Антикризисните мерки в Москва - ощетяват най-бедните

Руският печат: Данъчните инициативи ще оскъпят храните
9 фев 2016 12:58,
114
Антикризисните мерки в Москва - ощетяват най-бедните
Снимка: Reuters

Руският печат продължава да обсъжда новите данъчни инициативи на правителството. "Държавата като данък" е заглавието на редакционен коментар във "Ведомости".

Бедните в Русия плащат все повече за опитите на кабинета да им помогне. Предложеното въвеждане на акцизи върху "вредни" стоки като палмовото масло и захарта ще удари производството на най-евтините храни - ще поскъпнат тестените изделия, маргаринът, а освен самата захар и множество хранителни продукти със захарно съдържание.

Възможното вдигане на акциза върху горивата ще оскъпи транспортните услуги, а оттам пак храните по магазините. А новата система за облагане на ТИР-овете с пътна такса вече даде своя принос за инфлацията в Русия, пише вестникът.

За оправдание се сочат антикризисният дневен ред и нуждата да се закрепи бюджетът, но действията на държавата ощетяват главно най-бедните. Цените на храните - а разходите за храна надхвърлят 50 на сто в бюджета на малоимотните, са нараснали средногодишно с 20,2 процента според изданието, цитирано от Би Би Си.

През януари обаче инфлацията на годишна база в Русия стигна 10 на сто. А пенсиите са индексирани от февруари едва с 4 процента.

"Гражданите получават от "социалната държава" по-малко, отколкото по принуда му дават заради решенията на тази същата държава, взети уж в подкрепа на гражданите - пише "Ведомости". - Някъде вътре в държавата осезаем дял от отчисленията се губи, което сочи крайно ниската й ефективност. За държавата това не обещава нищо добро: ако гражданите прекарат що-годе дълго време с разминаване, примерно 4 на сто индексация и 13 на сто инфлация, ще им привърши било храната, било търпението."

Кабинетът в Москва е подготвил последната версия на антикризисен план за обсъждане с президента Владимир Путин на 10 февруари, съобщава електронният в. "РосБизнесКонсалтинг".

В правителството идват една след друга антикризисни заявки от отделни ведомства и стойността на антикризисния план постепенно расте. До понеделник - по собствена оценка на кабинета, общата му стойност е достигнала 827,42 милиарда рубли, се казва в статията.

В последния си вариант антикризисният план предвижда четири източника на средства. Това са действащият бюджет, несъздаденият все още антикризисен фонд, евентуални натрупвания от орязване на текущи бюджетни разходи и финанси от Фонда за национално благосъстояние.

В документите, свързани с плана, не се посочват макроикономическите условия, на база на които може да се осъществи това финансиране. В самия план се внасят все повече точки, предвиждащи пряка финансова подкрепа за отделни предприятия. Например, да се отпуснат през март т. г. 39,8 милиарда рубли за покупка на близо 292 локомотива за руските железници.

Според антикризисния план, така ще бъдат запазени 60 000 работни места в ресорните заводи, пояснява мрежовото издание.

Според "РосБизнесКонсалтинг", днес първият вицепремиер на Русия е планирал съвещание за промяна в структурата на държавния бюджет - мярка, за каквато в правителството не са говорили досега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.