Войските в Русия – вдигнати по тревога, в бойна готовност са

Ще се тества и готовността на авиацията и ПВО
9 фев 2016 10:06,
147
Войските в Русия – вдигнати по тревога, в бойна готовност са
Снимка: Reuters. архив

Войските в Южна Русия са вдигнати по тревога, пише "Московский комсомолец" в заглавие на материал за мащабното военно учение в региона, обявено вчера от министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Бойната готовност на руските войски по югозападното стратегическо направление се проверява с решение на президента Владимир Путин. По време на учението ще се решават по-специално задачи, свързани с борба срещу терористичните заплахи, ще се оценява способността на силите да маневрират в поход при създаване на войскови групировки. Мобилността на съединенията ще бъде проверявана с прехвърляне на разстояния над 3000 километра с жп и морски транспорт, както и с военна авиация, посочва вестникът.

Освен готовността на силите от руския Южен военен окръг, ще се проверяват и системите за управление на войските и в Южния, и в Централния военен окръг, уточнява армейският в. "Красная звезда".

Според министър Шойгу, трябва да се провери също готовността на руската авиация и силите за ПВО да отразяват евентуални въздушни удари и да бранят важни военни и държавни обекти, отбелязва "Росийская газета".

Проверка започва и във Въздушнокосмическите сили. На главнокомандващия силите ген.-полковник Виктор Бондарев е заповядано да контролира пребазирането на авиацията, тренировки за отразяване и нанасяне на масирани въздушни удари, да подготви полигоните за практическо бомбомятане. Министърът разпореди за проверката да бъдат информирани военните аташета на чуждестранни държави в Русия, съобщава официозът.
В учението участват 8500 военни, 900 единици бойна техника, 50 кораба, 200 самолета и вертолета, заяви вчера заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов.

Не се съобщава колко време ще трае учението. Военното ведомство има универсален отговор за такива случаи - учението ще продължи, колкото потрябва, забелязва "Независимая газета".

"През лятото на 2008 г. аналогично учение на южния фланг продължи, докато (тогавашният президент на Грузия, б. р.) Михаил Саакашвили не изгуби бдителност и не нахлу със своето войнство в Южна Осетия", напомня всекидневникът предисторията на петдневната руско-грузинска война, приключила според него "по политически съображения - щом Кремъл реши (. . .), че е наложен мир".

"Паралелите се налагат от само себе си. Разликата между миналото и настоящето е само там, че този път основният играч на полето отсреща не е Грузия, а Република Турция, чийто лидер Реджеп Тайип Ердоган е решил в малко по-друг формат да повтори южноосетинската ситуация вече на сирийска територия, където руските Въздушнокосмически сили водят бойни действия срещу забранената в Русия "Ислямска държава", пише вестникът.

Той изтъква, че "Ердоган не е Саакашвили с оперетната му армия" и "след Русия половинмилионната турска армия е втората най-многобройна в Европа", при това Турция членува в НАТО, а блокът гарантира военна помощ на всяка членка, ако бъде нападната.

"Реджеп Тайип Ердоган безспорно е провокатор от световен мащаб, и то доста безотговорен. Но за жалост не е сам в днешния западен политически асортимент", добавя "Независимая газета".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква Куба ви тресе ,там е запазена територия за отдих на Волен и компания.
67
18
 
8
 
! Отговори
кокоspa преди 8 години
До Анонимен руски ***-абе момче това за Куба от съветското посолство ли го научи?Или подшапковото устройство ти ги роди?За разлика от Венецуела ,Куба ще се стреми по китайски образец да гради бавно и полека ПАЗАРНА икономика с помоща на близкия си съсед-САЩ.Иначе червените мокри сънища са безплатни,дорогой!
66
6
 
9
 
! Отговори
иха преди 8 години
Русия трябвало да ни върне това,онова което заграбила от нас богатите!Ми да ни върне и турското "присъствие"па да сложим ***,и да ударим коленца на килимчето!10000 момченца си направили 3000 киломеров поход в мънинката си държавица и всички гракнаха или се оакаха,се тя.Водка и картошка плюс кауза равно на монолит!
65
7
 
18
 
! Отговори
Атлас преди 8 години
Сила-Румъния,потенциална сила Гърция,Регионална сила Турция,велика сила Франция,суперсила Китай-Германия,свръх сила Сащ-Русия......Регионална сила vs.Свръхсила!!!!!??????? я се успокайте малко анадолци..........
64
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чакайте, скоро Русия ще построи ракетна база в Куба. О, тя ще бъде добра изненада за САЩ! Хайде, Володя! Напред!
63
7
 
9
 
! Отговори
АлексСпб преди 8 години
До Анонимен 61Boeing B-52H Stratofortress- произведени през 50-те години, ама още са на служба (след модернизация). Има и планове за модернизация чак до 2030
62
4
 
28
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До kokospa 78Ами и ти ще си в постоянна готовност ако до границите ти малко по-малко се трупат войски и се развръщат командни центрове. Да не говорим за войната в Украйна започната с Преврат спонсориран от САЩ. Да не говорим за ПЛАНОВЕТЕ(напълно все още осъществими) на ИД да дойде на гости на Путин в Кавказ.
61
4
 
21
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Чета коментарите и се чудя да се смея ли да плача ли? Малко ФАКТИ за размисъл1. Ратник комплект облекло и оборудване за войника ново поколение вече се доставя в РФ. Франция и ВБ замразиха програмите. САЩ буксуват със своята. Руския комплект не е ХАЙ ТЕК но е много по-добро от каквото имат 95% от армиите по света2. МиГ-21И(Индия) е най-добрата модернизация на самолета. Може да ползва ракети Р-77 които са ЕКВИВАЛЕНТ на AIM-120 AMRRAM САЩ последните се появиха на Ф-16С чак 2000 година
60
25
 
9
 
! Отговори
kokospa преди 8 години
Аз не виждам нищо ново-от 2 години руската армия е почти в постоянна готовност !!!Незнайно защо.Или може би това е единсвения начин да отклоняваш вниманието от нарастващите вътрешни проблеми.Мужиците се сплотяват кагато им вменяваш "враг"и забравят хладилника.Иначе демонстрациите на сила са хубаво нещо-като комиксите!!Създават илюзии!!!
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О...у.Саакашвили го набили и го пратили в Укружноста да го набият още няколко пъти тук-таме на където го пратят,а Ердоган в друг формат,първо се дуе и ще плаши,че кой не дава издръжка за бежанци из Европа ще купува подправен нефт,съответни нефтопродукти за двойна преработка докат ги изчистят от отпадъци и замърсители кат килограми или концентрация в литрии с намалени цени заради расходната част краен продукт да набави до базисна около 60 олара на баалера щот и тъй цени баака върви с АК от всите
58
6
 
25
 
! Отговори
до НАТО преди 8 години
Ти само гледай какво ще стане, когато кюрдските партизани напролет слязат от планината. На мустака ще му дойде нанагорно.
57
4
 
13
 
! Отговори
АлексСпб преди 8 години
До 63"Какво представлява турска армия, като въоръжение, боен дух".... също и тактика много хубаво се вижда от боеве в Диарбекър, има доста клипчета (участват 4 АК на Турция и жандармерия ). За учудване, жандармите изглеждат по-добре.
56
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германия подкрепя създаването на кюрдистан.
55
6
 
40
 
! Отговори
12 преди 8 години
Преди да се изплюете върху Русия и да оближете *** на ислямиста ердоган, спомнете си Батак. bulgarskaistoriq.blogspot.bg/2015/08/1876.html
54
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАТО направо ги държи в перманентен амок !
53
25
 
11
 
! Отговори
898989 преди 8 години
Няма да дразните малкия човек от Москва.Човека на дърти години ще се жени и при най-малкия стрес може самолета да не излети.
52
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ксенофобията на руснаците е неизлечима !
51
2
 
19
 
! Отговори
До умника за МиГ-21 преди 8 години
Да МиГ21 е полетял 1956 и 80-те години вече бе 30 годишен като модел. За сравнение такива са сегашните МиГ29, Ф16, Ф15, а да не говорим за ТОРНАДО, дето ФРГ изпрати в СИРИЯ и летят само денем. Ако не знаеш, даже сега в ТУРЦИЯ летят същите Ф4 - ФАНТОМ от виетнамската война. А последните МиГ 29, купени от НРБ са от 1987 - и доскоро в Графа летяха МиГ21-Бис, последните модели Миг21, взети от бившата ГДР. МиГ 23 ДИМокртатите продадоха за 100 000$ в АФРИКА
50
8
 
7
 
! Отговори
до НАТО преди 8 години
И като се събуди от този цветен сън потен ли беше?
49
24
 
10
 
! Отговори
НАТО преди 8 години
РУСИЯ Е ОБГРАДЕНА ОТВСЯКАДЕ.ОТ ПРИБАЛТИКА ПРЕЗ УКРАЙНА .ТУРЦИЯ.КАВКАЗ.ДО АФГАНИСТАН.САМО УЧЕНИЯ МОЖЕ ДА СИ ПРАВЯТ.СКОРО И В СИРИЯ ЩЕ ГО ИЗЯДАТ ЗАЕДНО С ГАЛАКТИЧЕСКИТЕ СИЛИЦИ.ПРОЛЕТТА НАБЛИЖАВА.