Антикризисните мерки в Москва - ощетяват най-бедните

Руският печат: Данъчните инициативи ще оскъпят храните
9 фев 2016 12:58,
114
Антикризисните мерки в Москва - ощетяват най-бедните
Снимка: Reuters

Руският печат продължава да обсъжда новите данъчни инициативи на правителството. "Държавата като данък" е заглавието на редакционен коментар във "Ведомости".

Бедните в Русия плащат все повече за опитите на кабинета да им помогне. Предложеното въвеждане на акцизи върху "вредни" стоки като палмовото масло и захарта ще удари производството на най-евтините храни - ще поскъпнат тестените изделия, маргаринът, а освен самата захар и множество хранителни продукти със захарно съдържание.

Възможното вдигане на акциза върху горивата ще оскъпи транспортните услуги, а оттам пак храните по магазините. А новата система за облагане на ТИР-овете с пътна такса вече даде своя принос за инфлацията в Русия, пише вестникът.

За оправдание се сочат антикризисният дневен ред и нуждата да се закрепи бюджетът, но действията на държавата ощетяват главно най-бедните. Цените на храните - а разходите за храна надхвърлят 50 на сто в бюджета на малоимотните, са нараснали средногодишно с 20,2 процента според изданието, цитирано от Би Би Си.

През януари обаче инфлацията на годишна база в Русия стигна 10 на сто. А пенсиите са индексирани от февруари едва с 4 процента.

"Гражданите получават от "социалната държава" по-малко, отколкото по принуда му дават заради решенията на тази същата държава, взети уж в подкрепа на гражданите - пише "Ведомости". - Някъде вътре в държавата осезаем дял от отчисленията се губи, което сочи крайно ниската й ефективност. За държавата това не обещава нищо добро: ако гражданите прекарат що-годе дълго време с разминаване, примерно 4 на сто индексация и 13 на сто инфлация, ще им привърши било храната, било търпението."

Кабинетът в Москва е подготвил последната версия на антикризисен план за обсъждане с президента Владимир Путин на 10 февруари, съобщава електронният в. "РосБизнесКонсалтинг".

В правителството идват една след друга антикризисни заявки от отделни ведомства и стойността на антикризисния план постепенно расте. До понеделник - по собствена оценка на кабинета, общата му стойност е достигнала 827,42 милиарда рубли, се казва в статията.

В последния си вариант антикризисният план предвижда четири източника на средства. Това са действащият бюджет, несъздаденият все още антикризисен фонд, евентуални натрупвания от орязване на текущи бюджетни разходи и финанси от Фонда за национално благосъстояние.

В документите, свързани с плана, не се посочват макроикономическите условия, на база на които може да се осъществи това финансиране. В самия план се внасят все повече точки, предвиждащи пряка финансова подкрепа за отделни предприятия. Например, да се отпуснат през март т. г. 39,8 милиарда рубли за покупка на близо 292 локомотива за руските железници.

Според антикризисния план, така ще бъдат запазени 60 000 работни места в ресорните заводи, пояснява мрежовото издание.

Според "РосБизнесКонсалтинг", днес първият вицепремиер на Русия е планирал съвещание за промяна в структурата на държавния бюджет - мярка, за каквато в правителството не са говорили досега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен66 споделяйте това е много важно написаното от вас
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Познати истории от България но русофилите се правят че не забелязват че България е хиляди пъти по малка и без грам нефт и газ
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анализаторНосят се слухове че джудиста е западен агент, унищожава Прусия без един куршум изстрелян, чакам статистиката тази година няма да съм изненадана ако Русия излезе извън Г20, отдавна е извън първите десет икономики
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До отвратенНе обиждай ***, прасета по им лепва, в калта, без канализация с общи външни ке нефи с дупка и две тухли, също така общи кухни в русия нямаш нищо дори к е н е ф всичко е общо
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РОССИЯБаща ти не твърдеше ли същото към насесесерето и варшавския договор миналия век, изтъркаха ви се опорните точки евтини хибриди
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен77 разбира се че Путин и руснаците са виновни, ако не бяха 28 процента от населението на България би избягало в пруската федерация а там даже и сирийците не бягат
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия се бори в Сирия; Русия плаща за възстановяване на Крим; Русия има огромни санкции - и от "лоша" Русия избягли само 3% от населението (5 млн), но 12 млн вече пристигнали в Русия. Евро-хубава България живее без война и санкции, тя е счастлива членка на ЕС и НАТО, тя е много толерантна, просперираща и демократична държава. Защо избягнали от хубава майка-България повече от 28% от нейното население? Може би, отново Путин е виновен?
39
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Хора Читат НАДО както казват Рашките Да ви обясня ситуацията на Български език2014г 70% от износа е Петрол/НЕФТТова обаче формира едва 10% от БВП на РусияПроблемът е че 50% от Бюджета на правителството е от Петролната индустрияЗаради високата цена на Нефта/ГАЗът последните години Рашките бяха променили законодателството си за да влизат лесни пари в бюджета.В статията си го казаха Начина на пълнене на бюджета ще се промени ако не 2016 то 2017 със сигурност.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анализатор 69Моля ви, не правя анализи на Русия! От вашето ниво, можете да направите само анализи на урина, и нищо друго. Sorry, please!
37
2
 
4
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
До анализатор.РУСИЯ НИКОГА НЯМА ДА СЕ РАСПАДА НА СКОРО ВРЕМЕ ЩЕ ВИДИМ КАК СЕ РАСПАДА ЕС ---ШЕНГЕН ПЪТЯ ВЕЧЕ СЕ ОТВАРЯ.САЩ ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ ПО БЪРЗО ДА НЕ СЪЩЕСТВУВА ЕС.ВИЖ ЧЕ ДОЛАРА СТИГНЕ ЕВРОТО ГОСПОДИН АНАЛИЗАТОР.ПРЕЗ ВРЕМЕТО НА ЕЛЦИН СЪЩО БЕШЕ КРИЗА ТОВА Е ВРЕМЕНО РУС НАРОД ТОВА СА ПАТРИОТИ
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Голям глад в Русия"... Ако си спомняте, руската валута не е долари или евро. Заплати в Русия само в рубли, а цените в Русия - 2015 е нараснали само с 12%, и то не е катастрофално за хората. Да, е така, имаме проблеми, но това е нашите проблеми, нашият живот и нашият избор. Спрете вашата истерика, моля!
35
4
 
4
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
В МОСКВА НЕ СЕ МАЖИМ ФИЛИИКИТЕ С МАРГАРИН А СЪС КРАВЕ МАСЛО КАТО СИ ХОДЯ В БГ ЯМ МАРГАРИН А НЕ МАСЛО.МИСЛЯ ЧЕ ТОВА Е ДОСТАТЪЧНО
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Дружбата" между Русия и България (и други страни в опасна близост) е като тази между училищния хулиган-бабаит и учениците от долните класове, редовно преджобвани и малтретирани от него.
33
1
 
2
 
! Отговори
отвратен преди 8 години
По-страхливо *** от болшевика, КГБ-иста, БКП-иста, и ДС тариката НЯМА! НЯМА И ДА ИМА!
32
1
 
2
 
! Отговори
анализатор преди 8 години
Ние знаем къде са учили сегашните ръководители на Русия, но не знаем кой ги е научил така талантливо да унищожават свята държава. Русия няма да оцелее в изолация, тя е обвързана със световните пазари, да се преобразува нейната суровинна икономика в натурално стопанство не е възможно нито за десет, нито за сто години. Всички ние ще станем свидетели на това, как този колос на глинени крака ще започне да се пропуква и разпада, съвсем скоро.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до зимата на 2017 положението в русия ще е вече неуправляемо. който може още от сега купува чуждо гражданство даже молдовско беларуско казахско. временно българско гражданство върви от 1000 долара нагоре. търсят се литовско латвийско естонско.руските сайтове са пълни с обяви.това е за хората с по ограничени средства.другите изкараха семействата си на запад
30
3
 
4
 
! Отговори
факт преди 8 години
Нито Наполеон, нито Хитлер успяха да съсипят Русия, но Путин ще го направи!
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
руските региони не желаят повече да са донори на москва и искат сами да управляват и ползват своите ресурси. ще има нови държави както след разпада на ссср.якутия,башкирия,идил урал и други. вероятно ще има и втора българска държава-Волжка България с територия над половин милиона кв км
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
или накратко-русия навлезе в последния стадий на бившия ссср от преди разпада
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Инициативата е в данъчните,дали Русия или България не е от значение