Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег

Свикват извънредно заседание на съвета на сигурност на ООН
254
Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег
Снимка: БТА

Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег, носеща спътник, съобщи южнокорейското министерство на отбраната. Пускът е в нарушение на санкциите на ООН, забраняващи на Пхенян да използва технологии за балистични ракети, предаде БТА.

Ракетата е изстреляна в южна посока, както е било по план, като е преминала покрай южната японска острова група Окинава, съобщи Японската радио-телевизионна корпорация. Изглежда първата степен на ракетата се е отделила успешно, предаде южнокорейската осведомителна агенция Йонхап.

Японският премиер Шиндзо Абе определи изстрелването като "абсолютно неприемливо". От САЩ също потвърдиха, че е засечено изстрелване на ракета от страна на Северна Корея.

Във връзка със случая САЩ, Япония и Южна Корея са поискали извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН днес. Пожелали анонимност дипломати от съвета заявиха пред Ройтерс, че заседанието вероятно ще се състои в 16 ч по Гринуич в главната квартира на ООН. Те обаче не дадоха повече подробности.

Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ заяви днес, че системите му са засекли и проследили изстрелване на севернокорейска ракета в космоса, предаде Ройтерс. Ракетата е засечена в 1.29 ч по Гринуич и траекторията й е била над Жълто море, се казва в изявлението на СТРАТКОМ.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери потвърди отбранителния ангажимент на САЩ към Япония и Южна Корея след севернокорейския ракетен пуск. Той заяви също, че ще работи със Съвета на сигурност на ООН по "значителни мерки" за търсене на отговорност от Пхенян.

САЩ се зарекоха, че ще предприемат всички необходими мерки, за да защитят себе си и съюзниците си след изстрелването на севернокорейската ракета. Вашингтон също така призова международната общност да покаже на Пхенян, че "трябва да има сериозни последствия за безразсъдните му действия", предаде Ройтерс.

"Севернокорейският пуск с използване на технология за балистични ракети е поредното дестабилизиращо и провокационно действие и представлява крещящо нарушение на голям брой резолюции на Съвета за сигурност на ООН", посочи в изявление Сюзан Райс, съветник на президента Обама по въпросите на националната сигурност.

"Севернокорейските програми за ракети и ядрени оръжия представляват заплаха за нашите интереси - включително за сигурността на някои от най-близките ни съюзници. Осъждаме днешното изстрелване”, допълни тя.

Южнокорейската осведомителна агенция Йонхап предаде, че осъщественият от Северна Корея пуск на ракета с далечен обсег може да е бил неуспешен.

Официалната осведомителна агенция на Китай Синхуа излезе с коментар, в който посочи, че изстрелването ще засили напрежението на Корейския полуостров. В него се отбелязва, че на полуострова нямат място ядрените оръжия и че той не може да изпада в състояние на война. Всички страни трябва да се отнесат към ситуацията със спокойствие, за да не допуснат тя да излезе извън контрол, се казва още в коментара.

Японският премиер Шиндзо Абе е свикал извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, като в него са участвали министрите на външните работи и отбраната Фумио Кишида и Ген Накатани, предаде ТАСС. Абе е разпоредил да бъде събрана всичката възможна информация за пуска, да има готовност за непредвидими обстоятелства и да бъде гарантирана сигурността на всички граждански самолети и кораби.

Южнокорейският президент Пак Гън Хе също е свикала Съвета за сигурност с участието на министри и директора на разузнаването. Тя определи изстрелването на ракетата като "непростим провокационен акт" и призова Съвета за сигурност на ООН бързо да приеме сериозни санкции, съобщи Ройтерс.

На този етап данни сочита, че от изстреляната от Северна Корея ракета са се отделили четири части, които са паднали в морето. Токио посочи, че фрагменти са паднали в Жълто море на 150 км южно от Корейския полуостров, на 250 км югозападно от Източнокитайско море и на около 2000 км южно от Япония в Тихия океан, предаде агенция Киодо. Отбелязва се, че мястото на падане на елементите от ракетите в Тихия океан не съвпада с предварително зададените кот Пхенян координати на международните организации. Последната от частите е продължила да лети на юг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
8
 
! Отговори
Космос - Победа преди 8 години
Тази сутрин руският "Съюз" стартира от космодрума Плесецк.
21
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що ми затрихте коментара бе?Смо констатирам че хамериканската ракета засече и пак и отложиха старта! При тоя прогрес *** първото знаме на Марс ще е севернокорейското!Японците щяха да я свалят тая ракета, *** явно даже не са я видели през радарите на Чичо Сам...който са го е срам щото противоракетния щит на изток явно е блъф.Бая санциониране ще има :) макар остана само въздух да им спират на северняците!
20
7
 
4
 
! Отговори
Hmf преди 8 години
Русия, Сащ, Япония и Китай никога немогат да си изплатят дълга за злините които са причинили на корейския народ... А продължават с икономическите санкций срещу севера и настройване на хората едни срещу други..... Мизерници... Разделиха държавата, убиха милиони и сега се чудят, че злото връзва плодове
19
4
 
13
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 8 години
МНОГО МИ ХАРЕСА НАПИСАНОТО ОТ 33,ИМАМЕ ДЕМО,КРАДА,ЦИЯ, НО НЯМАМЕ ДОМАТИ,КАРТОФИ,ЧЕСЪН,ХЛЯБ ОТ 20 СТ.НАФТА ОТ 18 СТ.,РАКЕТИ,1000 ЗАВОДИ И ФАБРИКИ,ХИЛЯДИ КООПЕРАЦИИ ДЕТО ХРАНИХМЕ ПОЛОВИНАТА ДЪРЖАВИ И БЛИЗКИЯ ИЗТОК С АГНЕШКО,БЕНЗИН ОТ 25 СТ.,ПАРНО 20 ЛВ ПЛЮС КОЛКОТО ИСКАШ ТОПЛА ВОДА БЕЗ ВОДОМЕР.СЕГА ИМАМЕ ДЕМОКРАДАЦИЯ,НЯМАМЕ БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ,ЗЪБОЛЕЧЕНИЕ,ТРАНСПОРТ НА 4 СТ,ТРАМВАЙ НА 8 СТ.ИМАМЕ БОГАТАШИ КОИТО НЕ ЗНАЯТ КАКВО ДА ПРАВЯТ С ПАРИТЕ СИ,ИКОНОМИКА БЕ,ЗА ДА МОГАТ БЕДНИТЕ ДА РАБОТЯТ.
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен...61...А тея космонафти с какво са отишли на МКС бе ол..го..ф...рен..--с фърчилото на баба ти......--с руска ракета бе..с руска ракета носител.....
17
5
 
9
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Странджоо, марш да лижеш хамерикански гъ-ове.Овоня всичко бре.Марш бре.
16
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаха,американците се разходиха по луната преди половин век,тия сега се учат да летят с ракети и червените бабички им се радват.Мила атакистка идилия.
15
3
 
16
 
! Отговори
Аз преди 8 години
А аз се чудя що завоня на лай-а. Че то Странджата се появи в сайта.Странджоо, марш да лижеш с езика си задн-ците хамерикански, МАРШ.Овоня всичко бре.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На корейците реално какво могат да им направят? Освен да ги атакуват
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С 400 няма грешка. След година-две ще имат и С 500. След ПАК ФА разработват ПАК ДА и ПАК ТА.Товароподемността на ПАК ТА ще е 200 000 кг. Виж само как изглежда.
12
3
 
21
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ДАЙТЕ НЕЩО ЗА ЖИВОТА В СЕВЕРНА КОРЕЯ,СРЕДНАТА ЗАПЛАТА,КАКВО МОГАТ ДА СИ КУПЯТ С НЕЯКАТО НАС ЛИ СА ДА НЕ МОГАТ ДА ВЪРЖАТ ДВАТА КРАЯ И ДА БЯГАТ ПРИ БОГАТАШИТЕ.ЯСНО Е ,ЧЕ СА ПРЕДИ НАС.НИЕ ДОРИ ДОМАТИ НЕ МОЖЕМ ДА СИ ПРОИЗВЕДЕМ,ВСИЧКО НИ ОГРАБИХА И НЯМАМЕ ЛАМАРИНА И ЖИЦИ ЗА ТАКИВА РАКЕТИ,ПЛЮС ТОВА СМЕ ЛОШ МАТЕРИАЛ.СМЕЕМ ПОСТОЯННО НА СЕВЕРНА КОРЕЯ, А НЕ СИ ВИЖДАМЕ СКАПАНАТА ЧАСТ НА ГЪРБА,КОЙТО Е С НЕПРИЛИЧНО НАЗВАНИЕ.
11
2
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 8 години
ми, давай ние 70 процента за военщина, или направо 100.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 25, и к'ва думаш за стоманата и за космическите двигателите аххаа
9
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
свикването на съвет за сигурност на ООН все повече започва да звучи като 'ще кажа на мама и ще видиш после'.
8
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щатите могат да създадат добри двигатели, но те нямат ресурси. Затова двигателите им се пръскат от високата температура. Русия пък има качествена стомана.
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
14, искам много да гледам този клип за Тиквата в UK. Търся в Туба, но не го откривам. Може би не трябва да пиша "Тиквата в UK"?
6
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Животът е колело. Днес си Тиква и заграбваш 5 милиарда, минава една година и взимаш кредит от еврейските банкери в размер на 5 милиарда. Минава втора,следва нов заем, кражби,кражби...НАКРАЯ СЕВЕРНА КОРЕЯ ИЗСТРЕЛВА НЯКОЛКО РАКЕТИ И ПРЕВЗЕМА СВЕТА. ВСИЧКИ СТАВАМЕ КОРЕЙЦИ. ДАВАТ НИ ПО ЕДИН SAMSUNG ТЕЛЕФОН. КИМ ЧЕМ ще бъде нашия нов бащина и ще издаде бърза присъда :"Смърт за ТИКВАТА!"А,ТОЯ С КАПАН САЙТ,КОЙТО ПРОДАВА ИП АДРЕСИ ЩЕ ГО ИЗТРИЯТ,А ПРОДАВАЧА ЕКЗЕКУТИРАТ ЗАЕДНО С ТИКВАТА.
5
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"На този етап данни сочита, че от изстреляната от Северна Корея ракета са се отделили четири части, които са паднали в морето."---------Естествено е да падат, тъй като всяка балистична ракета-носител е съставена от различен брой степени, които след определен брой секунди на интензивна работа и изчерпване на горивото се отделят и падат. Идеята и схемата на многостепенната балистична ракета е дадена от великият руски учен Константин Циолковски в началото на ХХ век.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Po proucyvania na bbc shansut za treta svetovna e 14.3 % i vsiaka godina ima rust mejdu 1.2-1.7 dosta striaskashti cifri
3
6
 
9
 
! Отговори
Курти Мъдъров преди 8 години
До ИринаИ аз нямам обяснение , но много ми се прави секс със съпругата на Ким Чен Ун. Предпочитам това да се случи в ракетата - носител. А той да ни гледа с бинокола.