Светът пак размаха пръст на Северна Корея

Нека оставим Китай да реши проблема, зове Тръмп
Обновена: 7 фев 2016 19:50 | 7 фев 2016 14:34, Красимир Ангелов
104
Светът пак размаха пръст на Северна Корея
Снимка: БТА

Светът осъди остро изстрелването на ракета с далечен обсег от страна на Северна Корея рано тази сутрин. По-рано през деня КНДР обяви, че успешно е извела на околоземна орбита сателит с помощта на ракета.

Британското правителство изказа своето крайно недеволство от действията на Пхенян и призова за "силен отговор, ако КНДР продължи да нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН”, съобщи Франс прес.

Още по темата
"Северна Корея отлично знае, че многобройни резолюции на СС на ООН забраняват използването на технологии за балистични ракети", посочва министерството в комюнике, изпратено до АФП. "Ние работим с нашите съюзници и партньори за намиране на силен отговор, ако Северна Корея продължи да нарушава тези резолюции", уверява британското правителство, според което "подобни действия водят само до по-голямата изолация" на държавата, ръководена от Ким Чен Ун.

Франция окачестви като "безразсъдна провокация" изстрелването на ракета от Северна Корея и призова за "бърза и строга реакция на международната общност в Съвета за сигурност" на ООН, който трябва да се събере днес в Ню Йорк, предаде Франс прес.

"Франция най-остро осъжда новото крещящо нарушаване от Северна Корея на резолюциите на Съвета за сигурност", заявява Елисейският дворец в комюнике, в което се призовава за "бърза и строга реакция на международната общност в Съвета за сигурност още днес".

Китай също изрази съжаление във връзка с действията на КНДР, става ясно от разпространено официално изявление на говорителя на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин, цитирана от ТАСС.

"Китай изразява съжаление, че въпреки повсеместните протести на международната общност, Корейската народнодемократична република осъществи ракетният пуск", се казва в съобщението. Китайската страна призовава също всички страни да действат предпазливо и да се въздържат от каквито и да било стъпки, които могат да повишат още повече напрежението на Корейския полуостров. Хуа добавя, че диалогът е единственият начин да бъде осигурен траен мир и стабилност в региона, предаде Ройтерс.

Русия също остро разкритикува действията на Ким Чен Ун. “Пхенян не се вслуша в призивите на международната общност и за пореден път демонстрира предизвикателно пренебрежение към нормите на международното право”, заяви днес руското външно министерство във връзка с изстрелването на ракета от Северна Корея, предаде ТАСС.

"Очевидно е, че подобни действия водят до сериозно изостряне на обстановката на Корейския полуостров и в Североизточна Азия като цяло и нанасят сериозна вреда на сигурността на държавите от региона, на първо място на самата КНДР", се отбелязва в изявлението на руското външно министерство, публикувано на сайта му.

Избраният от Пхенян курс "не може да не предизвика решителен протест". "Настоятелно препоръчваме на ръководството на КНДР да се замисли над това дали отговаря на интересите на страната политиката на противопоставяне срещу цялата международна общност", изтъква министерството.

Сериозна реакция имаше и в САЩ. След като още рано тази сутрин държавният секретар на САЩ Джон Кери потвърди отбранителния ангажимент на САЩ към Япония и Южна Корея след севернокорейския ракетен пуск, той заяви още, че ще работи със Съвета на сигурност на ООН по "значителни мерки" за търсене на отговорност от Пхенян.

Претендентите за Белия дом от лагера на Републиканската партия пък призоваха за стратегия с твърди действия по отношение на Северна Корея, включително разширяване на противоракетната отбрана, предаде Ройтерс. Те направиха това по време на снощния предизборен дебат в Ню Хемпшър.

"Те не разбират от друго освен от твърдост и сила", каза губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи по време на осмия предизборен дебат на Републиканската партия. "Имаме нужда от силен главнокомандващ, който да погледне тези хора в очите и да им каже: Няма да търпим това."

Републиканците, които участваха в дебата в Ню Хемпшър, призоваха за различни реакции, включително нови санкции и дори превантивен удар срещу Северна Корея, "ако това е необходимо за нашата безопасност", както заяви бившият губернатор на щата Флорида Джеб Буш.

Републиканските кандидати за Белия дом са в Ню Хемпшър, готвейки се за първичните избори там през идната седмица, едно от първите съревнования за номинацията за президентските избори на 8 ноември.

Милиардерът и строителен магнат Доналд Тръмп, който води в Ню Хемпшър, а и на национално ниво в социологическите проучвания, призова да бъде оставен Китай да се справи със Северна Корея. "Китай казва, че нямал достатъчен контрол над Северна Корея. Той има огромен контрол", заяви той. "Нека Китай реши проблема, може да го направи бързо и с хирургическа точност. Ето това е, което трябва да направим със Северна Корея."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
"Светът" в случая е в същност само САЩ. Те са тези, които разцепиха Корея, за да подхранват безумните си студени и топли войни. Иначе корейците са изключително организиран и трудолюбив народ, независимо от формата си на управление, те могат да постигнат чудеса. А, причината в северна Корея да има сериозни затруднения е многогодишното ембарго, на което е подложена..
17
3
 
30
 
! Отговори
... преди 8 години
КНДР силно не се интересува какво мисли ООН или другите палячовци. Изостанала държава, пък спътници изстрелва, ти да видиш.
16
1
 
22
 
! Отговори
ля ля преди 8 години
неудобно е за някои страни това "изложение" от страна на КНДР! интересното е че първите които реагират са Япония ЩАС и бай англичанин! защо те точно ? явно се появява интересна държавица която не играе по правилата ? - ама по кои правила :) за да могат да не се развиват страните а да им се внасят *** от "развитите" страни! евала на Русия че забрани всички *** и гмо-та! БРаВо!!и ние трябва така ....
15
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Корейците изстрелват балистични ракети, а в България внасяме домати от турция...
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 30Ситуацията се повтаря последните 60 години, севернокорейците се зъбят и заплашват, а после се съгласяват да спрат срещу жито и ориз.--------Преди 60 години така начукаха манерките на краварите които бяха отишли там да им занесат демокрация, жито и ориз, по-голям пердах и от Виетнам изядоха американчосите от дребните корейчета.
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кога ще размахат пръст на ФАЩ или те могат да ръсят "демокрация" безнаказано?
12
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Северна Корея отлично знае, че многобройни резолюции на СС на ООН забраняват използването на технологии за балистични ракети", посочва министерството в комюнике, изпратено до АФП.Чакай малко сега, какви технологии, какви балистични ракети! Там нали умираха от глад и ядяха човешко месо, те за космически технолигии ми говорят!
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
леле, размахвали пръсти. но знаят, че с тях шега не бива и се съобразяват с тях. А НАС НИКОЙ НЕ НИ БРЪСНЕ ЗА СЛИВА.
10
0
 
6
 
! Отговори
ким сун преди 8 години
Май и тук ще вдигаме санкцийте че,още един конфликт ще ни довърши.
9
2
 
14
 
! Отговори
Другарят Ким преди 8 години
А аз си размахвам дедовия!
8
0
 
15
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
И Корея им размаха пръст на света, ама 21-първия пръст ;)
7
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Китай да им прати една малка армия от половин милион.
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ще им пръднете на оная работа на севернокорейците.Някакви си дебели чичковци създали резолюциите на Съвета за сигурност на ООН в полза на силните на деня и трябва всички да ги спазват.
5
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дреме им на дръпнатите от изказванията им на тези !
4
2
 
24
 
! Отговори
манимани преди 8 години
Апа нас "братята" турци ще ни охраняват АЕЦ със изтребители!
3
3
 
29
 
! Отговори
Х преди 8 години
По друг начин малка държава като СКорея няма как да стане независима,а те това искат и нищо друго!
2
4
 
30
 
! Отговори
не съм им фен ,но преди 8 години
С други думи само богоизбраните имат право на такива разработки и съответно да притежават такова оръжие и когато някой който те считат ,че е неподходящ следва вой до небесата . Все се мисля ,че независимите държави колкото и да не се харесва на някои имат право сами да решават как и с какво да се отбраняват.
1
1
 
21
 
! Отговори
да преди 8 години
и корейците размахаха нещо....