Защо Кипър напредва в туризма, а България – не

За разлика от страната ни средиземноморският остров няма зимен туризъм
Обновена: 11 фев 2016 11:58 | 11 фев 2016 11:07, Екип на Investor.bg
59
Защо Кипър напредва в туризма, а България – не
снимка: pixabay

"България не ни е конкуренция за туристите", ми каза Захариас Йоанидис, генерален директор на Кипърската хотелиерска асоциация, преди почти една година, когато и Кипър, и България бяха притеснени за предстоящия туристически сезон заради усложняващата се международна обстановка. Сега, когато са налице резултатите от изминалата година и тече подготовката за сезон 2016 г., става ясно и защо няма конкуренция.

2015-а бе тежка за всички страни, в чиято икономика туризмът заема значително място. Сезонът започна с катастрофални прогнози за огромни загуби на руските туристи заради наложените санкции от ЕС, политиката на Москва и срива на рублата, последва кризата в Гърция, която постави много въпросителни пред туризма й, а в края на годината събитията в Египет и Турция, свързани с конфликта в Сирия, допълнително разместиха туристическите планове.

В тези трудни условия, еднакви за Кипър и България, малката средиземноморска страна обаче успя да минимизира пораженията от спада на руския пазар и да увеличи броя на пристигащите от другите традиционни за острова европейски и близкоизточни пазари, като постави рекорд за последните 14 години по брой туристи.

При това пробивът стана при утежняващи обстоятелства - след три години /от 2013 г./ на дълбока икономическа и финансова криза, през които страната бе “стегната” от изискванията на меморандума с тройката международни кредитори. Туризмът е и отрасълът с най-голям потенциал за възстановяването на кипърската икономика.

Вярно е, че островът "води" по летни дадености - благословен е със средно 326 слънчеви дни годишно /според статистиката/ и активният туристически сезон е от 1 април до 1 ноември. За разлика от България обаче, той няма зимен туризъм и няма как да компенсира затворените от ноември до април хотели по крайбрежието и пустите курортни градчета.

Правителството и туристическата индустрия отчетоха като безспорен успех увеличението с 8,9% на пристигналите през миналата година туристи /спрямо 2014 г./, които са общо 2 659 405 души. Това е най-доброто постижение от 2001 г., при това при по-висока ефективност, като се има предвид, че през 2015 г. леглата в хотелската база са 86 000, с 3000 по-малко отколкото 14 години по-рано. През юли на острова са били 414 527 туристи, което го прави най-силният месец досега от всички години. За този резултат допринася най-вече силното увеличение – с почти 20%, на броя на гостите от Великобритания, основен пазар за Кипър. От друга страна, по-малък от очаквания бе спадът на туристи от Русия – островът загуби 17.6% от руските си фенове, докато за България намалението мина 25%.

При 840 000 население /според последните данни на Статистическата служба/, излиза, че през миналата година всеки местен е посрещнал по 3 чуждестранни госта - съотношение, от което родината ни е далеч.

Ръст бележат и приходите от миналия сезон. От януари до ноември 2015 г. /по последни официални данни, обявени в началото на февруари/ туризъмът е донесъл на Кипър близо 2,1 млрд. евро, което е с 4% повече от 2014 г. Това представлява почти 12% от брутния вътрешен продукт, а според международни оценки, като тази на базирания в Лондон World Travel and Tourism Council, заедно с непреките приходи този дял стига дори 25% от БВП.

До известна степен успехът на миналогодишния сезон в Кипър стана благодарение на външни фактори, посочиха експерти в бранша. Сред "външната помощ" те изтъкнаха силния паунд, срива на рублата, пренасочването на руски туристи от Египет и Турция през ноември-декември. Въпреки че е в рисковия размирен район на Източното Средиземноморие, Кипър се приема като сигурна дестинация в сравнение със съседите си като Египет или Турция.

В същото време обаче Кипър води политика за развитието на туризма си, залагайки на редица "вътрешни" конкурентни предимства за спечелване на чуждестранните гости.

Втората част на анализа вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: туризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво имате предвид защо ? Заяото създават среда и предлагат оферти и обслужване на клиентите си , спокоен и приятен престой , защото и те и Гърция са известни дестинации , и не са известни като дестинации за секс туризъм и алкохолно-наркомански партита , предлагат продукт , който се продава , нашите хранят хората с болнична храна , мутрите са наводнили улиците с наркотици и к...енски барове , фалшив алкогол , прескъпи паркинги , чадъри какви ли не щуротии , държавата я няма никаква.
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все пак, Кипър са остров и освен това са били британско владение. Логично е да имат повече туристи. А изчисленията за брой туристи на глава от население направо ме убиха. И все пак, на мен не ми хареса там. Гърция е много по-добре
25
3
 
41
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
В коя област напредва България, че нещо не мога да се досетя ?! От 26 години вървим надолу и само надолу. Във всичко ! Факт !
24
1
 
15
 
! Отговори
аиде нема нужда преди 8 години
Имаме най-сетне министерство на туризма!Радвай се народе... мин.Ангелкова ще оправи нещата.
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сравнението е между Мерцедес и Вартбург )))Сетете се ,кой-кой е !?))))))
22
2
 
31
 
! Отговори
ноу хау преди 8 години
Последния четвърт век показа, че бай *** не може да прави туризъм
21
0
 
28
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Важното е България да привлече максимален брой елитни туристи-пианисти с отлична алкохолна подготовка, да се провеждат състезания по спортно пиене спринт и маратон и балконинг. Кипър надали има особени успехи в това направление.
20
3
 
30
 
! Отговори
Лек опит за анализ преди 8 години
Има една основна разлика между България и Кипър. Това са управляващите. Кипърската власт се държи приятелски-учтиво и уважително към Русия и руснаците, а българските султани-слънца се надпреварват кой по-ахмашки-злобно да дърпа мечката за ухото. Кипърците предлагат логистична база на руснаците, а пишман-българо-управниците изграждат в България пиндостански санитарен кордон, застрашаващ безопасността на Русия.
19
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все си се плюем. Това е единствената причина. В Чужбина и *** да ядете, пак ще ги боготворите. По-хубаво от България няма, и така говоря и в чужбина, а и го мисля 265 дни в годината, не само на 3ти март! Проблемите ни в сферата на туризма са друга бира. Но с хленчещи индивиди няма как да се обсъждат, още по-малко да се решават.
18
1
 
39
 
! Отговори
Е а де! Що?! преди 8 години
'Ми що - щото има 2000 км. брегова линия - пък на'ща 300! Щото сезонът е два пъти по дълъг! Щото крайбрежието не е застроено от ***! Щото те посрещат кат' бял човек, а не кат' досадник! Щото на плажа няма *** и пульо да те гони да си платиш чадър и шезлонг! Щото глупаците са по-малко и Кипър не отглежда тикви! Щото, щото, щото...
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До хахахаПросяк
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все се тупаме в гърдите колко сме голяма работа, колко гърци, кипърци, турци са зле, ама като гледам реалните резултати, ще хляб да ядем, докато ги стигнем. И не говоря само за туризма. Иначе на приказки го докарваме, ама ако го докарвахме и на резултати поне на 10% от това, което говорим, равни нямаше да имаме.
15
0
 
22
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
В Кипър след като изпразнят от сметта контейнерите, ги мият с топла вода и преперат.Тук контейнерите за смет са развъдник на мухи, които хапят до кръв туристи и местни!
14
3
 
14
 
! Отговори
КОмунизма и бай Тошо преди 8 години
При бай Тошо бяхме около 20 пъти по-добре. Но не заради бай Тошо, който беше ***, селски бек, а заради социализма. А ако имахме грамотен управник, можеше и още по-добре да бяхме през комунизма!
13
8
 
3
 
! Отговори
не бее преди 8 години
До Тошокомунизма беше лош !!! в чехословакия,полша и т.н нямаше тошо но защо не си останаха в комунизма ? започвай сега да хвалиш китай с новият си комунизъм с милиардери повече от щатите и работници получаващи жълти юани за труда си
12
1
 
31
 
! Отговори
.!. преди 8 години
Последно ходих на море тук в Царево бивше Мичурин! Не за друго ами имам спомени от пажа Нестинарка! Като малък съм ходил доста там! Та тогава там зад този плаж беше ПРЕКРАСНО! Гора и в гората бунгала! И един огромен плаж с копринен пясък! А като ходих сега зад този плаж имаше ОГРОМНИ ОБГРАДИЛИ ЦЕЛИЯ плаж хотели и слънцето на този плаж юли месец залязва в 18:30! Понеже хотелите го засенчваха! За първи път аз самия виждам как е възможно от едно РАЙСКО място на направиш КЛОАКА и ***!
11
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
защото българите не сме нормални хора и сме много криви хора, лоши хора, зли хора сме и не можем да правим бизнес, а и никой не иска да работи с нас, защото сме такива.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо? На мястото на туризма може да сложите селско стопанство, икономика и въобще каквото се сетите. Без престъпност и бедност тука не могат да ни стигнат.
9
4
 
36
 
! Отговори
Тошо преди 8 години
По тошово време бяха изградени прекрасни, вписани в природната среда курорти. Всички от български архитекти и изпълнители. Бяха българска собственост и печалбата оставаше в България. Успяваха да постигнат няколкомесечна запълненост, сезонът беше по-дълъг, даже и отчасти извън сезона се осъществяваше прием, финландци идваха в студено време. Персоналът масово изкарваше добри пари. Съхраненото крайбрежие представляваше рая на земята.Но бай Тошо е лош.
8
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е рай за туристите по отношение на туристически ресурси , но по отношение на кадрово кадърност ами много сме зле.В България отношението , вие не сте дошли тука не на почивка а да си харчите парите.Докато в Гърция и други държави отношението вие сте дошли на почивка.Малка разлика ,която създава голяма пропаст.Е с тази пропасти България наистина изостава от година на година не заради руските туристи а просто некадърност.