдейства за засилване на бежанския поток

По въпроса за Сирия и свързаната с него тема за бежанците президентът Путин днес също не е партньорът, търсен от Зеехофер. Докато двамата разговаряха в Москва, бяха спрени стартиралите наскоро в Женева преговори за мирно уреждане на сирийския конфликт.

Защото правителствените войски на Башар Асад минаха в атака с подкрепата на руските въздушнокосмически сили. Така Путин торпилира всички дипломатически усилия, полагани в доста трудни условия главно от западната дипломация.

Така руската политика в Сирия дори увеличава още повече потока от бежанци.

Развитие, което кара баварския премиер да изглежда като наивен регионален политик, отишъл твърде далеч по международния дипломатически паркет. Крайно печално е, че Путин и Русия излязоха твърде сложна задача за Хорст Зеехофер, направил с посещението си в Москва мечешка услуга на канцлера Меркел и на западната политика спрямо Русия.

От своя страна президентът Путин може чрез контролирани медии да представи пред руската публика изопачена картинка - как човек от правителството на една западна страна няма какво да извади срещу външната политика на Русия. Прочее, Хорст Зеехофер не само че се върна от Москва с празни ръце, но даде и възможност на руската пропаганда да заснеме тъй мечтани от Кремъл видеокадри, показващи германски политик, заложил сляпо на партньорство с Русия. Всичко това бе предсказуемо. Ето защо би било по-добре Зеехофер изобщо да не ходи в Москва.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
1
 
32
 
! Отговори
SS преди 8 години
Западната "дипломация" е основната причина за бежанската вълна, а не външната политика на Русия. А стратегическите интереси на Германия са като българските: недалновидни, антигермански и антихристиянски! Късогледите германски управници са на път отново да съсипят не само родината си, но и цяла Европа.
149
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мм,да много е виновна Русия.Затова,че се намира там,за това че има такива ресурси.Виж Путинска Русия е виновна за всичко.За това че до нейните граници се строят бази на НАТО,за това че исконни руски земи бяха обещаи на САЩ за военно морски бази.Сега американската Европа ще се сърди и обвинява и иска начело на Русия да бъде някой като пиянката Елцин.Колко добре си бяха тогава хич не им трябваше нищо просто чаша водка и Елцин подписваше като селски кмет.Путин е виновен,че държи на интереса на Р.
148
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно колко пари е изкарал автора за подобна глупава статия.Всички значими политически и икономически фактори пращат къде тайно,къде явно посредници за среща с Путин.А той си изиграва досега правилно картите.Среща се само с политици,които според него ще имат бъдеще.Според мен ще проточи преговорите за Сирия, за да договори благоприятно за Русия разпада на Украйна.Не напразно Полша и балтийските републики се изнервиха.ЕС се разяжда отвътре и след като клекна на британците какво ще го бъде???
147
0
 
1
 
! Отговори
до 222 преди 8 години
Брат, нищо не ти разбрах,ама сигурно е нещо хубаво щом си се напънал.Що не пробваш на кирилица пак?
146
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Есесовските медии рИват от злоба и безсилие. Днес е време да се почерпим да тази хубава новина - още един пирон в ковчега на пеераския маскарад на Запада, който закономерно слиза от сцената!
145
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Talabwärts vs eu darjavi imat do ti vraski i prikaski s Putin s Rusia samo bG Rosen i Tapite bG politizi pluat Po Rusia i Putin ot Tova gubi bG trabva diplomaziata a ne vrajda tapanari balgari. Satavame v miseria kradat ni ubivat ni Tel ismami isnasilvania a tapia bG narod tarpi i mal4i. Amerikanzite li schte vi opravat be toschko kolev preschte ironi4nata pesen leite si ja i vie tspanari
144
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо трябва да се ходи при Путин? По-добре е да отидете до Путин, отколкото да дойде той при вас.
143
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички лидери се изредиха на колене пред великият Путин, славянският Бог. Даже преди време и представители на "умерените терористи" от така наречената Сирийска "опозиция" ходиха да се молят като при ходжа да ги пощади и той им е обещал безолатни еднопосочни билети до царството на Аллах.
142
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неистов вой от коневръза! Вярно, има рязък спад в качеството на белото, но чак пък толкова...
141
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин торпилира - точно попадение! Путин торпилира яко продънената евро-атлантическа гемия и избълбука здраво еврог.ейските плъшоци.
140
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не плюйте по Зелка. Тя е съвременният Щирлиц, идеологически диверсант в тила на демокрацията. Завършила с отличен щколата "Дзержински" в Москва, тя сама иска да я разпределят на най-опасното място. Идеологическия фронт. По стъпките на полковника от ДС Георги Марков.
139
1
 
14
 
! Отговори
Гогата преди 8 години
Трябваше ли баварският премиер да ходи в Москва?Нема начин, за да ти върви бизнесът, трябва да се мазниш на началството. Това е реалността, разумната политика. В противен случай - съсипан бизнес и бой по канчето. Което чака ***.истан.ската върхушка скоро.
138
19
 
2
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
Зеехофер в страната на лилипутите... хахаха. Е, не можаха ли да намерят някаква табуретка за Пyтя?!
137
2
 
19
 
! Отговори
Тони преди 8 години
Ето това е най голямият ужас за Америка !
136
1
 
22
 
! Отговори
полит патолог преди 8 години
Политтехнолозите още ли не са вдянали, че колкото им е по--т-ъ-п-а пропагандата, толкова повече симпатизанти на Русия създават?
135
1
 
20
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 8 години
Одисей го направиха смешен.Днес няма да има надник
134
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Одесейчо,зомбирания си ти.Русия ли запали войните в Ирак,Сирия,Либия и десетки други държави.Русия ли създаде Обама и ИД.Точно твоите работодатели подклаждат напрежение по цял свят за да точат ресурси.Дори в Украйна пак те предизвикаха "демократичните" промени.Би ли ми посочил отворко къде по света кръстосва Руския флот?Защото краварите са навсякъде.Много ми е интересно как ще оревът света ако руски самолетоносач навлезе в Панамския канал или Мексиканския залив.Много си ограничен да знаеш.Изчезн
133
1
 
24
 
! Отговори
прокто лог преди 8 години
Трябваше ли българския премиер да ходи в Лондон?
132
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сейко забърши си пяната от устата и си изпий хапчетата, че се оплиташ все повече. Пийни и едно хапче за сърце - да не ти правят петорна експертиза и на теб!
131
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоз дето сее нещо се е пообъркал май за американците говори...