Всеки десети сириец – убит или ранен

470 хил. са убити, 1,9 млн. ранени, щетите са за 226 млрд. евро
11 фев 2016 16:37, Бойчо Попов
70
Всеки десети сириец – убит или ранен
снимка: Ройтерс

От 2011 г. в Сирия властва насилието. Първоначално мирните демонстрации се превърнаха в комплексна война. Сега една неправителствена организация публикува плашещи числа за резултата – 11,5 на сто от сирийското население вече са убити или ранени. Резултатите са от изследване на Syrian Centre for Policy Research (SCPR), цитирано от британския Guardian.

И „богатството“ на страната и инфраструктурата са „почти унищожени", показва анализът, озаглавен „Изправени пред раздробяване“. Той ще бъде официално представен в четвъртък следобед в Бейрут. Hidden Field

Досега данните на Обединените нации бяха за около 250 хил. жертви, а сегашните данни на SCPR са за почти двойно повече убити – 470 хил. По-голямата част от тях са починали от директни последици от войната, а около 70 хил. са загинали след раняване заради липсваща медицинска грижа или от глад.

ООН представя по-нисък брой на смъртните случаи, тъй като по време на конфликта тя не може да получи достъп до адекватна информация, казва авторът на изследването Раби Насър пред Guardian.

Според данните 1,9 млн. души в Сирия са били ранени. Средностатистическата продължителност на живота през 2010 г. е била 70 години, а през 2015 г. е паднала до 55,4 години.

Според изследването икономическите щети от войната възлизат на 226 млрд. евро. Guardian пише още, че за да създаде анализа си, SCPR е анализирала ситуацията на място в Сирия. ООН вече е цитирала някои доклади на организацията.

В момента в Алепо според ООН има още около 300 хил. жители, които изпитват недостиг на вода и храна. Последните битки там са накарали по актуални данни на Червения кръст около 50 хил. жители да избягат.

"Сраженията натоварват сериозно населението. Избягалите се опитват да преживяват без защита, без вода и храна при много трудни условия", пояснява ръководителят на сирийската делегация на Червения кръст Мариане Гасер.

Междувременно войници на президента Башар ал-Асад напредват с помощта на руски военновъздушни сили към крепостта на бунтовниците в Алепо – стъпка, която се критикува постоянно от Запада. Масовите бомбардировки на Русия принуждават десетки хиляди жители да бягат от населените места в посока към Турция. Въпреки международните призиви обаче засега те са спирани на границата.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: Сирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
С право коментираш легитимността на Асад.Но, правно погледнато,това е законното правителство на страната.Самият бунт срещу него бе провокиран и организиран отвън по модела Либия,а може би и Тунис и Египет с крайна цел сваляне на режима.Това се нарича опит за държавен преврат организиран отвън.Относно потушаването на бунта,разбира се,че с танкове не става.Но, арабският свят е различен от европейския и аз мисля, че едни методи приложени в Европа не дават същите резултати извън нея.
8
1
 
13
 
! Отговори
майорски преди 8 години
не забравяйте кои започна войната ...не Асад ...а платените от Америка демократична опозиция ...после Америка и Европа изпратиха инструктори ...после Германия прати оръжие на кюрдите ....САЩ съждадоха ИГИЛ ....Турция (НАТО) осигури финансирането на ИГИЛ ...Тогава Русия нямаше нищо общо със конфликта .....Сега Американците се чудят как да измъкнат оцелелите си инструктори и платени войници от Алепо ....за това е цялата врява .....представете си ако наяве излезе колко американци са там !
7
0
 
5
 
! Отговори
do 9 преди 8 години
ko da izmrat be bate te sa vadqt kato zaici imat po 10 deca sega kato se preslixa v Evropa ne im blaze kak 6te xranqt evropeicite 10 4lenno dete
6
1
 
16
 
! Отговори
G преди 8 години
Да съдят САЩ и турция за престъпления срещу човечеството.Новината, трябва да звучи така: "Легитимното правителство на Сирия води битка за Алепо срещу бунтовници-терористи,поддържани и финансирани от запада и турция.Въпреки,че западните правителства непресанно критикуват руската подкрепа за сирийското правителство и изтъкват хуманитарната цена на този конфликт,те забравят факта,че именно те създадоха сирийската война с цел вмешателство в съверенна Сирия и организиране на държавен преврат.
5
1
 
17
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Каква е целта на това писанийце, да ни умилостиви ли. Ааа не, сбъркали сте адреса, пратете го отвъд океана, на техните медии, да види американския народ какво сътвориха неговите управници. И да мисли кого избира за президент. Нас хич не ни занимавайте, ние тези си ги знаем, реват че са от зле по-зле, като им помогнеш ти се отблагодаряват с престъпления. Айде не ни занимавайте с тези ***-нг-а-ли
4
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да живее сатрапа Асад и закрилника му Путин!
3
1
 
13
 
! Отговори
(НМ) Народна Милиция преди 8 години
MADE IN USA
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Престанете вече непрекъснато да пишете за Сирия.
1
1
 
22
 
! Отговори
rusnak преди 8 години
Международен трибунал за САЩ и НАТО. Отнемане на Нобеловата за мир на Обама.