Трябваше ли баварският премиер да ходи в Москва?

Зеехофер поставя под съмнение европейските санкции срещу Русия
5 фев 2016 22:19, Елка Василева
288
Трябваше ли баварският премиер да ходи в Москва?
Хорст Зеехофер и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Посещението на баварския премиер и лидер на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер в Москва бе предизвестен провал. Още преди самолетът му да излети за Русия, германски опозиционни политици и дори хора от партиите в управляващата коалиция - ХДС/ХСС и Социалдемократическата, остро разкритикуваха предвидената среща на Зеехофер с Путин. И щом визитата приключи, стана ясно, че противниците на дипломатическото му пътуване са били напълно прави, пише Инго Мантойфел от "Дойче веле".

Не е моментът да се държим, сякаш нищо не е станало

Помирителните изявления на баварския политик в Москва показват, че не е осъзнал сигналите на времето, засягащи путинска Русия. Зеехофер явно смята и до днес, че "украинската криза" идва просто от дребно недоразумение и само да пожелаем, може скоро да подновим деловите контакти - ни лук яли, ни лук мирисали, а баварските предприятия пак да получават огромни поръчки и обичайните доходи.

Но анексията на Крим и хибридната война в източноукраинските региони целяха не само да препречат пътя към истинската демокрация в Украйна и проевропейския курс на страната. В далеч по-голяма степен агресивната политика на Русия спрямо Киев е част от стратегията на Кремъл за преразглеждане на световния ред и архитектурата за сигурност в Европа, формирани след 1990 г.

Днешното поведение на Зеехофер категорично не е оптималната реакция срещу тази неоимперска и ревизионистка политика на Кремъл - баварският премиер преждевременно поставя под съмнение европейските санкции, създавайки впечатление, че Западът търси нормализация на отношенията с Русия без никакви условия. И Зеехофер греши още повече, ако си мисли, че санкциите са единствена причина за икономическите проблеми на Русия и спада в доходите на баварските фирми, работещи в Руската федерация.

Същинската причина за икономическия спад в Русия са широко разпространеният произвол и корупцията, също и фактът, че президентът Путин спъва икономическата, политическата и социалната модернизация на страната. Всичко това само засилва зависимостта на Русия от международния суровинен пазар. Съответно постоянно намаляващата от месеци цена на петрола води до отслабване на рублата, което на свой ред свива покупателната способност на потребителите и на предприятията. Ето защо в днешна Русия едва ли има начин да спечелиш нещо.

Стратегическите интереси на Германия са по-важни от икономическия интерес на Бавария

Санкциите, наложени с право на Русия заради политиката й спрямо Украйна, сами по себе си не бяха причина за икономическата криза във федерацията. Най-много да са я изострили дотам, че Кремъл се видя принуден да отхвърли по-нататъшните си неоимперски планове за Украйна (проекта "Новорусия"). В това отношение западните санкции постигнаха успех.

Постепенно вдигане на санкциите обаче не може да има без конкретни ответни действия от страна на Москва. Баварско-германски индустриален парк в Подмосковието, една-две договорени преференции и поръчки за баварски предприятия - та това са просто трохи.

Стратегическият интерес на Германия и на Европа трябва да включва най-малкото възпиране на путинския неоимпериализъм. Също и стремеж чрез съгласувана, реалистична политика да върнем Кремъл към спазване на принципите, залегнали в оформения вече световен ред и в европейската система за сигурност. Задачата безспорно не е лесна и става още по-неразрешима след помирителните изявления на Зеехофер към руската страна.

Москва съдейства за засилване на бежанския поток

По въпроса за Сирия и свързаната с него тема за бежанците президентът Путин днес също не е партньорът, търсен от Зеехофер. Докато двамата разговаряха в Москва, бяха спрени стартиралите наскоро в Женева преговори за мирно уреждане на сирийския конфликт.

Защото правителствените войски на Башар Асад минаха в атака с подкрепата на руските въздушнокосмически сили. Така Путин торпилира всички дипломатически усилия, полагани в доста трудни условия главно от западната дипломация.

Така руската политика в Сирия дори увеличава още повече потока от бежанци.

Развитие, което кара баварския премиер да изглежда като наивен регионален политик, отишъл твърде далеч по международния дипломатически паркет. Крайно печално е, че Путин и Русия излязоха твърде сложна задача за Хорст Зеехофер, направил с посещението си в Москва мечешка услуга на канцлера Меркел и на западната политика спрямо Русия.

От своя страна президентът Путин може чрез контролирани медии да представи пред руската публика изопачена картинка - как човек от правителството на една западна страна няма какво да извади срещу външната политика на Русия. Прочее, Хорст Зеехофер не само че се върна от Москва с празни ръце, но даде и възможност на руската пропаганда да заснеме тъй мечтани от Кремъл видеокадри, показващи германски политик, заложил сляпо на партньорство с Русия. Всичко това бе предсказуемо. Ето защо би било по-добре Зеехофер изобщо да не ходи в Москва.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
7
 
! Отговори
до 177 преди 8 години
Защо ООН САЩ и ЕС си затварят очите да Кипър?Севернокипърска турска република и до ден днешен не е призната от нито една държава в светът.Така че не говорете за Крим.Путин не е виновен за пришълците в ЕС.Това е естествен процес предизвикан от Сорос и продажните политици от Брюксел с промити мозъци.вече е късно.Корабът бавно но сигурно потъва.Като пукне пролетта още пет милиона полу човеци ще залеят старият континент.
109
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
западни издания не се уморяват да бълват лъжи.Кризата в Близкият изток,последвалият бежански поток,който удави Европа,са дело на САЩ и алчни олигарси подкупили европейските политици.Докато американците и европейците купуват евтин петрол и продават оръжия на джихадистите войните няма да спрат.Не можеш да критикуваш Путин за Крим,а да си затваряш очите за Косово и Северен Кипър.С 10%от милиардите за Ердоган можеш да затвориш европейските граници и ислямиста да се задави от бежанци.
108
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи, каква е основната идея на санкциите? Да се създаде обществено недоволство в Русия, народа да протестира, олигарсите да понесат загуби и да се катурне правителството на Путин. Нищо от това не се случва и няма да стане. А от колко време има санкции срещу СКорея и како? Едно голямо нищо!
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да станеш истинска европейска държава, трябва да изгориш няколко десетки рософили, били и те истински руснаци! Не е истина какво представлява днешната демокрация, отвратен съм! Този който е писал старията имали майка и баща, него ли е срам от родителите си, как е възможна такава пропаганда в стил 1984!
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 169-168-169...Айде стига спами бе-даже не е нужно и сам да си отговаряш...
105
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията е показателна -жално *** на болни западноатлантически мозъци!Не моете спрете гората да се разлиства а!?
104
4
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
Една малка част от информационната война срещу Русия. Както и срещу всеки от нас. И нека не се заблуждаваме, на Англо-Саксонския елит им пука за Европа или България.
103
0
 
1
 
! Отговори
Аз съм за преди 8 години
Да оди, бизнес да има...
102
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много точно казано : Путински неоимпериализъм!
101
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путинландия е заплаха за световния мир!
100
2
 
5
 
! Отговори
Селянин преди 8 години
За всички беди е виновно правителството на РОТШИЛД,РОКФЕЛЕР И СОРОС или така наречения департамент на САЩ!е-ба-х м еврейката м-а-й-ка нещастна дето объркват света...
99
3
 
6
 
! Отговори
33 преди 8 години
ДОЙЧЕ ВЕЛЕ са Соросоидно издание, плюят жестоко по Русия, без значение дали трябва или не... Не, че обичаме Русия или Германия, или Сащ, но платеното журналистическо изопачаване на информацията е ПРЕСТЪПНО!!!
98
2
 
10
 
! Отговори
Селянин преди 8 години
Почвам да се чудя на редактора! Колко ли му плащат отфондация "Америка за България" за да злослови срещу нашите "братски славянски народи"?...Имаше една песен на ЪПСУРТ дето почваме с текста:БИ БИЛО ПО ДОБРЕ ДА СЛЕДВАМЕ НАШИТЕ "БРАТЯ"ОТАТЪК ОКЕАНА, С ТЯХНИТЕ блага(ГМО),БИ БИЛО ПО ДОБРЕ.... И сега ядем *** и сме на ръба на оцеляване щото следваме еврейската алчни общност ОТАТЪК океана... И на редактора майн-а-та му..
97
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Шоп...За ЕС опасностите са много-и то точно заради абсурдната им политика.В петък излезна новината,че в Дания бежанците са поискали да се премахне от знамето кръста--защото видиш ли--ги оскърбявал...иииии НАЙ_лошото е в случая,че това предложение ще се разглежда в тяхният парламент...Това е показателно,до каква степен политиците на Европа са неадекватни...
96
10
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
За ЕС има само една опасност - да се простуди на погребението на Фашиска Росия...
95
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В крайна сметка се оказа, че от санкциите ползата е минимална; че срещу Русия силовите методи са непродуктивни; че много европейски политици са против, общественото мнение също. И аз мисля, че анексията на Крим е незаконен международен акт, но какво от това, свършила работа, няма път назад. За жалост такъв е света - големите и силните мачкат малките и слабите. Иначе можем да си дрънкаме за демокрация, ценности и пр.
94
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смешници, мечката играе във вашия двор! Вижте хаоса в Европа, ежедневните убийства в САЩ. България е на път да изчезне като нация в резултат на евроинтеграцията. За да не ви бодат очите тези проблеми, вие сте се захванали да разнищвате руската политика.
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Шоп......Шопе,пак се изказа неподготвен--оказа се че ти си по-умен от Путин и Зеехофер...--едва ли ...Това че ти см паталогично болен от русофобия,НЕ означава че другите са винаги грешни.....Просто с омразата си към рашаните ставаш пословично жалък
92
8
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
От време на време някой като Кисинджър или Зеехофер си няма работа и ходи да *** Путин и да апне това-онова на кьорсофра в Кремлин. От това не произтича абсолютно нищо, само русифилите си мислят, че такива посещения ще отърват Мада Раша от вълчия капан.
91
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре усукана статия в стил Дойче Веле, ама явно на господина Зеехофер му е през онази работа за "сигналите на времето" и писъците на меркелистите. Бавария е провинция с население над 12милн души и един от моторите на германската икономика. А тази работа със санкциите се оказа напълно ялова иколкото по-бързо ЕС намери начин да приключи с това, толкова по-добре за всички (без САЩ, разбира се).