Меркел и Ердоган бистрят мигрантската криза

Разговорите са решаващи за споразумението между ЕС и Турция
8 фев 2016 14:55,
22
Меркел и Ердоган бистрят мигрантската криза
Снимка: bgonair.bg

1 млн. души може да достигне броят на мигрантите и бежанците, които ще влязат в Европа през тази година. Това прогнозира Международната организация по миграция.

Бежанската криза ще е акцент по време на срещата днес в Анкара между германския канцлер Ангела Меркел и турския президент Реджеп Ердоган. По-рано будесканцлерът обсъди темата на четири очи в Страсбург с френския президент Франсоа Оланд.

Визитата на Ангела Меркел в Анкара идва на фона на нарастващата криза по турско-сирийската граница. Десетки хиляди сирийци, предимно жени и деца, бягащи от военните действия в Алепо, останаха блокирани няколко дни на границата, след като Турция отказва да ги пусне на своя територия.

Според външния министър Мевлют Чавушоглу турско-сирийската граница не е затворена, а е наложен пропускателен контрол, за да се предотврати преминаване на терористи заедно с бежанските потоци.

На връщане от обиколката си в Южна Америка президентът Реджеп Ердоган заяви, че Анкара е готова да приеме, бягащите бежанци, ако те нямат друг избор.

Днешните разговори в Анкара са решаващи и за договореното през ноември споразумение между ЕС и Турция. Брюксел ще отпусне на югоизточната ни съседка 3 млрд. евро финансова помощ срещу ангажимента на Анкара да осигури намаляване на бежанския поток към Европа.

Според високопоставен дипломат от ЕС, цитиран от FT, посещението в Анкара е последният опит на канцлера за настояване пред Турция за изпълнението на плана. За пореден път бежанската криза ще бъде акцент и в дневния ред на предстоящата следващата седмица среща на лидерите на ЕС в Брюксел.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Уикилийкс излязоха данни, че Меркел е биологична дъщеря на Хитлер! Семенен генетичен материал от фюрера е бил замразен и запазен, и по-късно ин-витро е била оплодена сестрата на приятелката на Хитлер *** Браун. Така, на 17 юли 1954 г. се ражда Ангела Меркел и била тайно дадена за осиновяване от евангелския теолог Хорст Каснер и жена му. Това се е знаело само от Ватикана, американските и руските тайни служби. Затова когато баварецът Бенедикт VI става папа, Меркел става Канцлер на Германия.
16
0
 
8
 
! Отговори
SS преди 8 години
Екстрадация на всички талибани от Европа!!!За турците да не се издават визи за ЕС и да се молят да влязат в Европа!
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разликата между вас и Меркел е само едно канцлерство.:))))
14
1
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До FalconСигурно ще стане 16 съветска република,др.Фалкон.Абракадабра.
13
0
 
7
 
! Отговори
тя преди 8 години
Двамата най- големи виновници за кризата са се врекли във вярност един към друг!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нюрнбергски процес за двамата военно престъпници
11
2
 
14
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Да, и бабетината Меркел пак изръси поредната простотия току що по новините - че за новата бежанска вълна били виновни руските бомбандировки. Тази съвсем изпростя, изкуфя и е време да се пенсионира и да си гледа старините. И какво прави тази мизерница при Ердоган много интересно, получава си хонорара за съсипването на Европа ли.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не на амуджите.
9
1
 
14
 
! Отговори
454 преди 8 години
има нещо сбъркано в тази бежанска вълна Едно време като е имало война главно са бягали по горите и в градовете дето е било спокойно, ква е таз мода да бягаш на хиляди километри от дома????
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е Ердоган да затвори границите.Така на бежанците няма да им остане друга дестинация освен на север,към...родните места на повечето джугашвилисти.
7
2
 
16
 
! Отговори
Falcon преди 8 години
След 10 години се вижда края на Европа.Интересно като се разтури ЕС на къде ще се запъти България?Защото България като самостоятелна държава ще фалира на мига.Който не е съгласен да се хване на бас.
6
2
 
4
 
! Отговори
Много мъдро преди 8 години
Сега,под заплахата от нахлуване на милионната тълпа "лекари и инженери"разбирам,колко мъдро всички правителства от годините на прехода,с цената на големи усилия,чрез привидно неприемливи и непопулярни мерки като корупция,разграбване нанародното благо,криминална приватизация,унищожаване на икономиката и наинфраструктурата,олигархични модели и пр. успяха да създадат непривликателенобраз на България пред света.Така никой не иска да е бежанец тук и ще оцелеемкато остров в Европа без бежанци!
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Безкрайната доверчивост ще бъде наказана от безкрайно коварство"
4
10
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 8 години
Ердоган изпрати само 10 000 войници в Диарбакъл и регионада решат проблема с кюрдите!Кюрдите бягат като мишки от Турция към Либия.
3
0
 
14
 
! Отговори
Бридж преди 8 години
Меркел лъже,Ердоган,че ще приеме Т-я в ЕС.Ердоган лъже Меркел,че ще спребежанците.Меркел го лъже,че ще му даде 3 млрд.За диктатора Ердоган непредставлява никаква трудност да блокира достъпа на бежанци към гръцкитеострови или към БГ,но те са неговият коз.От тази игра на карти блъфовете(лъжите)на Ердоган са по ефектни защото милионната орда от "лекари и инженери"нахлува със страшна сила и разкъртва псевдодемократичното прогнило лустро наразкапалата се от бюрокрация и двойни стандарти Европа.
2
1
 
15
 
! Отговори
Европа ке фалитос преди 8 години
Хитрия Ердоган пак ще надхитри Меркел!
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно Меркел е получила натуриално пълномощно да преговаря от името на Европския сюз.