Отварят бежански център в плаващ затвор

Белгия започва задължителна ваксинация на имигрантите
8 фев 2016 15:14,
14
Отварят бежански център в плаващ затвор
Снимка: телевизия VRT

Първият плаващ бежански център в Белгия отваря врати идната седмица. Той вече е закотвен на пристанището в Гент и се реновира, след като е служил за затвор.

Бежанският център е нает от Холандия от най-голямата охранителна фирма в Белгия G4S.

"Щом правителството е изправено пред криза и можеш да предложиш експертна помощ, просто го правиш, без да се колебаеш и за секунда", заявява управляващият директор на за Белгия и Люксембург Жан-Пол ван Авермат.

Компанията ще управлява центъра от името на Федералната агенция за убежищата, пред която е кандидатствала за проекта. Белгийските власти се обърнаха за помощ към общините и бизнеса за предоставяне на места за настаняването на бежанци, след като държавните сгради се запълниха.

Гигантският плаващ понтон ще даде подслон на 250 кандидати за убежище. Той е на 3 етажа и дълъг 110 метра. Докаран е с влекачи по река Шелде и плавателния канал Тернузен от холандския град Дордрехт, където е служил като затвор.

Бежанците ще живеят по двама в реновираните бивши килии. Те са разширени до 20 кв. м и разполагат с тоалетна, душ и кухненски бокс. Правителството ще им отпуска пари, за да си купуват продукти и да си готвят, съобщават местните медии. Общината им е заградила градинката пред кея, където те ще могат да спортуват, и ще им предостави велосипеди.

Охранителната фирма от днес е наела 20 социални и просветни работници, медсестри и администрация, които ще се грижат за новите му обитатели. Компанията предоставя подслон на 500 кандидат-бежанци и в други градове във Фландрия, където ги настанява в изоставени жилищни сгради.

Плаващият център е първият проект от плановете на правителството да увеличи значително местата за настаняване на кандидати за убежище, които продължават да прииждат в Белгия.

Междувременно властите съобщиха, че новодошлите ще бъдат задължително ваксинирани още при пристигането си. За да се предотврати разпространението на заразни болести, ще им се поставят ваксини морбили, паротит, тетанус, коклюш и дифтерит.

А по съвет на Световната здравна организация, на идващите от Пакистан и Афганистан  - и срещу полиомиелит. Досега властите ги имунизираха след настаняване в бежанските центрове, но здравният министър смята, че това е твърде късно. Неваксинираните ще бъдат държани в затворени центрове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
theJack преди 8 години
До Анонименде късмет, ама те "защитниците на човешки права и антирасисти" ако толкова много ги искат и Куин Мери ще пратят да си натоварят малко , ама едвали ... На приказки е много силен оня тъмничкия ;)
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По едно гребло и да ги Изстрелват към Щатите през Аляска
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименпод нивото на кея?
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Товарят и поемат курс към мурманск
4
0
 
20
 
! Отговори
Леонардо ди Каприо преди 8 години
Да вземат им организрат една екскурзия до Атлантическия океан, ех а какви айсберги имаше едно време
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
имало и умни решения далеч от брега.
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОВА С КОЛЕЛАТА В ГРАДИНКАТА НА.КЕЯ НЕ Е ЛИ МАЛКО СТАРОМОДНО ЗА ИНТЕГРАЦИЯ ЩЕ ИМ СЕ ЗАПЛИТАТ БРАДИТЕ В СПИРАЧКИТЕ.
1
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не им трябва васинация а кастрация!