Нов опит: Разговори за мирни преговори за Сирия

Външни министри на 17 държави се събират в Мюнхен
11 фев 2016 14:25,
12
Нов опит: Разговори за мирни преговори за Сирия
Снимка: bgonair.bg

Международната общност разисква днес възможностите за възобновяване на сирийските мирни преговори. Външните министри и представители на 17 държави се събират на конференция в баварската столица Мюнхен. Преговорите бяха прекъснати едва пет дни след началото им заради липсата на прогрес.

Сред участващите страни на конференцията в Мюнхен са Русия, САЩ, Саудитска Арабия, Иран и Турция. Експерти коментират, че продължаващите бомбардировки над контролирани от бунтовниците градове са сред причините опозицията да не сътрудничи с ООН в началото на мирните преговори по-рано този месец.

Опозицията е поискала от Вашингтон да окаже натиск върху Москва да спре въздушните удари в Сирия след увеличаване на цивилните жертви.

Повече от 500 души са загинали, сред които цивилни при водената мащабна офанзива в северната провинция Алепо. Около 50 000 пък са напуснали домовете си.

Междувременно кюрдите превзеха по-голямата част от важна военновъздушна база и съседния град Миниг в северната провинция Алепо, контролиран от ислямистите. Сблъсъците обаче продължават във вътрешността на летището, което е последната военна база, контролирана от джихадистите в провинция Алепо.

На този фон страните участнички в ислямската военна коалиция за борба с тероризма, създадена от Саудитска Арабия, обявиха, че ще проведат първото си заседание през март.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.