Алепо – лелеяният сирийски трофей за Путин

Победата вечно му се изплъзва, а е толкова нужна на президента
8 фев 2016 22:05, Боряна Павлова
448
Алепо – лелеяният сирийски трофей за Путин
Снимка: архив Reuters

Владимир Путин смята, че руските въздушни удари са допринесли за поврат във войната, но темповете, с които сирийската армия напредва, са го разочаровали, казват източници. Ако Алепо падне, той може да получи онзи знаков военен трофей, за който жадува.

Нанасяните вече повече от четири месеца руски въздушни удари стабилизираха правителството на сирийския президент Башар Асад - най-близкия съюзник на Кремъл в Близкия изток, и помогнаха на силите му да си върнат инициативата на бойното поле.

Но съобщенията за поредните отвоювани от тях градове и села, за тяхното стратегическо значение не успяха да развълнуват руската общественост, която се безпокои повече за спадащия си жизнен стандарт. Освен това сирийската армия не е удържала досега нито една голяма победа, която Русия да може да рекламира пред по-широката световна общественост като доказателство за военната си мощ и все по-голямо влияние в Близкия изток.

"Имаше известно притеснение от това как се справя сирийската армия", каза пред Ройтерс пожелал анонимност източник, близък до руската армия. "Особено в началото сирийците напредваха бавно."

Пълното възстановяване на контрола над Алепо - допреди началото на продължаващата вече пет години война градът бе най-големият в Сирия - ще промени картината, казаха дипломати и анализатори. Това ще доближи Путин до предпочитания от него епилог - приятелско настроено към Русия сирийско правителство, което да позволи на Москва да запази военноморската си и военновъздушна база там.

"Досега чуваме само съобщения, че правителствените сили печелят позиции тук и там, но значимите успехи бяха малко", каза за Ройтерс Дмитрий Тренин, бивш полковник от руската армия, а сега директор на Фонда "Карнеги" в Москва.

"Но всички тези успехи, бяха по-скоро тактически и не особено зрелищни", заяви той. "Поставянето на Алепо под пълния контрол на Дамаск ще е голяма психологическа победа за Асад и ще бъде посрещнато със задоволство в Кремъл."

Алепо от години е разделен. Правителствените сили контролират една част от града, а другите са в ръцете на бунтовниците.

Десетки хиляди сирийци избягаха от засилващите се в петък руски бомбардировки на околностите на града, а хуманитарни работници казаха, че градът, чието население някога бе два милиона души, скоро може да се окаже изцяло под правителствена обсада.

Правителствените части и техните ливански и ирански съюзници обкръжиха напълно територия северно от Алепо и отрязаха основния път за снабдяване, свързващ града с Турция. Анкара изрази подозрение, че целта е населението да бъде принудено да се предаде, за да не умре от глад.

Кремъл започна да губи търпение в очакването на пробив и подсили военновъздушната си групировка в Сирия. Неотдавна руски медии съобщиха, че той е изпратил най-модерните си военни самолети Сухой -35 в ударната руска авиогрупа, която до този момент наброяваше към 40 самолета. Зачестили са и въздушните удари.
 
Евентуална победа в Алепо може да помогне да се повиши духа в Русия, където икономическата криза удря по жизнения стандарт и реалните доходи спадат за пръв път през 15-годишното управление на Путин.

Подсилван и защитаван от лоялните държавни медии, строго контролираната политическа система и липсата на достатъчно значима опозиция, рейтингът на руския президент е над 80 процента, сочат социологическите проучвания.

Но имайки предвид появилите се плахи признаци на надигащо се социално недоволство - през последните месеци протестираха собственици на ипотеки в чужда валута, шофьори на камиони и пенсионери - една евентуална победа в Сирия, удържана с руска помощ, която да влезе във водещите заглавия на новините, може да ободри унилите избиратели.

"Това би било добро отвличане на вниманието и зрелище за хората", каза Степан Гончаров от независимата социологическа агенция Център "Левада". Той посочи, че преди държавните медии са използвали Сирия, за да подклаждат антизападни настроения и да затвърждават представата, че Русия отново е велика сила.

"Номерът им е да премахват темите, които пораждат социално безпокойство и да ги заменят с такива, които обединяват", заяви Гончаров. "Военната победа (в Алепо) би била символ на голямо могъщество, на военна мощ и ще бъде използвана за увеличаване на подкрепата за властите."

Той каза, че през октомври, последния път, когато "Левада" е правила социологическо изследване по въпроса, 72 процента от руснаците са имали ясно изразено положително мнение за руските въздушни удари в Сирия. Но оттогава тази тема е отстъпила място на проблемите на икономиката и мерките, които Кремъл предприема за управление на икономическата криза, посочи Гончаров.

Той добави, че заради тази тенденция на спад в икономиката има известни признаци за леко намаляване на подкрепата за властите.

Тренин от "Карнеги" каза, че въпреки показната медийна кампания в действителност руснаците не ги интересува чак толкова конфликтът в Сирия и заради все още живите спомени за съветското фиаско в Афганистан те искат Кремъл да ограничи намесата си там.

"За повечето хора това е война в някаква далечна страна", каза Тренин и посочи, че избирателите са обезпокоени от всякакви твърдения за евентуално изпращане на сухопътни сили там. Досега официалните жертви сред руските военни са само четири, като три от тях са дадени в бой.

Но "Ислямска държава" заяви, че в отмъщение за руската кампания в Сирия е взривила руския пътнически самолет над Египет през октомври, когато загинаха 224 души.
За Путин, смята Тренин, Сирия е важна, но само като част от по-голяма игра.

"Крайната цел на господин Путин е да върне на Русия статута на велика сила", заяви той. "Сирия е част от това. Но тук става дума и за руската външна политика в по-широк план, а и за наследството на Путин. Сирия е мястото, където това се решава."

/БТА/


448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тренин от "Карнеги" каза
-------------------------------------------
лелееее майкооо, да ви имам източниците на информация
249
1
 
4
 
! Отговори
Морски преди 2 години
Че то в България откакто ГЕРБ са на власт постоянно ни отвличат вниманието от икономическите проблеми с разни шоу предавания по телевизийте.Слава на Русия!
248
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 380

хохлите - отново истерия?
247
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аде братушки освободете Алепо от терористите и избите всички умерени и неумерени терористи.Алах им е приготвил по 40 дественици горе.
246
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тоя полодя от арабин воиник този направо е смешник .
245
2
 
8
 
! Отговори
Джингиби преди 2 години
Крайно време е и турция да се освободи от това злобно, примитивно, мюсюлманско робство!
244
4
 
13
 
! Отговори
Радослав(Рамазан) преди 2 години
турция трябва да се обеззарази,дезинфекцира,хигиенизира и християнизира.
243
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диарбекир Кюрдистан, лелеяният турски трофей за сатрапа р*доган.
242
6
 
9
 
! Отговори
Боби преди 2 години
До Анонимен 384
Справка Донбас
Военен преврат в Украйна спонсориран от САЩ
6 месеца Окървавени протести срещу "правителството" преди Миньорите в Донбас да се хванат за оръжието и да защитават живота, земята и вярванията си
Срещу Сепаратисти/Терористи/Руснаци/Рускоезични и прочие епитети започва да се ползват забранени и ратифицирани от Украйна но не и от Военната Хунта оръжия:
Хим Оръжия(полицейски тип), Фосфорни Бомби които са приравнени към ХИМ ОРЪЖИЯ ЗА МАСОВО ПОРАЗЯВАНЕ. РСЗО, Артлерия, Мини
241
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 376
Семенен генетичен материал от фюрера е бил замразен и запазен, и по-късно ин-витро е била оплодена сестрата на приятелката на Хитлер Ева Браун.

за нея не знам, ама майка ти е била заплодена със семе на шимпанзе.
240
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 383
Можем във всеки един момент да отворим вратите към България и Гърция и да натоварим бежанците на автобус

това е руска новина отпреди 3 месеца бе каскет. Пак си извадил старо листче на руското посолство.
239
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До експерт
Единствено Путин се бори срещу чумата ИД

ИДИЛ са му последна грижа на жужо. Ушaнките са свикнали да трепат цивилното население - справка Донбас. Хем помагат на Асад, хем са далеч от големите шамари на ИДИЛ.
238
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
време е да се раздадат стингърите
237
6
 
10
 
! Отговори
Боби преди 2 години
До Анонимен 377
Ехх АноУмни попрочети малко бре не се връзвай на опорните точки на СМИ.
Русия е в топ 5 в света по износ на Зърнени храни, Сама си произвежда 100% от селскостопанската техника поради уникалния терен на по-голяма част от страната. Заради санкциите всички отрасли се развиват и то спонсорирани от пенсионни фондове и правителство.
70$% от износа е НЕФТ/ГАЗ 2014г сега като пари вече не. 10% от БВП идва от Нефт/ГАЗ.
Единствения проблем е че 50% от Бюджета на правителството е от Нефт:-(
236
6
 
22
 
! Отговори
тя преди 2 години
Няма само сащ да прави каквото си искат и Русия е сила и си гледа интереса. Нормално е !
235
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До експерт

Ти и д и о т ли си, путин не е пипнал с пръст ИДИЛ, бомбандира мирното население да ги гони из НАТО страните в ЕС това им е адския план на двамата диктатори да прави мръсотийки на Меркел и ЕС заради санкциите
234
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕФТА 30 ДОЛАРА И АЛКОХОЛИЗИРАНИТЕ АЗИАТСКИ О.ТРЕПКИ ЩЕ ЯДАТ БОРШ ОТ СТАРИ АРМЕЙСКИ БОТУШИ И СЪВСЕМ ЩЕ ОСКОТЕЯТ! ЩЕ ОДЕРАТ ЖИВ П.УТЛЕРА И ОРДАТА МУ И РУСИЯ ОКОНЧАТЕЛНО ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ. ТОВА ГО ЧАКА ЛИЛИП.УТЛЕРА. АМИН! С НАМИ БОГ!
233
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Уикилийкс излязоха данни, че Меркел е биологична дъщеря на Хитлер! Семенен генетичен материал от фюрера е бил замразен и запазен, и по-късно ин-витро е била оплодена сестрата на приятелката на Хитлер Ева Браун. Така, на 17 юли 1954 г. се ражда Ангела Меркел и била тайно дадена за осиновяване от евангелския теолог Хорст Каснер и жена му. Това се е знаело само от Ватикана, американските и руските тайни служби. Затова когато баварецът Бенедикт VI става папа, Меркел става Канцлер на Германия.
232
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един вулкан да изригне в центъра на Москва проблемът ще се реши
231
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путинчо убива жени деца наред