Трябваше ли баварският премиер да ходи в Москва?

Зеехофер поставя под съмнение европейските санкции срещу Русия
5 фев 2016 22:19, Елка Василева
288
Трябваше ли баварският премиер да ходи в Москва?
Хорст Зеехофер и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Посещението на баварския премиер и лидер на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер в Москва бе предизвестен провал. Още преди самолетът му да излети за Русия, германски опозиционни политици и дори хора от партиите в управляващата коалиция - ХДС/ХСС и Социалдемократическата, остро разкритикуваха предвидената среща на Зеехофер с Путин. И щом визитата приключи, стана ясно, че противниците на дипломатическото му пътуване са били напълно прави, пише Инго Мантойфел от "Дойче веле".

Не е моментът да се държим, сякаш нищо не е станало

Помирителните изявления на баварския политик в Москва показват, че не е осъзнал сигналите на времето, засягащи путинска Русия. Зеехофер явно смята и до днес, че "украинската криза" идва просто от дребно недоразумение и само да пожелаем, може скоро да подновим деловите контакти - ни лук яли, ни лук мирисали, а баварските предприятия пак да получават огромни поръчки и обичайните доходи.

Но анексията на Крим и хибридната война в източноукраинските региони целяха не само да препречат пътя към истинската демокрация в Украйна и проевропейския курс на страната. В далеч по-голяма степен агресивната политика на Русия спрямо Киев е част от стратегията на Кремъл за преразглеждане на световния ред и архитектурата за сигурност в Европа, формирани след 1990 г.

Днешното поведение на Зеехофер категорично не е оптималната реакция срещу тази неоимперска и ревизионистка политика на Кремъл - баварският премиер преждевременно поставя под съмнение европейските санкции, създавайки впечатление, че Западът търси нормализация на отношенията с Русия без никакви условия. И Зеехофер греши още повече, ако си мисли, че санкциите са единствена причина за икономическите проблеми на Русия и спада в доходите на баварските фирми, работещи в Руската федерация.

Същинската причина за икономическия спад в Русия са широко разпространеният произвол и корупцията, също и фактът, че президентът Путин спъва икономическата, политическата и социалната модернизация на страната. Всичко това само засилва зависимостта на Русия от международния суровинен пазар. Съответно постоянно намаляващата от месеци цена на петрола води до отслабване на рублата, което на свой ред свива покупателната способност на потребителите и на предприятията. Ето защо в днешна Русия едва ли има начин да спечелиш нещо.

Стратегическите интереси на Германия са по-важни от икономическия интерес на Бавария

Санкциите, наложени с право на Русия заради политиката й спрямо Украйна, сами по себе си не бяха причина за икономическата криза във федерацията. Най-много да са я изострили дотам, че Кремъл се видя принуден да отхвърли по-нататъшните си неоимперски планове за Украйна (проекта "Новорусия"). В това отношение западните санкции постигнаха успех.

Постепенно вдигане на санкциите обаче не може да има без конкретни ответни действия от страна на Москва. Баварско-германски индустриален парк в Подмосковието, една-две договорени преференции и поръчки за баварски предприятия - та това са просто трохи.

Стратегическият интерес на Германия и на Европа трябва да включва най-малкото възпиране на путинския неоимпериализъм. Също и стремеж чрез съгласувана, реалистична политика да върнем Кремъл към спазване на принципите, залегнали в оформения вече световен ред и в европейската система за сигурност. Задачата безспорно не е лесна и става още по-неразрешима след помирителните изявления на Зеехофер към руската страна.

Москва съдейства за засилване на бежанския поток

По въпроса за Сирия и свързаната с него тема за бежанците президентът Путин днес също не е партньорът, търсен от Зеехофер. Докато двамата разговаряха в Москва, бяха спрени стартиралите наскоро в Женева преговори за мирно уреждане на сирийския конфликт.

Защото правителствените войски на Башар Асад минаха в атака с подкрепата на руските въздушнокосмически сили. Така Путин торпилира всички дипломатически усилия, полагани в доста трудни условия главно от западната дипломация.

Така руската политика в Сирия дори увеличава още повече потока от бежанци.

Развитие, което кара баварския премиер да изглежда като наивен регионален политик, отишъл твърде далеч по международния дипломатически паркет. Крайно печално е, че Путин и Русия излязоха твърде сложна задача за Хорст Зеехофер, направил с посещението си в Москва мечешка услуга на канцлера Меркел и на западната политика спрямо Русия.

От своя страна президентът Путин може чрез контролирани медии да представи пред руската публика изопачена картинка - как човек от правителството на една западна страна няма какво да извади срещу външната политика на Русия. Прочее, Хорст Зеехофер не само че се върна от Москва с празни ръце, но даде и възможност на руската пропаганда да заснеме тъй мечтани от Кремъл видеокадри, показващи германски политик, заложил сляпо на партньорство с Русия. Всичко това бе предсказуемо. Ето защо би било по-добре Зеехофер изобщо да не ходи в Москва.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
оди сей я ходи копай в Украйна да видиш що е демокрация там, ти хвалиш и поддържаш десен сектор?!? Вземи си изпий хапчетата!
129
7
 
23
 
! Отговори
До Оди сей преди 8 години
Одисейчо,Русия е велика страна.Който е тръгнал срещу нея винаги е ял дървото.А ти си един пъпчив *** за работващ по някой подхвърлен долар спамейки в интернет пространството.Денонощно висиш тук.
128
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 210 Човешкото величие се измерва с качеството на мозъка му, а не от дължината на торса му.
127
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя баварец защо отива в Русия а недойде в евроатлантическа България при Боко?.
126
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички ходат на крака при Путин. Най великият политик в целият свят.
125
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
оди сейко говориш за избрани аспекти от проблема, които са ти спуснати от твоите господари (или кацата, който те води), но ти липсва обща култура и интелектуален капацитет, за да разбереш, че фашистите в Киев са незаконни по всяка една точка на правото, техният режим е абсолютно незаконен и нелегитимен, дори национал-социалистите на Хитлер взимат властта по демократичен начин в сравнение с бендеровците - между другото известни със своите зверства (основно срещу поляци). Та вземи прочети малко.
124
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Odysseus...ООН прие -след дъжд качулка--когато всичко беше минало.
123
1
 
3
 
! Отговори
фес преди 8 години
сложете си звездички в мозъка ,а не на коментарите.неграмотници
122
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Odysseus--ЧАСТ от Украйна -която е автономия,гласува ПЪРВО на референдум да се отдели от Украйна--а след това прави още един референдум за Русия---толкова ли неможеш да разбереш-че няма никакво нарушение--нито на двустранни договори--нито на межд.право...
121
2
 
3
 
! Отговори
фес преди 8 години
изключително *** и непрофесионален сайт.такива са журналистите тук,*** и всички които са на надница при Гьокче.
120
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdysseusПак не си разбрал същноста на въпроса бе--Какви съглашения бе-Беловешко и т.н.Това са съглашения м/у Украйна и Русия----а референдум за излизане от състава на Украйна прави част от жителите и--демек-Русия нищо не нарушава тук...А след това правят референдум за присъединяване към РФ....
119
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига смешен плач и куха пропаганда. Нещата в Европа трябва да се нормализират, ако Меркел не го осъзнае по лесния начин, то ще трябва да бяга зад океана, защото на хората взе да им омръзва от простотии - все в ущърб на нормалния живот в Европа, за сметка на американските интереси.Тука някакъв индивид се е кръстил Одисей, но защитава американските интереси, в тази връзка по-добре ще е да се прекръсти на някой вожд, да не срами европейските герои.
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdysseusДА ти цитирам аз 1 член и 1 точка от меж.право--"Всеки народ и общност,независимо от регионалното си назначение,вяра,етнос,религия,географско положение,политическо устройство-има ПРАВОТО НА САМО-ОПРЕДЕЛЕНИЕ,което ще излъчи волята му чрез референдум участващ в него."--това по памет....
117
3
 
15
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
Не знам защо всички беди се прехвърлят на Асад и Путин. Кой запали така наречената арабска пролет? Кой свали от власт законни правителства в Ирак, Либия и Египет. Кой направи преврата в Украйна и доведе на власт фашизирана ***? Защо се мълчи колко са бежанците от Афганистан, а там от колко години САЩ насажда своята демокрация и ако е правилна защо бягат хората от там. Армията на Сирия трябва ли да остави тези престъпници които обезглавяват хора, докато те само поставят условия.
116
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdysseusТи май не правиш разлика между двустранни договор-демек между две страни...и Меж.право..Нещо си оплел жиците тук.Това че не са гласували в ООН-нищо ЮРИДИЧЕСКИ не значи.....И искам да ми цитираш кой от документите на меж.право е нарушен?? Алинея,абзац,точка и т.н....А не да ми пишеш свободни съчинения
115
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdysseusДори да е така няма да има ефект в една тоталитарна държава, където т.нар. олигарси се определят на държавно ниво и живеят по волята на императора. Ми нали ще ги затрие на момента, ако шукнат само. Примери бол.
114
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdysseusПравим разлика бе--само че Крим направи референдум за присъединяването към РФ--сега схващаш ли...Първо прави референдум за отцепване от Украйна--А след това за присъединяване към РФ--И Крим имаше пълното право на това-според меж.закони--защото беше АВТОНОМИЯ преди това-ясно
113
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdysseusОдисей,няколко пъти тук ти обяснявам,че при ситуацията с Крим,НЯМА нарушена нито една точка на меж.право.--Нито една...Точно заради това,нито Украйна-нито ООН,нито запада НЕМОГАТ да заведат дело в меж.съд протв Русия.Законът е спазен даже и по запетайките--набий си го това веднъж за винаги в главата--или там където ти е нужно....
112
5
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До до 177 Кипър се намира на 40 км от турския бряг и на 600 км от гръцкия. Това трябва да ви покаже какво се случва, когато някой се опита да дава плацдарм на руснаците в близост до натовска територия. Така ще бъде и в Сирия.
111
3
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До АнонименВ петък излезна новината,че в Дания бежанците са поискали да се премахне от знамето кръста--защото видиш ли--ги оскърбявал...иииии НАЙ_лошото е в случая,че това предложение ще се разглежда в тяхният парламент...---------------- Ти ако сериозно верваш на такива "новини", по-добре си прережи вените, за да не се мъчиш повече. Сигурно верваш и на измислиците за изнасилвания на площада в Кьолн.