Ердоган се репчи: Ще залее Гърция и България с бежанци

Люксембург трябвало да засвидетелства уважение на Турция
9 фев 2016 08:54,
264
Ердоган се репчи: Ще залее Гърция и България с бежанци
Снимка: архив Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заплашил през ноември, че ще наводни Европа с мигранти, ако европейските лидери не му предложат по-добра сделка за справяне с близкоизточната бежанска криза, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на гръцкия новинарски сайт Euro2day.gr.

В сайта, който е специализиран в разпространението на финансови новини, са публикувани протоколи от среща, състояла се миналия ноември, между Ердоган и председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, посочва Ройтерс. От текста става ясно, че срещата е била напрегната. Според гръцкия сайт публикуваното показва, че е имало дълбоко взаимно недоверие и раздразнение по време на разговора на Ердоган с Туск и Юнкер.

Протоколите от срещата на английски език не уточняват кога точно, нито къде точно е била срещата. Но както изглежда тя е била на 16 ноември в Анталия, в Турция, където тримата лидери са се срещнали след срещата на върха на Г-20, отбелязва Ройтерс.

"Можем да отворим вратите към Гърция и България по всяко време и да можем да качим тези бежанци на автобуси, е казал Ердоган", цитиран от ТАСС.

"Ако не ни дадете 3 милиарда евро за две години, тогава няма смисъл да продължаваме разговора. Гърция получи 400 милиона евро по време на кризата. Ние трябваше да удържим част от тези средства и да ги използваме за създаването на зона за безопасност в Сирия, така че да решим проблема с бежанците", е казал Ердоган на европейските лидери, предаде ТАСС.

"На ЕС ще се наложи да се справя с повече от едно момченце, удавило се край бреговете на Турция. Ще трябва да се справи с 10 000, с 15 000 души. А как ще успеете да се справите с тях?", е попитал Ердоган двамата лидери, предаде ТАСС. Ройтерс допълва, че задавайки този въпрос Ердоган е попитал Туск и Юнкер дали ЕС ще "убие бежанците", за да се справи с кризата.

По време на разговора турският президент е засегнал и темата за атентатите в Париж и за тероризма. По думите му, цитирани от гръцкия сайт, терористичните актове в Париж са свързани с нищетата и със социална изолация.
"Тези хора са необразовани, те все така ще бъдат терористи за Европа", е казал Ердоган по адрес на нападателите. Той е подчертал, че Турция се бори с "групировката Ислямска държава, с Демократическия съюз (партията на сирийските кюрди) и с всички", предаде ТАСС.

По време на срещата е станало дума и за доклада на Европейската комисия за напредъка на Турция по пътя й към присъединяване към ЕС, посочва ТАСС. Ердоган се е възмутил от съдържанието на доклада и го е определил като "оскърбително".

"Кой е написал този доклад? Как сте могли изобщо да напишете подобно нещо? Болшинството от турците не искат Турция да стане член на ЕС, защото вие изготвяте такива доклади", е казала турският президент на двамата европейски лидери.

В доклада, публикуван на 10 ноември миналата година, се говореше, че в Турция процесът на реформи се е забавил миналата година, а напредъкът в борба с корупцията и гарантиране на независимостта на съдебната система е определен като ограничен. Освен това ЕК отбеляза, че Турция е направила значителна стъпка назад в сферата на спазване на свободата на пресата и има негативна тенденция в сферата на съблюдаване на правата на човека, припомня ТАСС.

Ройтерс посочва, че според изнесеното в гръцкия сайт Ердоган често пъти е прекъсвал Юнкер и Туск, а разговорът е бил доста разпален. Президентът е обвинил ЕС, че е разочаровал Турция, а Юнкер лично, че не е проявил уважение към него.

Според гръцкото издание Ердоган е казал, на Юнкер, бивш премиер на малката страна членка на ЕС Люксембург, че трябва да засвидетелства повече уважение към 80-милионната Турция, предаде Ройтерс.

"Люксембург е само като един малък град в Турция", казал Ердоган", цитиран от Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
малей малей, и Меркел кляка пред тоя нагъл фес :(щял да остави хиляди деца да измрат по бреговете на Турция?!
124
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БобиРФ-да,разпокъсана и неединна европа са лесни залъци за нея.РФ може да изнудва всяка държава по отделно и да и налага различни изгодни условия за себе си,докато с цяла и единна европа не може.Доказателство санкциите които и наложи ЕС и сриват крехките и финанси.САЩ-не,ЕС е тяхно творение и е естественото продължение на планът "Маршал" довел до разцвета на европейската икономика.Турция-не,защото също е подкрепяна от щатите които са с ЕС и е резервният играч в играта срещу РФ
123
1
 
22
 
! Отговори
тя преди 8 години
Какво може да се очакво от турчина , ще залее цяла Европа с мюсюлмани и го прави на практика , а на думи ги "спира"!
122
16
 
5
 
! Отговори
mator преди 8 години
ator89преди 3 часаАко не дадете 2 милиарда ще пусна бежанците:) много се изкривяват новините!!! На всички държави са отпуснати някакви пари, а със турция само се говори!!! А ердоган казва-ако мислите две години само да приказваме няма да стане и ще ги пусна. Ако. Минете от към на всяка държава ще разберете че всички имат право!!! .... ЕДИНСТВЕНО ПУТИН. ПОЛУДЯВА ИСКА РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ ЗАЩО? Защото СВЕТА СЕ Обединява тръбите също полицията също и всичко останало а това не му харесва.
121
19
 
6
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
Незнaм кой изнудвa Европa, но Меркел вчерa директно и ЯВНО ОБВИНИ москaлия ( известнa и кaто русия) зa мaщaбнaтa мигрaнтскa вълнa, причиненa отпрестъпните москaлски бомби и aсaдските криминaли..Товa е фaкт
120
2
 
12
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 160 продКЪДЕ СЕ КОНЦЕНТРИРАТ МИГРАНТИТЕХамбург и околностПариж и ОколностТова са двете промишлено икономически зони които доставят на Германия и Франция по около 100 милиарда Евро БВП на година. Какво ще стане с ЕС БВП ако има размирици в тези зони? Ще оцелее ли изобщо ЕС като съюз?
119
4
 
14
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 160Запитай се и Тълкувай на КОЙ му е изгодно МИГРАНТИ ДА СЕ ШЛЯЯТ В ЕВРОПА.ОЩЕ ЕДИН ВЪПРОС КЪДЕ СЕ КОНЦЕНТРИРАХА ТЕЗИ МИГРАНТИ - Къде къде по-важен.РФ НЕ - Санкции и липса на търговия не са в техен интересКитай НЕ - ???ЕС НЕ - боже опази МИГРАНТИТЕ СА НЕГРАМОТНИ не стават за никаква работа освен чистачи.Турция ДА - ОткупСАЩ ДА - проблеми в къщата на най-големите им Финансови (ЕС) и Военни (РФ) конкуренти.САрабия и сие ДА - Опит за Ислямизиране на Европа
118
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 157Отговорът е За да може да изнудва съседните страни и ЕВРОПААко Турция както ти предполагаш не беше спирала МИГРАНТИТЕ вече 5 години към Европа щеше да има поток от хора. Проблемът с Мигрантите щеше да назрее още преди да се образува ИД преди 3 години и няколко години да се търсят решения. Но какво имаме вече платен Откуп от 3 Милиарда $ и поискан откуп от 20 милиарда $. Или БГ,Италианска, Френска и Гръцка Армия почва на месо да стреля по нарушителите на границата.
117
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РезаниятФес Ердоган е онкоболен!
116
15
 
7
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
информaциятa в този " гръцки" сaйт смърди нa рускa пропaгaндa!!! Изниквaт няколко въпросa-1. Посоченото в стaтиятa може ли дa бъде оприличено кaто език нa дипломaциятa?- нямa политик от висок рaнг който може дa си позволи тaкъв език, ( дори кремълските нaглеци нa официaлни срещи плещят що годе в рaмките нa нормaлното)2. Къде сa тези " хиляди" мигрaнти " зaляли" Гърция и Бългaрия, след кaто пaри не сa дaдени нa Турция до този момент?3. щеше ли Меркел директно дa обвини рускитеблюкуци зa мигрaн
115
6
 
19
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 151АноУмни Отговарям ти.Турция за собствена изгода управлява и ДОПУСКА МИГРАНТСКИТЕ ПОТОЦИ.По-голямата част от МИГРАНТИТЕ са САМО МЪЖЕ без ЖЕНИ,ДЕЦА и/или Семейства. Още повече По-голямата част от МИГРАНТИТЕ дори не са сирийци.Когато започна Вълната не може да се каже че Мигрантите са избягали от АСАД защото той освен мизерните западни покрайнини на Сирия друго не контролираше и то не изцяло ги контролираше. Мигрантите са имали алтернатива ИД и "Свободните" що седяха в Турция?
114
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единственото смислено решение е НАТО и Русия да окупират крайграничните територии и да направят буферна зона в Турция по крайбрежието за да не допускат отплаването на лодки и по сухопътните граници с България и Гърция. Мигрантите да бъдат спирани още на турска територия.
113
32
 
4
 
! Отговори
Арда преди 8 години
ЕРДОГАН е велик. Да живее ТУРЦИЯ, а рашата винаги така да си лази и гърчи по земята
112
3
 
7
 
! Отговори
Джлулиана преди 8 години
Ако ситуацията не беше толкова сериоэна, човек можеше да сметне, че става дума эа голям театрален спектакъл!!! Ангела Меркел, трябва да ЭАБАВИ бежаския поток с помощта на дипломатически и правни средства, както и с помощта на ДОСТА ПАРИ!!! Апропо, трябва да ЕКСТРАДИРА икономическите мигранти, и криминално проявените бежанци!!!!
111
11
 
2
 
! Отговори
Васко дъ Левски преди 8 години
по-добре да ги пусне. ще това прокажно българско племе белким си оправи малко гените
110
3
 
3
 
! Отговори
иво щангата преди 8 години
До 146 а го развият на най-любимото ти в турското посолство...
109
15
 
4
 
! Отговори
хаха преди 8 години
До АнонименДа не би България да е по модерна от Турция. Едно ще ти кажа пич - Турция е най-модерната и най-развита страна в централна и източба Европа
108
5
 
11
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 139Не отчиташ няколко факта защото те мързи да се ровиш в нета.1. Когато почна мигрантската вълна преди 5 месеца АСАД контролираше 10% Кюрдите 5% "Свободните 15% и ИД 70% от Сирия. Тия "Бежанци" и МИГРАНТИ от кой тогава са бягали?2. Колко то тях са Сирийци? Колко от тях са със Семейства? 3. Кой ОРГАНИЗИРАНО ги извозва до Остров Лесбос или нашата граница на СТОТИЦИ КИЛОМЕТРИ4. Сред МИГРАНТИТЕ има ли ХРИСТИЯНИ, КОПТИ, КАТОЛИЦИ, КЮРДИ или други не мюсюлмани?Въпроси Въпросиииии???
107
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че колко му е да ни залее? По земята ще ни тъпчат араби и ***, от въздуха ще ни пазят турски самолети, за нас какво остава? Лайф!
106
4
 
5
 
! Отговори
555 преди 8 години
До АнонименЩе залееш майка си. Арда и Марица се намират на територии населени с турци и никой не е в състояние там да пусне язовири срещу Одрин