Краят на една епоха – залезът на Ангела Меркел

"Мама Меркел" започна да излиза от образ, но може би и от политиката
11 фев 2016 22:20,
150
Краят на една епоха – залезът на Ангела Меркел
Снимка: архив Reuters

Следващите няколко седмици най-вероятно ще определят бъдещето на подхода на Германия към бежанската криза, а може би и бъдещето на страната.

Предстоят две важни събития: срещата на върха на Европейския съюз на 18 и 19 февруари, която предлага последен шанс за канцлера Ангела Меркел да спечели останалата част от Европа за своята политика на отворени врати към бежанците, и изборите в три германски федерални провинции на 13 март, които ще бъдат и негласен референдум за политическия курс на Меркел.

Бъдещите поколения може би ще помнят последните месеци като последните дни от епохата на сближаване. На континентално равнище "сближаване" обозначава следвоенното политическо развитие към "все по-тесен съюз" сред европейските страни, по думите на германския историк Андреас Виршинг. Доскоро сближаването изглеждаше почти като природен закон, неизбежност, която може да бъде забавена, но е и предотвратена.

През последното десетилетие - ерата на Меркел - понятието "сближаване" се използваше за развитието на събитията в самата Германия. Културните и икономическите разлики между Източна и Западна Германия, макар и все още съществени, изглежда намаляваха. Обществото като че ли ставаше по-толерантно, например към хомосексуалистите или работещите майки. Децата и внуците на турските имигранти започнаха да заемат важни постове, вплитайки се в ядрото на обществото.

Широката коалиция между социалдемократите и християндемократите сякаш разми остатъците от ляво и дясно. Като жена, източногерманка и умерена във всяко отношение личност, г-жа Меркел изведнъж се превърна в резултата от това развитие и водещата фигура в него.

Така беше тогава, но тези дни отминаха

Сега действат мощни центробежни сили. Германската партийна система се пренарежда. Онези, които се възприемат като губещи в тази епоха на все по-голямо многообразие - източногерманците, възрастните бели мъже - изразяват гнева си в интернет и в допитванията, гласувайки за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", която обещава да се бори срещу "политическата коректност" и да затвори границите.

С прогнози да спечели 7 до 15 процента от гласовете на предстоящите избори в провинциите, "Алтернатива за Германия" отнема избиратели влиятелната някога Социалдемократическа партия, подкрепата за която според допитванията е спаднала до 13,5 процента в провинция Баден-Вюртемберг, и изпреварва в допитванията "Зелените". В Германия, където правителствата обикновено се съставят от коалиции между водещите партии, наличието на крайна десница сред тях най-малкото нарушава обичайния порядък.

Не става дума само за политика. На улицата и дори в семействата има гняв и тревога. Насилието срещу центровете за кандидати за убежище расте. Дебатите в интернет са врящ казан от объркани и предубедени предположения, в които гражданите обвиняват правителството и германските медии, че ги лъжат в очите и се обръщат за информация към руските държавни медии.

Най-очевидният признак за разпадане е може би самата Ангела Меркел. В продължение на години високият й рейтинг я правеше неуязвима. Сега 81 процента от германците внезапно се оказаха несъгласни с подхода на правителството за справяне с миграционната криза, а допитване показа миналата седмица, че одобрението лично за канцлера е спаднало с 12 процентни пункта на 46 процента. Меркел, която преди бе ядрото на центризма, също е изтласкана в периферията.

Повествованието за сближаването е телеологично. "Все по тесният" съюз не е просто термин от договор или трезво описание на нещо, на което бяхме свидетели в последните десетилетия. Смятахме, че това е най-естественото нещо, което може да се случи, което се предполагаше да направи Европа.

Същото се отнася за все по-сплотеното германско общество. Като представител на градските жители с ляв уклон идеята, че можем да се плъзнем към етап на разпад - да не кажа регрес - е особено болезнена, тъй като показва, че сме вярвали сляпо в една лъжа - лъжата, че историята е еднопосочен път, който води единствено към свободно, либерално и мултикултурно общество. Безпокойството, причинено от наплива на мигранти, показва, че много германци вече не споделят това разбиране, ако някога са го правили.

Може би самата Ангела Меркел е попаднала в същия капан. Чистосърдечният й прием с отворени обятия на бежанците миналото лято и твърдението й, че радушното им посрещане е общо европейско усилие, изглежда се основава на убедеността, че всяко развитие е стъпка напред.

Трудно е да се каже какво ще се случи оттук нататък. Меркел вероятно няма да промени кардинално вижданията си, не този път, но с типичната си предпазливост, тя вече започна да излиза от образа на "Мама Меркел". На регионално партийно събрание на 30 януари тя се обърна директно към бежанците: "Когато в Сирия отново настъпи мир, когато "Ислямска държава" бъде победена в Ирак, очакваме от вас да се върнете в родината си".

Междувременно един от най-близките съюзници на Меркел и водещ кандидат на изборите през март, Юлия Кльокнер, направи предложение за бежанците, което по същество ще ограничи броя на хората, допускани в страната - нещо, което самата Меркел отказа да направи. Мнозина смятат плана на Кльокнер за сондиране на обществената реакция от страна на Меркел. Предвид дълбочината на трусовете, които люлеят Германия, дори квоти едва ли ще решат нещата.

Професор Виршинг твърди, че кризите са прекратили сближаването, но в основата си са очертали и нови линии на сътрудничество, довело в крайна сметка до по-голямо сплотяване на континента. Може би в дългосрочен план това може да се каже и за Германия, но аз поне не очаквам това да стане скоро.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел политически труп? Партията и пак ще спечели изборите, в това съмнение няма. Не за друго, а защото социалдемократите като основен неин противник са политически труп. Освен това половината германци, колкото и да не им харесва историята с бежанците, се държат за Меркел заради икономическата стабилност и спада в безработицата при нея.
73
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е една - Меркел е отличен държавник, който крепеше цяла Европа, без да е длъжен. Феновете на смешното, фашизоидно комплексарче в Кремъл да си броят обезценените рубли и да замълчат.
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 76Меркел е политически труп.
71
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Канцлера първо трябва да пита германците дали са съгласни земите им да бъдат наводнени от исляма и съпътстващата го престъпност и примитивизъм, защото запалените приюти на араби доказват че явно германците не са съгласни с Меркел.
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа е на смъртния си одър раздърпана, хаотична, намачкана, обедняваща.
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа вече e само една старица, Европа вече не е плодовите и не е изпълнена с живот. Европа е като бездетна жена.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 104хохлите - отново истерия?
67
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Атакисти,пилците се броят на есен,а политиците след избори.Вас като пилци ви преброихме на т.н.метеШ,а пудела ще го преброим на следващите избори ако не е в кафеза.За Меркел ще говорим като минат изборите.Ферщейн?
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 99 "Голяма радост за мурз"Ами заминавай за "свободна и просперираща" Украйна! Никой не те спира, отиди и виж отблизо как живеят там!
65
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 8 години
До АнонименКолега, вярно е, че преди няколко години след като излезе книгата на Тило Сарацин "Германия се самоунищожава", Меркел заяви по адрес на мюсюлманската общност в Германия, че тези хора не се интегрират и, че мултикултурализма се е провалил. Горе-долу по същото време Меркел заяви, че германците трябва да свикват с джамиите срещу, които тогава протестираха, а също така и че те/германците/ са виновни за милионите жертви на ВСВ. Приемайки мюсюлманите Меркел иска да промени имиджа на ФРГ,но
64
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спрете да пишете глупости и да се правите на ***. Тази гнусна лека, заедно с Оланд или Саркози заявиха пред всички, че мултикултурализмът се е провалил, не работи и няма шанс. Всичко друго, което пишете за нея е опит да си заровите главата в пясъка, некадърници. Гнус ме от вашта лицемерна загриженост и толерантност. Гнусни сте.
63
3
 
46
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
"Меркелизма" трябва да си ходи максимално бързо, въпреки че вече доста е закъснялМеркел направи нещо "умно" като - в нагорещено олио да сипеш вода
62
6
 
30
 
! Отговори
до 104 преди 8 години
Абе, ***, българите са БИЛИ КЛАНИ И ИЗНАСИЛВАНИ по време на робството! Знам, че клешите като теб няма как да го знаят, защото не го пише в учебниците по история, но го пише в литературата ни!!! Ама *** като теб и това не са чели в училище. Пожелавам ти турско робство!!! Наистина ти го пожелавам, че смешниците като теб само от бой с тояга разбират! Такива като теб нямат акъл да осмислят дивотиите, които са коментирали!
61
12
 
7
 
! Отговори
do 108 преди 8 години
Наистина си мравка с расъжденията си. Първо ЕС не е военен съюз, а НАТО. България е член и на двете, т.е. ако ЕС се разпадне, няма логика България да остане без армия. Второ, ЕС няма да се разпадне поради чисто икономически причини. На дребното ти мозъче му е бедна фантазията какъв числа генерира стокообмена вътре в ЕС: в стотици милиарди и то в евро! Всяка една страна по отделно в Европа си е жива умряла. Нали като се разпадне, големите държави ще си изтеглят заводите и ще ги преместят в Турция
60
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съгласен съм , че Меркел трябва да си ходи, но мястото където трябва да отиде е едно единствено- Международния съд в Хага за престъплението срещу цял един континент. Как един Милошевич защитавал собствения си народ бе там без да напада нито една чужда държава, а Меркел и Оланд разбира се ще ги оставим на свобода да си харчат милиардите, за това че продадоха Европа на САЩ и мюсулманите. Срам и позор за тази дъртофелница!!!!!!!
59
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...... и така деца, дойде и края на приказката, когато Баба Яга трябва вече да се оттегли от политиката и да замине в къщичката си в дън гори Тилилейски, и да не се връща вече в нея че само плаши децата и родителите им !!!
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде е Odyseus?В тази статия откровено лъха на пропаганда.Къде е нашия платен борец, дето Брюксел включи в Центъра за Борба с Руската Пропаганда?Мале, мале, докъде се добутахме....!
57
1
 
55
 
! Отговори
европейка преди 8 години
Мамчето Меркел да го вържат на площада и гнусните *** да минат да и се отблагодарят като я опипат. А след това да я осъдят на доживотен затвор или замеряне с камъни - по стар мюсюлмански обичай. ТАЗИ ИЗКУФЯЛАТА СЪСИПА ГЕРМАНИЯ И ЕВРОПА ! ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ НАС, ЕВРОПЕЙЦИТЕ ! ПРИНУДИ НАШИТЕ ДЪРЖАВИ ДА ХАРЧАТ ПАРИ ЗА ОГРАДИ И ОХРАНА,ЗА ИЗДРЪЖКА НА ТЕЗИ НАВЛЕЦИ, ВМЕСТО ДА ГИ ИЗРАЗХОДВАТ ЗА НАС, ЗА ИНВЕСТИЦИИ, ЗА НАШИТЕ ДЕЦА!ВСЕ ПАК ТОВА СА НАШИТЕ ПАРИ - НИЕ КАЗВАМЕ КАК ДА СЕ ИЗРАЗХОДВАТ
56
1
 
44
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 8 години
Обръщам се към Вас госпожо Меркел: довиждане, ходете си живейте спокойния германски пенсионерски живот. Добре се справяхте известно време, после сериозно се изложихте и поставихте вашето, нашето и на децата ни бъдещето под въпрос, време е да ни освободите от присъствието си. Нека някой друг заеме Вашето място.Абсолютно същите думи (без частта за доброто справяне) отправям и към всички бг политици. Ходете си гад0ве мPъсни, да идват някакви необременени хора, които да ви сменят. Крайно време е.
55
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
германците са наивен глуповат народ и никога не са имали добри политици,ние сме същите.британия предложи справяне с проблема мигранти-охрана на външните граници и помощ за бежанците в лагери по местата от където идват. британската дипломация винаги е била най добрата