Защо Кипър напредва в туризма, а България – не

За разлика от страната ни средиземноморският остров няма зимен туризъм
Обновена: 11 фев 2016 11:58 | 11 фев 2016 11:07, Екип на Investor.bg
59
Защо Кипър напредва в туризма, а България – не
снимка: pixabay

"България не ни е конкуренция за туристите", ми каза Захариас Йоанидис, генерален директор на Кипърската хотелиерска асоциация, преди почти една година, когато и Кипър, и България бяха притеснени за предстоящия туристически сезон заради усложняващата се международна обстановка. Сега, когато са налице резултатите от изминалата година и тече подготовката за сезон 2016 г., става ясно и защо няма конкуренция.

2015-а бе тежка за всички страни, в чиято икономика туризмът заема значително място. Сезонът започна с катастрофални прогнози за огромни загуби на руските туристи заради наложените санкции от ЕС, политиката на Москва и срива на рублата, последва кризата в Гърция, която постави много въпросителни пред туризма й, а в края на годината събитията в Египет и Турция, свързани с конфликта в Сирия, допълнително разместиха туристическите планове.

В тези трудни условия, еднакви за Кипър и България, малката средиземноморска страна обаче успя да минимизира пораженията от спада на руския пазар и да увеличи броя на пристигащите от другите традиционни за острова европейски и близкоизточни пазари, като постави рекорд за последните 14 години по брой туристи.

При това пробивът стана при утежняващи обстоятелства - след три години /от 2013 г./ на дълбока икономическа и финансова криза, през които страната бе “стегната” от изискванията на меморандума с тройката международни кредитори. Туризмът е и отрасълът с най-голям потенциал за възстановяването на кипърската икономика.

Вярно е, че островът "води" по летни дадености - благословен е със средно 326 слънчеви дни годишно /според статистиката/ и активният туристически сезон е от 1 април до 1 ноември. За разлика от България обаче, той няма зимен туризъм и няма как да компенсира затворените от ноември до април хотели по крайбрежието и пустите курортни градчета.

Правителството и туристическата индустрия отчетоха като безспорен успех увеличението с 8,9% на пристигналите през миналата година туристи /спрямо 2014 г./, които са общо 2 659 405 души. Това е най-доброто постижение от 2001 г., при това при по-висока ефективност, като се има предвид, че през 2015 г. леглата в хотелската база са 86 000, с 3000 по-малко отколкото 14 години по-рано. През юли на острова са били 414 527 туристи, което го прави най-силният месец досега от всички години. За този резултат допринася най-вече силното увеличение – с почти 20%, на броя на гостите от Великобритания, основен пазар за Кипър. От друга страна, по-малък от очаквания бе спадът на туристи от Русия – островът загуби 17.6% от руските си фенове, докато за България намалението мина 25%.

При 840 000 население /според последните данни на Статистическата служба/, излиза, че през миналата година всеки местен е посрещнал по 3 чуждестранни госта - съотношение, от което родината ни е далеч.

Ръст бележат и приходите от миналия сезон. От януари до ноември 2015 г. /по последни официални данни, обявени в началото на февруари/ туризъмът е донесъл на Кипър близо 2,1 млрд. евро, което е с 4% повече от 2014 г. Това представлява почти 12% от брутния вътрешен продукт, а според международни оценки, като тази на базирания в Лондон World Travel and Tourism Council, заедно с непреките приходи този дял стига дори 25% от БВП.

До известна степен успехът на миналогодишния сезон в Кипър стана благодарение на външни фактори, посочиха експерти в бранша. Сред "външната помощ" те изтъкнаха силния паунд, срива на рублата, пренасочването на руски туристи от Египет и Турция през ноември-декември. Въпреки че е в рисковия размирен район на Източното Средиземноморие, Кипър се приема като сигурна дестинация в сравнение със съседите си като Египет или Турция.

В същото време обаче Кипър води политика за развитието на туризма си, залагайки на редица "вътрешни" конкурентни предимства за спечелване на чуждестранните гости.

Втората част на анализа вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: туризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
и малките деца знаят,че офшорките на мафията са в Кипър...айде не се правете на луди..пък рай..пък не знам си какво..де що има мафии на Стария континент си перат парите там..
46
0
 
5
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Този , дето е писал статията да вземе да се запознае малко по подробно с климата на Кипър и тогава пак да пише! Летния сезон в Кипър продължава не до 1-ви ноември, а до 1-ви декември, тоест летния сезон в Кипър е дори с по-голяма продължителност от летния и зимния сезон в България, взети заедно!
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И България напредва. От България по-хубаво няма.
44
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕЧИ ОТ ЧЕРВЕНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА МАФИЯ,ЗАЩОТО В МОМЕНТА УПРАВЛЯВА ГЕРБ И БОРИСОВ. ПРЕЧИ СЕ И В МНОГО ДРУГИ СФЕРИ ЗА РАЗВИТИЕ ОТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ ЧЕРВЕНИ И.ЗРОДИ. И ВЪПРЕКИ ТОВА ДЪРЖАВАТА ВЪРВИ НАПРЕД КАКТО НИКОГА ДО СЕГА.(((ОЧАКВАМ РЕПЛИКИ И ПОМИИ ОТ ДЕЖУРНИТЕ ТРОЛЧЕТА)))
43
3
 
8
 
! Отговори
Mario преди 8 години
Никога вече на море в България. Просто не искам да стъпвам тук повече. От 3 години ходя по чужбина.По миналата и още по миналата година бях на Гърция. А миналото лято бях на Албания. И от Гърция и от Албания съм възхитен. Тази година смятам да ходя на Кипър или пак на Албания...
42
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щото Кипър е остров на туризма, а България остров на стабилността. Но туризма, както е дошъл, така и ще си отиде. Това вече го наблюдаваме.
41
0
 
5
 
! Отговори
уточнение преди 8 години
Българите са били по-богати от турците до 1944г
40
1
 
7
 
! Отговори
Край преди 8 години
До преди пет-седем години мислехме че Сирия е държава с висок стандарти и добър туризъм нали - е сега всеки десети сириец е убит или ранен. До 50та година нап миналия век българите са по-богати от турците, че и от турците. Сега не е така но ще минат 50-70 г. и посоките на световната икономика могат да се обърнат. Преди 60-70 г. плажовете са били песак за мазане - скъпа е била орната земя. С нарсатването на населението на земята пак ще стане ценна българската земя - да си я пазим.
39
0
 
2
 
! Отговори
до край преди 8 години
Няма дим без огън. Примерно за швейцарците защо няма подобни слухове?
38
5
 
5
 
! Отговори
Край преди 8 години
Бе от къде излезна тая мода да се плюе по всички българско, да се самобичуват българите че са най гадните хора на света, че държавата им е наай-скапана, морето най-осрано, мутрите ни най- противни, туризма ни най-гадния и долен на света. Не е верно всичко това бе хора. Ние сме в златния един милиард - този милиард от 6 в който се яде охолно, пие се, коли се карат, на море се ходи и пр. Хубав си е българския туризъм - дай боже още по-добр да става.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мутрите спънаха България. Без акъл, не става нищо.
36
0
 
17
 
! Отговори
ж.стоев преди 8 години
Това според мен е така защото в БГ така наречената икономика и туризъм са в ръцете на шайка мошеници чиито единствено предимство е че са или деца или внуци на бившите комунисти. Със стари к---и нов бардак не става
35
1
 
19
 
! Отговори
Село Българейшън преди 8 години
С ЕДНА УМИРАЩА ''ДЪРЖАВА'' КАТО БЪЛГАРИЯ КОЙ ЩЕ СЕ КОНКУРИРА?
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
vzemete edni Zlatni kakvo razbira sikadjiqta Slavcho Hristov (momata)ot turizam ???no
33
1
 
14
 
! Отговори
Cleo преди 8 години
Туризъм в Мутренистан??? Ко? Не!ППМного поздрави от руските туристи от Пукет, Ао Нанг и Ко Липе.
32
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
шото в Кипър няма бг мутри -''развиващи'' хотелиерски бизнес ,защото има качество на обслужване ,защот о се грижат за гостите си и за песонала /запалтите са п овисоки от заплатите в бг туризма ,много познати работята в Кипър /докато по черноморието пищят за ""качествени кадри'' с 500 лв заплатка /и така ...
31
9
 
9
 
! Отговори
678 преди 8 години
До КОмунизма и бай ТошоДа, де. Бай Тошо беше *** селянин и имахме хубави курорти и качествени туристи.Представям си, ако беше по-учен, какво щеше да бъде. Навярно щяхме да наемаме чужденци да чистят и сервират по курортите, а ние щяхме само да се печем и да джиткаме с яхти.
30
18
 
10
 
! Отговори
Край преди 8 години
А стига плюхте по най-добре развития български отрасъл дето храни 1/5 от българите. България няма даденостите на Кипър и Гърция и Турция и като се добавят ежегодните писания за страшни диарии по Черноморието резултата даже е приличен. Щото в чужбина няма фекалии в морето - Някой виждал ли е на Истанбул /около 20 млн./ къде му е пречиствателната станция.
29
4
 
5
 
! Отговори
Dublin преди 8 години
До Makedonecmi to zatui makedonskite devojki idvat za deFFloracia na Crno more...zastoto ima bolgari...
28
8
 
7
 
! Отговори
Makedonec преди 8 години
I uste nesto zaboravivte. Crno more e gnasno, necisto i nikakvo. I najvazno od se, ima bolgari.