ЕК е готова да посредничи на Русия и Украйна за газа

До дни ще обяви решението си по Северен поток 2
42
ЕК е готова да посредничи на Русия и Украйна за газа
Снимка: архив, Ройтерс

Европейската комисия е готова да посредничи в преговорите между руския газов гигант "Газпром" и украинската компания "Нафтогаз" по въпроса за транзита на природен газ. Това заяви европейският комисар, отговарящ за Енергийния съюз, Марош Шефчович, цитиран от ТАСС.

ЕК осъществява сега двустранни контакти с Русия и Украйна, за да се договори провеждането на тристранна среща по въпроса за природния газ, добави Шефчович.

На тази среща ще се обсъди изпълнението на зимния пакет на доставките и това как да се подходи към следващия сезон, каза Шефчович.

Той поясни, че споразумението, постигнато в тристранен формат през есента на миналата година, е позволило да се осигури финансирането на закупуване на газ за Украйна за тази зима. Транзитът през зимата беше обезпечен и нямахме проблеми с природния газ, каза Шефчович.

Той съобщи, че в близките дни ЕК ще вземе решение по проекта Северен поток 2, предаде ТАСС. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: природен газРусияек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно ми е да видя какво ще е решението за Северен поток 2!Особено ако получи разрешение. Каква е разликата между него и Южен поток?! Как СП2 се вписва в Трети енергиен пакет, а ЮП не се?!
9
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 17СП2 ще има Метана е много подходяща суровина за Хим промишленост и като гориво и като суровина за производство това едно и много евтина за дистрибуция за отопление това второ.Метана от тази гледна точка е по-ценен от НЕФТА който се нуждае от сериозна преработка за може да се ползва.Най-големите Хим заводи в Европа са в Германия.
8
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"djudji" e velika no ne i rusiq vsqka treta bratushka jivee v raba na bednosta
7
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ех,момчета и девойки от ЕС!Вие сте готови да посредничите,но... кому и защо?Може ли да посочите поне един правилно решен от вас проблем?Няма такива!Имитирайки дейност вие създавате само проблеми!В това сте равни само с "деловитостта" на комсомолските и партийни секретари от периода на "зрелия социализъм" на страните от СИВ!Пример- да "нормирате" размерите и формата на отглежданите домати и краставици!Партийните ръководства на страните от ЕС са международно организирана престъпна организация!
6
1
 
36
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
В какъв смисъл да посредничи за газа ?!?! Да плати на Русия откраднатия от Украина газ ли ?!?! Какво има за посредничене ?!?! Украина иска газ а не ше да плаща ! Нещо като Гърците ! Какво има за посредничество, просто някои трябва да плати сметката !
5
12
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
До Анонимен 21Напротив, Украйна въпреки че играе мръсно и гнусно, ЕС доста й симпатизира и поддържа.Много украински стоки има вече да се продават у нас ако сте забелязали. Даже и бонбоните на Потрошенко видях да се продават. А предполагам, че и другаде е така. Значи ЕС не дава пари на Украина, но й отваря пазарите си...което хич не е малко.
4
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевРуснаците до последно не са спирали да си плащат за транзита, но от началото на година Украйна, едностранно(до колкото може) вдигнаха таксата за транзит ТРОЙНО, ти би ли им плащал. Всъщност, никога не е имало момент, в който Украйна да не се е възползвала от това, че транзита минава през тях, но преди си беше руски проблем(бяха под тяхно влияние), сега е наш, защото са под европейско.
3
0
 
35
 
! Отговори
Тео преди 8 години
Преди четири години имаше абсолютно същото заглавие. Ставате банални! След като ЕС и САЩ разровиха томахавката срещу Русия не са в позиция да посредничат за каквото и да е. Украйна, било то с про-руско или про-европейско правителство се е доказала като ненадежден партньор. А такива всички ги отбягват!
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че то ЕС, от две години им посредничи и все за 3 месеца напред, ама това не са нормални условия и рано или късно ще приключат.
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С интерес чакам решението за Северен поток, просто веселбата престои.