Трябваше ли баварският премиер да ходи в Москва?

Зеехофер поставя под съмнение европейските санкции срещу Русия
5 фев 2016 22:19, Елка Василева
288
Трябваше ли баварският премиер да ходи в Москва?
Хорст Зеехофер и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Посещението на баварския премиер и лидер на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер в Москва бе предизвестен провал. Още преди самолетът му да излети за Русия, германски опозиционни политици и дори хора от партиите в управляващата коалиция - ХДС/ХСС и Социалдемократическата, остро разкритикуваха предвидената среща на Зеехофер с Путин. И щом визитата приключи, стана ясно, че противниците на дипломатическото му пътуване са били напълно прави, пише Инго Мантойфел от "Дойче веле".

Не е моментът да се държим, сякаш нищо не е станало

Помирителните изявления на баварския политик в Москва показват, че не е осъзнал сигналите на времето, засягащи путинска Русия. Зеехофер явно смята и до днес, че "украинската криза" идва просто от дребно недоразумение и само да пожелаем, може скоро да подновим деловите контакти - ни лук яли, ни лук мирисали, а баварските предприятия пак да получават огромни поръчки и обичайните доходи.

Но анексията на Крим и хибридната война в източноукраинските региони целяха не само да препречат пътя към истинската демокрация в Украйна и проевропейския курс на страната. В далеч по-голяма степен агресивната политика на Русия спрямо Киев е част от стратегията на Кремъл за преразглеждане на световния ред и архитектурата за сигурност в Европа, формирани след 1990 г.

Днешното поведение на Зеехофер категорично не е оптималната реакция срещу тази неоимперска и ревизионистка политика на Кремъл - баварският премиер преждевременно поставя под съмнение европейските санкции, създавайки впечатление, че Западът търси нормализация на отношенията с Русия без никакви условия. И Зеехофер греши още повече, ако си мисли, че санкциите са единствена причина за икономическите проблеми на Русия и спада в доходите на баварските фирми, работещи в Руската федерация.

Същинската причина за икономическия спад в Русия са широко разпространеният произвол и корупцията, също и фактът, че президентът Путин спъва икономическата, политическата и социалната модернизация на страната. Всичко това само засилва зависимостта на Русия от международния суровинен пазар. Съответно постоянно намаляващата от месеци цена на петрола води до отслабване на рублата, което на свой ред свива покупателната способност на потребителите и на предприятията. Ето защо в днешна Русия едва ли има начин да спечелиш нещо.

Стратегическите интереси на Германия са по-важни от икономическия интерес на Бавария

Санкциите, наложени с право на Русия заради политиката й спрямо Украйна, сами по себе си не бяха причина за икономическата криза във федерацията. Най-много да са я изострили дотам, че Кремъл се видя принуден да отхвърли по-нататъшните си неоимперски планове за Украйна (проекта "Новорусия"). В това отношение западните санкции постигнаха успех.

Постепенно вдигане на санкциите обаче не може да има без конкретни ответни действия от страна на Москва. Баварско-германски индустриален парк в Подмосковието, една-две договорени преференции и поръчки за баварски предприятия - та това са просто трохи.

Стратегическият интерес на Германия и на Европа трябва да включва най-малкото възпиране на путинския неоимпериализъм. Също и стремеж чрез съгласувана, реалистична политика да върнем Кремъл към спазване на принципите, залегнали в оформения вече световен ред и в европейската система за сигурност. Задачата безспорно не е лесна и става още по-неразрешима след помирителните изявления на Зеехофер към руската страна.

Москва съдейства за засилване на бежанския поток

По въпроса за Сирия и свързаната с него тема за бежанците президентът Путин днес също не е партньорът, търсен от Зеехофер. Докато двамата разговаряха в Москва, бяха спрени стартиралите наскоро в Женева преговори за мирно уреждане на сирийския конфликт.

Защото правителствените войски на Башар Асад минаха в атака с подкрепата на руските въздушнокосмически сили. Така Путин торпилира всички дипломатически усилия, полагани в доста трудни условия главно от западната дипломация.

Така руската политика в Сирия дори увеличава още повече потока от бежанци.

Развитие, което кара баварския премиер да изглежда като наивен регионален политик, отишъл твърде далеч по международния дипломатически паркет. Крайно печално е, че Путин и Русия излязоха твърде сложна задача за Хорст Зеехофер, направил с посещението си в Москва мечешка услуга на канцлера Меркел и на западната политика спрямо Русия.

От своя страна президентът Путин може чрез контролирани медии да представи пред руската публика изопачена картинка - как човек от правителството на една западна страна няма какво да извади срещу външната политика на Русия. Прочее, Хорст Зеехофер не само че се върна от Москва с празни ръце, но даде и възможност на руската пропаганда да заснеме тъй мечтани от Кремъл видеокадри, показващи германски политик, заложил сляпо на партньорство с Русия. Всичко това бе предсказуемо. Ето защо би било по-добре Зеехофер изобщо да не ходи в Москва.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя баварец като гледам е същия пeдерунгел като Волен.
169
0
 
0
 
! Отговори
Афтунг!До фсички! преди 8 години
Фнимание , шорошиден армии хибриден наркофилен зи бите!Шорош капутен зи, нихт доларен нихт грантен. Ахтунг, партизенане сталинистен! Гуд бай!
168
1
 
3
 
! Отговори
Do kravarofilite преди 8 години
Спешна сводка в посолството, понеделник 10. Пропагандата ни се издъни, не сработва. Създава ме си повече врагове, промяна на курса
167
0
 
19
 
! Отговори
me преди 8 години
Аз не разбрах кой е авторът на тази статия? Защото е толкова пропагандна, че направо пушек се вдига. "Санкциите наложени справедливо на Русия" не е обективно журналистическо изказване. И цялата статия изобщо е много странна. Кой точно казва на баварския премиер къде е по-добре да ходи или да не ходи? ВСе пак това е законно избран народен представител. Би било много странно да прочетем подобна статия например за Меркел.
166
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цитат от едно четиво:А мастер-сержант Смити, бывший у нас записным философом, задумчиво сказал:- Никогда бы я не хотел, чтобы русские всерьез стали воевать с нами.Пусть это непатриотично, но я чувствую, что задницу они нам обязательно надерут.И, подумав, добавил:- Ну а пьют они так круто, как нам и не снилось.Высосать бутылку виски из горлышка и ни в одном глазу..И ведь никто нам не поверит: скажут, что такого даже Дэви Крокет не придумает.Прочетете:"Воспоминания лейтенанта морской пехоты
165
2
 
20
 
! Отговори
ласи преди 8 години
Какво правеше САЩ ,и Европа 3 год. в Сирия?Въоръжаваха ИД и терористите.Когато се намесиха Руснаците, им се объркаха плановете.Прекъснаха нефта през Турция,и сега ЕС им дава милиарди.Докога????????
164
1
 
17
 
! Отговори
Канадец преди 8 години
Ниските цени на нефта нанасят огромни вреди на страните износителки. Русия обаче държи едва ена пета от износа. Катар С.Арабия и Венецуела са най-силно засегнати. Канада може напълно да спре добива а рафинериите в Монреал вече работят с вносен нефт. Доста уважавани от мен хора наричат открито Обама ***. Доста народ остана без работа и за какво?
163
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nashte deputati za pari sa gotovi na vsi4ko! !! Dori I BG prodadoha, za sobstvenni interesi
162
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Toi da ne e Chelyo, kato nashte 4u4arki
161
10
 
5
 
! Отговори
Атакизоебaч преди 8 години
До ТиквоебачНПО-шките, демократите и евтоатлантиците губят игратакоя игра бе посeрко? Тая дето ви я разказаха ли?
160
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До през това времеМедведев заявил, что авторитет России должен строиться на экономическом и интеллектуальном преимуществе,ушaнките имали интелект :))))))
159
3
 
25
 
! Отговори
Тиквоебач преди 8 години
НПО-шките, демократите и евтоатлантиците губят играта и ревът неистово кът глутница гладни чакали. Русия няма как да бъде заобиколена или изолирана, на краварите може да им се иска, но желанията са едно, реалностите - съвсем друго. Затова газ пикайте кравари и вие клети евроатлантици, съсипали живота и бъдещето на българите. Съдбата готви за вас своя Страшен Съд!
158
0
 
12
 
! Отговори
иииииииии преди 8 години
някоЙ нормален от ДНЕС.БГ може ли да обясни защо се цензурира името Е.Л.К,А. ????
157
0
 
16
 
! Отговори
някой преди 8 години
прочетох ДОЙЧЕ ВЕЛЕ И *** ВАСИЛЕВА след това се обезсмисли четенето на инфото Дори и УНИАН се изчервяват като четат ДОЙЧЕ ВЕЛЕ
156
1
 
36
 
! Отговори
ivailo1403 преди 8 години
Колонията на САЩ- Германия, първо да се освободи от американския империализъм, а после да се безпокои за засилващия се руски такъв...
155
2
 
35
 
! Отговори
crool преди 8 години
Трябваше , трябваше, много даже.Все по на умряло ще виете либерал толерасти.Възхода на Русия не може да бъде спрян.Той е предопределен свише!!!Така че, ще виете още малко, а после ще се гътнете в преизподнята.Мисля, че бях пределно ясен.
154
0
 
5
 
! Отговори
Hristiqnin преди 8 години
Koga shte xodi pyk,pyrvo da ti zvyne na tebe da te pitq dali moje,stava li redaktore-predaden i ***!!!
153
2
 
37
 
! Отговори
Реалност преди 8 години
Запада много му харесва да говори за реалностите от 1990.Ами да разгледа реалностите от 1980 например.И тогава хич няма да му хареса.Втората световна война започна точно поради недоволството на Германия от реалностите след 1920.Третата е на прага.И колкото по бързо света разбере,че Америка трябва да си свие перките за сметка на Русия и Китай,толкова шансовете за нормално съществуване са по големи.
152
1
 
10
 
! Отговори
Sf преди 8 години
Pitam redaktoro...ZASHTO DA NE XODI GERMANECO V RUSIQ??????i ne pishi gluposti molq ti se predadeno chovece,chu li????
151
0
 
40
 
! Отговори
GPU преди 8 години
За някои е много неприятно, че Хорст Зеехофер е посетил Москва и се срещнал с Руския Президент. Както се казва, някои газ п .... Зеехофер не беше сам, съпроводаше го неговият предшественик - Щойбер. А те продължават линията на един друг баварски премиер - Франц-Йозеф Щраус, голям приятел на България и Русия. Той загина при странни обстоятества на една яхта. Та, мощната Баварска провинция с население 13 мил. и територия от 73 000 кв.км. явно предпочита директен контакт с Русия, от колкото ...