Путин постига, каквото си пожелае в Сирия. Но докога?

Русия е разклатена, а цената на петрола не позволяват този лукс
12 фев 2016 21:10,
228
Путин постига, каквото си пожелае в Сирия. Но докога?
Снимка: Reuters. архив

От гледна точка на Запада, руският президент Владимир Путин е изпаднал в дипломатическа немилост, пише BBC в редакционна статия.

Предприетата от него анексия на Крим и участието във военния конфликт в Източна Украйна разбиха модела на отношения в Европа, установен след края на студената война. Растящото руско военно присъствие и ученията край границите на НАТО вдъхват съвсем разбираеми опасения - дори у страни като Швеция, - че конфликт с Русия вече не бива да се приема за невъзможен.

Страните членки на НАТО без желание малко по малко увеличават военните си разходи, а САЩ правят стъпки за укрепване на присъствието си в Европа. Русия естествено заявява в отговор, че тъкмо разширяването на НАТО я кара да повишава бойната си готовност.

Говорим обаче за правителство, изпратило според общото мнение в Лондон агенти със задачата да ликвидират негов опонент, които са оставили в британската столица следи от радиоактивно вещество.

Затова е още по-любопитно как в отговор на руската подкрепа за президента Башар Асад Западът продължи да твърди, че потенциално има допирни точки с Русия.

Допреди седмица Русия бе смятана за съмишленик в каузата за постигане на мир в Сирия по дипломатически път, за важен глас при разглеждане на бъдещи мерки и решения. Ще видим дали този подход ще се запази и след настъплението на сирийската армия и съюзниците й срещу Алепо. Тъкмо руската авиация допринесе най-много, за да се промени съдбата на сирийското правителство. Тази операция практически съвпадна с поредния кръг от международни преговори и отрови дискусията, още преди тя да започне.

Руската "реалполитик"

Дошъл ли е моментът наочниците на Запада да паднат и най-после да излязат наяве същинските намерения на Русия?

В случая не говорим за морал, нито коя е вярната посока - тук нещата стоят страшно зле и от двете страни. Сирия е невероятно сложен проблем - не бива да бъде представяна коя да е страна като единствен виновник за продължаващата война. Говорим за т. нар. реалполитик, за реалната политика. И тук Москва даде на западните столици сериозен урок как се постигат поставените цели.

Западът смята, че конфликтът в Сирия няма военно решение, но Москва ефикасно доказва обратното. Тя избра страна, която би изгубила всичко в случай на поражение. Тази страна вече имаше сравнително силни съюзници - бойците от Хизбула и различни военизирани групировки, създадени от Иран и оглавявани от ирански командири.

Русия също вложи значителни ресурси, за да промени нещата. За твърде малко време бяха постигнати видими резултати на бойното поле. Москва си постави съвсем постижима цел - да подкрепи сирийското правителство и да му помогне да запази контрола върху по-голямата част от страната. Съответно Русия изпрати авиация срещу бунтовниците, подкрепяни от Турция, от страните край Персийския залив и от Запада - и тя печели победи.

Какъв контраст със западния подход към проблема, при който на всяка крачка виждаш проблеми и неясноти.

Западът подкрепя т. нар. умерени въстаници, но кои са те всъщност? Мнозина от тях по принуда се съюзиха с групировки, близки до Ал Каида. Да, Вашингтон и Ал Каида се озоваха на една и съща страна - това е противоречие номер едно. Естествено, днес за Запада е къде по-важна борбата с екстремистката групировка "Ислямска държава".

Дали обаче това е приоритетна задача за регионалните му съюзници като Саудитска Арабия и Турция? Не, основна задача за тях е да укрепят стратегическите си позиции в Сирия, в идеалния вариант - отстранявайки президента Асад. ИД също е враг в очите им, но донякъде второстепенен - това е противоречие номер две.

Два анклава

Да не забравяме и кюрдския въпрос. Кюрдските бойци остават най-ефективни съюзници на Запада на полесражението. Турците обаче виждат в тях заплаха, а всяко нововъзникващо кюрдско образувание за тях е кошмар, който трябва да бъде избегнат на всяка цена. Ето и противоречие номер три.

В сравнение с това животът на президента Путин е далеч по-прост. Често казват, че той е по-облагодетелстван от западните лидери - няма защо да се тревожи за общественото мнение.
Така например гибелта на руския пътнически самолет в Египет практически не предизвика протестна вълна във връзка с правителствената политика, каквато би могло да видим на Запад, ако се разбие западен самолет.

Нека обаче помислим логично. Отразява ли западната политика общественото мнение?

Обществото изглежда също тъй озадачено, както и политиците, които го представляват.
Наистина, как трябва човек да реагира, когато бежанци загиват в морето сред ужасяващи страдания, когато неконтролируеми конфликти избухват на места, твърде отдалечени и същевременно страхотно близки?

А в Сирия Путин не само цели да реши военните задачи, които си е поставил. Успее ли той, Сирия може да бъде превърната в два анклава - крайбрежна част, управлявана от сирийското правителство, и цялата останала територия, контролирана от ИД.

Путин печели - но докога? И какъв избор има Западът днес?

Путин демонстрира, че Русия остава сила, с която всеки трябва да се съобразява в Близкия изток, докато в Америка царят раздори и нестабилност. Путин показа, че Русия разполага с ограничени, но все пак внушителни експедиционни сили, че успешно изпробва най-нова руска военна техника. Тъй че засега Путин един вид печели играта. Основният въпрос очевидно е докога.

Положението на самата Русия е доста разклатено. А цените на петрола стоят ниски и не се знае дали президентът може да си позволи това поведение в духа на съветската епоха. И не бива да се заблуждаваме - сирийският мирен процес е мъртвороден. Военните действия ще продължат и т. нар. умерени сили ще останат в капан между правителствените войски и ИД. Кюрдският въпрос редовно ще изплува на повърхността. А бежанският поток към Западна Европа няма да спре.

Като равносметка ще отбележим, че Путин знае какво иска. И засега успява да постигне желаното.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
44
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОБВИНЯВАТ ГОРБАЧОВ , ЧЕ СЪСИПА СССР,А ТОЗИ НА СНИМКТА НАПРАВО ДОВЪРШИ РУСИЯ :)))))))"ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА ":)))))))
130
1
 
15
 
! Отговори
До 184 преди 8 години
Ей...ама много си ***,да ги оставят гладни със евтин петрол.......търговията е съществувала и ще съществува.
129
2
 
29
 
! Отговори
Да го кажем направо преди 8 години
До ТМВ днешно време не е нужно да мислят --нужно е само да спазват политическата линия -начертана ни от САЩ...И тези журналисти и евро-атлантици вече в западните форуми ги наричат евро-атлантически-джихадисти...-----Абе направо ситуацията днес е като при комунизма--нямаш право да се отклониш от коловоза--издълбан от агресията на САЩ....
128
2
 
44
 
! Отговори
ТМ преди 8 години
Откога пък Украйна стана външна граница на НАТО. В БТА нямат ли собствени глави на раменете, или мислят със задните си части. Болниците в Алепо например бяха разрушени, преди Русия да се намеси в конфликта.
127
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен...184----Уникално си неук и промит..да не говорим че запорожците са в Украйна и че СССР се развали сам-заради глупавият Горбачов.А Сочи е уникален курорт,който го признаха всички големи тур-оператори.А снимките по времето на олимпядата се оказаха фейк...Така че ти излезна по"умен" от инвеститорите в Русия--хората с много пари-инвестирали ги в Русия са със сигурност по-умни от теб....
126
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"ученията край границите на НАТО" (?!) Не знаех, че Русия е провеждала учения извън територията си. Поредната хранилка за вече промити мозъци.
125
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До строга дисциплинаЗапада си научи урока, след разпадането на ссссерето трябваше да ги оставят гладни с евтин петрол и без чужди инвестиции и западни технологии и автомобилни заводи на американски и немски марки да си карат запорожците, тия още една самобръсначка нямат ако не им.идва от запада, тоалетните им ги видяхме на "луксозните" хотели в сочи, цукало до цукало да си гледат червените руски насссрани ***, западните спортисти снимаха ли снимаха и се маяха на руския лукс с общи тоалетни
124
21
 
3
 
! Отговори
До 171 преди 8 години
Грешка до 171 не 141Не виждаш ли че няма ден няма час да не хвалят путин, иначе няма нито една държава на този свят нито един друг президент на този свят, единствено с путин ни тормозят от лягане до ставане
123
10
 
3
 
! Отговори
До 141 преди 8 години
До Анонимен141 днес точка ру са най про руския вестник в България след дума или на атака каналите, на луд ли се правиш, въпроса е друг, няма нищо проруско вече което да е истина
122
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само луди хора би си помислили че Русия печели в сирия, или където и да е, защо не питате сирийците дали разрушената им страна в която камък върху камък няма вече е спечелила ? Нашите деца ще учат в учебниците по история че благодарение на рускосирийска братска дружба сирия е най разрушената страна на света и си е чиста пропаганда някой да твърди че диктатор който обгазява мирно население с отровни газове може да спечели чрез бомбандировки и изселване на собствения си народ, това е геноцид
121
5
 
22
 
! Отговори
ASD преди 8 години
НЕ Путин е силен, а САЩ са безумци, които предизвикаха собствените си проблеми.САЩ свали Садам Хюсеин --- В Ирак се образува Кюрдистан --- Турция /съюзник на САЩ/ има сериозен проблем.САЩ свали Кадафи --- Бежанска вълна от Либия и цяла Африка заля ЕС --- ЕС /съюзник на САЩ/ има сериозен проблем.САЩ свали режима в Египет/съюзник на САЩ/ --- режима се възстанови, но вече купува оръжие от Русия.ПУТИН Е ВИНОВЕН ЗА ГРЕШКИТЕ НА САЩ.До кога Путин ще е силен? Докато САЩ правят безумия в тяхна вреда
120
15
 
4
 
! Отговори
строга дисциплина преди 8 години
На Русия и трябва дисциплина и ще я получи. Нека си спомним за Настрадин Ходжа и детето. Просто не е редно да ги бием преди да са направили белята. После обаче е заслужено и нямат право да се оплакват.
119
5
 
23
 
! Отговори
ASD преди 8 години
Статията е в стил"Защо обичаме другаря Петроф?"Първо Русия е най-големия производител на петрол в света. Цена на петрола е проблем който Русия може да реши с намаляване на добива. В САЩ фалира първата шистова компания, скоро се очакват серия от фалити, които ще ударят банковата система на САЩ.Второ демонстрираното по-добро въоръжение на Русия, е реклама за продажба на военна техника, като измества САЩ от традиционни пазари.Трето Русия се явява гарант за сигурността на режимите в Близкия Изток
118
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
abe ko postiga ko zastiga- tva oste ima da go gledame, samo deto tezata 4e Moskovcite sa hvanali za gracmunia Germuncite i tiota Pergel, Frau Merkel, aide i oppa pod natiska na rusnacite zema ta re4e i otse4e 4e germancite moat da priemat 1, 2 kolko3? miliona afrikanski begalci?ta izbegaa arabite i cenata na petrola ugasna na 30$. tova li melite be smesnici?koito nema nafta toi falira, nikoga rusnaci, iranci, i latino-naftite nema da falirat. kolko statski firmi za prprodajbi ugasnaha?
117
0
 
7
 
! Отговори
CENZURA преди 8 години
Cenzura brat, kato pri komunizma
116
12
 
5
 
! Отговори
f преди 8 години
*** и *** и българските му лакеи
115
2
 
13
 
! Отговори
ууу преди 8 години
До АнонименПрочетох първите три изречения и се зарадвах. Вече знам кои ще бъдат дадени на прасетата в Белене, когато руснакът подгони памперсите на запад.
114
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес-а : кой ви плаща да пишете глупави анти-руски статии? Искаме истината ... кой стои зад вас? Защо не видяхме една про-руска статия?
113
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вторият апартамент, с който се сдобива семейството срещу 1 225 000 долара е малко по-далеч от ООН на 2-ро авеню и 53-а улица. Той е малко по-малък като площ 76,5 кв.м., но пък е в модерна сграда построена през 2006 г. Покупката се е случила на 3 април 2014 г. и пълномощник отново е синът на Бокова.
112
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ирина Бокова придобива първия си апартамент в Манхатън, Ню Йорк на 6 ноември 2012 г. (виж тук) Цената, платена без ипотека, е 1 189 438 долара. Съсобственик се явява нейният съпруг Калин Митрев. Квартирата от 84,6 кв.м. е близо до сградата на ООН на 46-та улица и 3-то авеню. Като пълномощник по сделката е посочен синът на Бокова Павел Коларов, като тя е посочила за свой адрес неговия адрес в Ню Йорк, въпреки факта, че официално по това време Ирина Бокова пребивава постоянно в Париж.