Асад твърдо решен да си върне контрола върху цяла Сирия

Сраженията обаче може да продължат дълго, смята той
12 фев 2016 21:17, Красимир Ангелов
40
Асад твърдо решен да си върне контрола върху цяла Сирия
Снимка: Reuters

Сирийският президент Башар Асад заяви, че е твърдо решен да си върне контрола върху цяла Сирия, но предупреди, че сраженията срещу бунтовниците, които се опитват от пет години да го свалят от власт, може да продължат дълго, предаде Франс прес.

"Не е логично да кажем, че има част от нашата територия, от която ще се откажем”, заяви Асад в ексклузивно интервю за Франс прес, направено преди ден в сирийската столица Дамаск. По думите му “независимо дали ще можем или не, това е цел, която ще се опитаме да постигнем, без да се колебаем".

Асад заяви, че иска да води преговори със сирийската опозиция, като същевременно продължава да води война срещу въоръжения бунт.

"От началото на кризата ние вярваме напълно в преговорите и в политическите действия. Но воденето на преговори не означава, че спираме да се борим с тероризма”, каза Асад и подчерта, че единият въпрос е независим от другия, но че и двата са неотложни за Сирия.

В интервюто сирийският премиер посочи още, че има риск от саудитска и турска интервенция в Сирия. "Това е вероятност, която не мога да изключа поради простата причина, че Ердоган е нетолерантен и радикален, настроен е положително към Мюсюлмански братя и изживява своята отоманска мечта.”

Асад отбеляза, че основната битка за Алепо цели да се пресече пътя между тази сирийска провинция и Турция, а не да се превземе този град, който е вторият по големина в страната. "Важно е да пресечем този път, защото той е основният път за снабдяването на терористите", каза Асад.

По отношение на Европа и миграционната криза, пред която е изправена, президентът каза, че Европа трябва да създаде условия, които да позволят завръщането на бежанците в Сирия. "Призовавам европейските правителства, които допринесоха директно за това масово преселение, като осигуриха покритие на терористите и като наложиха ембарго на Сирия, сега да помогнат за завръщането на сирийците у дома им", каза Асад.

Той отхвърли категорично обвиненията на ООН, че неговият режим извършва военни престъпления и каза, че повечето от докладите на институции на ООН са били политизирани и необосновани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На снимката показва колко му е голям
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Странджа, ко ти пречи да си претнеш една 100хилки армия и да си я хрантутиш? У ***.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Асад ще възроди БААС. ИДИЛ също ще възроди БААС. Умерената опозиция - също. Единствените които не щат да възраждат БААС са кюрдите.
3
1
 
28
 
! Отговори
Саракт преди 8 години
Българската армия не може да се справи с нищо, щото ей, тия пладняри, дето по-долу демократи и евроатлантици и видяха сметката, в полза на Турция, САЩ и ИЗраел.
2
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не беше *** днес Асад щеше да бъде труп в последен стадий на разложение. А духът му щеше да броди по вечните ловни полета.
1
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ще го постигне! И кюрдите ще си направят държава!