Фабиюс сдава поста на външен министър на Франция

Ще бъде предложен за шеф на Конституционния съвет
10 фев 2016 16:37,
1
Фабиюс сдава поста на външен министър на Франция
Снимка: БТА

Лоран Фабиюс напуска поста външен министър на Франция, съобщи френската телевизия Бе Еф Ем, цитирана от ТАСС.

По последни данни въпросът за смяната му ще се решава, след като приключи насроченото за тази вечер в парламента гласуване във връзка с конституционната реформа.

"Президентското изявление за смяна на министъра ще бъде направено най-вероятно утре или петък", съобщи Бе Еф Ем.

Фабиюс ще бъде предложен от президента на Франция за председател на Конституционния съвет. В случая се изисква кандидатурата да бъде одобрена от двете камари на парламента, но обикновено това е само формалност, посочва ТАСС.

Агенцията цитира и съобщения, според които Фабиюс ще запази поста председател на Международната конференция на ООН по въпросите на климатичните промени.

Политическите наблюдатели споменават мнозина кандидати за поста външен министър на Франция. Сред тях е Сеголен Роаял, бивш лидер на социалистите и кандидат-президент, днес министър на екологията. Но според медиите "единствено срещу нея се обявява категорично самото френско външно министерство".

Като претенденти за поста се посочват и министърът на финансите Мишел Сапен, бившият социалистически кмет на Париж Бертран Деланое, председателката на външнополитическата комисия в парламента Елизабет Гигу и бившият премиер социалист Жан-Марк Еро.

Сред възможните кандидати някои нареждат и Юбер Ведрин, вече заемал поста през 1997-2002 г., макар да е на почти 70 години.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари