Най-високата сграда в света – готова до 2019-а

Небостъргачът в Джеда ще бъде висок малко над 1 000 м.
8 фев 2016 16:44, Миглена Иванова
24
Най-високата сграда в света – готова до 2019-а
снимка: Ройтерс

До 2019 г. ще бъде готова новата най-висока сграда в света - Kingdom Tower или Jeddah Tower, която се намира в Джеда, Саудитска Арабия, пише Wall Street Journal.

Спадащите приходи от петрол на кралството поставят обаче под въпрос бъдещето на и без това проточилия се строеж, който се очаква да струва около 20 млрд. долара. Отделно от това има въпросителни и около търсенето на площи под наем.

Jeddah Economic Company – частният джойнт венчър, който работи по проекта, разполага с финансиране за строителството на самата сграда. Повечето от останалите строежи, които са част от проекта обаче – включително огромен мол, допълнителни жилища и изкуствено езеро, вероятно ще бъдат отложени.

„Става въпрос за мощ, икономически растеж и успех. Знаем, че първата фаза ще бъде завършена преди 2020 г., но строителството на останалото зависи от икономическия растеж и пазара“, коментира Муниб Хамуд, главен изпълнителен директор на компанията.

Първата фаза на проекта включва освен сградата и част от останалите строежи около нея. Досега са завършени 31 етажа от общо 167-те, които ще има небостъргачът, отбелязва изданието.

Колапсът на цените на петрола помрачи икономическите перспективи пред Саудитска Арабия, като през миналата година страната отчете рекорден бюджетен дефицит. Това принуди правителството да обяви значителни съкращения на разходите през тази година.

Финансовите затруднения на кралството може да имат и по-широко отражение върху строителните проекти. Някои от тях – включително и най-високият небостъргач, са скъпи, а същевременно трудни за отдаване под наем и продажба.

Същевременно обаче тези проекти добавят стойност към околното пространство. Изданието припомня как строителството на Burj Khalifa в Дубай – в момента най-високата сграда в света, отприщи строителство и мащабни ремонти в центъра на емирството.

Небостъргачът в Джеда ще бъде висок малко над 1 000 м – три пъти повече от сградата Chrysler в Ню Йорк. Височината му ще надвишава тази на Burj Khalifa със 170 м. 

Компанията строител постигна споразумение със саудитската Alinma Investment Company – дъщерно дружество на държавната Alinma Bank, за 8,4 млрд. саудитски риала (2,24 млрд. щатски долара) за първата фаза на проекта, припомня изданието.

Идеята за строителството на небостъргача е на принц Алуалид бин Талал, който допреди това инвестираше в банки, хотели и медии. Той притежава значителни дялове във Four Seasons Hotels Inc., Apple Inc. и News Corp. , която притежава Dow Jones & Co. - издателят на The Wall Street Journal.

Заради близостта с Мека и Медина и голямото си пристанище Джеда отдавна е предпочитано място от поклонниците и се превърна във важен бизнес хъб за Саудитска Арабия. Градът вече започна да се развива и в северна посока и идеята на новия проект е да е в сърцето на новия център.

Градът обаче има да измине дълъг път, преди да се превърне в нов Дубай, тъй като властта в страната остава консервативна и се опасява от проникването на чуждо влияние. На чужденците не им е разрешено да купуват жилища в страната, с изключение на гражданите от съседните държави от Персийския залив. За фирмите е възможно да купят собствен офис в кралството, но процедурите са тромави и сложни.

Още новини от имотния сектор четете в Investor.bg


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
12
 
! Отговори
Тялото преди 2 години
До 2019 Иранците може да се включат в проекта и да коригират с няколко ракети конструкцията.
9
1
 
5
 
! Отговори
и за кой 4еп преди 2 години
за кво им е намай..муните небостъргач. американците се отказаха, тези сег почват
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За чий е т'ва!?
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази сграда няма да бъде надеждна въобще. 1 км не е шега работа. Най-вероятно всичко ще приключи до към 300-400 м височина.
6
0
 
9
 
! Отговори
немец същи преди 2 години
20 милиарда за билдинг? Не е зле. Щом ги дават, ще им ги вземем.
5
1
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 2 години
До Анонимен
Арабите не успяха да създадат високотехнологично производство въпреки милиардите които минаха през ръцете им. Ние, европеците с американците и японците им одрахме кожите за разни измишльотини или както там им викат - ''проекти''. Тази сграда е поредния проект - скъпоструващ и със скъпа подръжка. Да им е честито.
4
2
 
36
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Какви туристи ще отидат във стана живееща във епохата на средновековието? Решиш ли да пийнеш една чаша вино и хоп 100 камшика на гърбина! Погледнеш ли жена хоп камъни върху главата ти! Заведеш ли жена си задължително я покрий със покривка че ще изяде камшиците ! Мерси за ескурзията ! Във село Челопеч ще ми е по добре!!!
3
15
 
6
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Само завист-пуста българскса.Нищо ново под слънцето!
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАЙ, НАЙ,НАЙ ИСКАТ ДА СА ФАКТОР НО СЛЕД ПЪРВАТА ЗАРЯ НИКОЙ НЯМА.ДА СИ СПОМНЯ ЗА ТЯХ.
1
5
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
Те това си го зная,т затова ги правят тези неща за да има туристи, а не да разчитат само на нефта.