Анкара: Москва се държи като терористична организация

Ахмет Давутоглу заплаши с турска ответна реакция
15 фев 2016 17:00, Елка Василева
1046
Анкара: Москва се държи като терористична организация
Ахмет Давутоглу. Снимка: Reuters

Турският премиер Ахмет Давутоглу обвини в Киев Русия, че се държи "като терористична организация" в Сирия, като заплаши с "изключително решителна" турска "ответна реакция", предаде АФП.

Ако Русия продължи да се държи като терористична организация, принуждавайки цивилното население да бяга, ние ще й противопоставим изключително решителна ответна реакция, заяви Давутоглу на пресконференция с украинския си колега Арсений Яценюк.

Русия и организацията "Ислямска държава" в Сирия са виновни за много престъпления срещу човечеството. И този въпрос трябва да бъде разгледан в рамките на международното право, добави той.

Истинското намерение на Русия /в Сирия/ е да убие най-голям брой цивилни, да подкрепи сирийския режим и да продължи войната, обвини Давутоглу, след като руската авиация подкрепя от началото на февруари офанзивата на режима на Башар Асад срещу контролираната от бунтовниците провинция Алепо.

Тези въздушни удари доведоха до бягството на десетки хиляди хора, които Турция настани в лагери в Сирия от другата страна на турско-сирийската граница.

Миналата седмица след интензивни преговори в Мюнхен САЩ, Русия и основните им съюзници, включително Турция, се договориха за спиране на военните действия в цялата страна в срок от една седмица. Това бе обявено от американския държавен секретар Джон Кери.

Те взеха решение също за осигуряване на незабавен достъп до хуманитарна помощ за цивилните, бягащи от боевете, специално от офанзивата в Алепо.

Обвиненията на Давутоглу бяха отправени няколко часа след публикуването на съобщение на руското министерство на външните работи, в което руската дипломация заявява, че е "сериозно обезпокоена" от обстрела от турската артилерия на кюрдски позиции в Сирия за трети пореден ден.

От няколко месеца турското правителство отправя предупреждение към Партия "Демократичен съюз" и военното й крило - Сили за защита на народа срещу всякакви опити за трайно настаняване на запад от река Ефрат.

Анкара се опасява от възможността сирийските кюрди, които контролират вече голяма част от Северна Сирия, да разпрострат влиянието си върху почти цялата зона на границата с Турция.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1046
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ShoppБолен сидеров официално може в скоро време да е първия българин имигрирал за русия, като не може да влезе в парламента и рублите пресъхват що ще дири тука този продажник? Ще освобождава Альоша от наряд ли?
259
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТака ли ? А случайно 4тия по големина традиция в България защо е в замръзнало Чикаго а не в русия например? Няма нито един българин имигрирал в русия освен ако не е по семейни причини или работа, нито един, за западните държави 2,6 милиона ако трябва да сме точни и повтарям в Чикаго е 4тия по големина град в България друго няма какво да кажа
258
1
 
4
 
! Отговори
Райна преди 8 години
Турски,като уважаваш българите тогава защо мълчиш когато османлийчета и разни други такива заявяват, че ще убиват с лопата българи. Явно щом мълчите, когато хора с името Османлия говорят, мислите като тях. Интересно, ако ние решим, че всички мислите като тях, колко дълго ще е този мир и съжителство? Аз изисквам уважение към държавата в която живеете, просто е. Не пиши до мен, пиши до ортака си да спре да излива гадости срещу българската памет?! Това вече ще е уважение!
257
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия винаги ще е против на балканите да има силна и независима държава.Това пречи на амбициите и да владее Цариград.Не случайно самата Русия предприема ходове за осуетяването на сан Стефанска България изплашена от неочаквано голямата територия населена с население самоопределило се като българи.Не случайно пак тя е и против Съединението. За това и разделяй и владей и скарвай турци с българи но те руснаците се прегръщаха ердоган и путин нали? И им беше писнало от тези българи нали, пред Ердоган
256
1
 
2
 
! Отговори
Edin преди 8 години
Mrusniyat turchin! i shte se izkazva.... i*rod!
255
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТУРСКИАрашлар, ще ми посочиш ли един българин, който живее в тюркия и пише по турските форуми?Няма такъв. Защото сте диваци и аборигени. Мустакати аборигени. Подли и мазни. Просто турци...
254
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
каква логика ползват русофилите?Мразят турците, но обичат Доган.Обичат царя,- освободителя, но обичат и убийците на неговото семейство, -комунистите. Даа, непонятна е русофилската душа...
253
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 507Чакаме този мустакатко да направи нещо. Засега само пpъцкa. Mирише. На мръceн турчин... Американците вече предупредиха пилафите да си траят, Вовка само ги чака да се издънят.
252
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво нато бе, дори и без нато да скочат украинците и поляците и турците а и Китайците твърдят крим ваш сибир наш и ето ти килимче от мечешката кожа, чичо Сам само ще отговаря да не се използват ядрени оръжия докато дерат кожата на проскубаната мечка...всичко това естествено ако на мечката не и дойде акъла в главата преди това, иначе ссср номер 2 днес е РФ и е в пъти по слаба без варшавски договор
251
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Яко Ели,искам всички дето си падат по Турция, да емигрират там, имам странното усещане че след това на никой няма да му се иска да ходи където и да било. Едва ли ще има скандали с толерантността и това да мълчим когато наричат Баташкото клане съжителство, например.
250
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ха ха хаВечна признателност на Тодор Живков, че натири по-голямата част от пoганците в тюркия!Аре, създайте си Кърджалийска република, че да ви натирим там всичките, или които оцелеят! Цената си струва, стига да се отървем от дпс, но турските невестулки са прекалено алчни и няма да си развалят рахатлъка за нищо на света!Анaдънму, kипeк?
249
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За война с нато руснаците просто не са ДОРАСЛИ още толкова, дори и само за война със Щатите не са ДОРАСЛИ още много боб трябва да ядат, нито имат самолетите на САЩ около 14 хиляди нито имат корабите на САЩ нито имат армията на НАТО около 4 милиона въобще още много боб имат да ядат руснаците да си мечтаят да могат да обявяват война на турция, отмъщението на путин над ердоган е потвърждение за това след свалянето на русия самолет от турците
248
0
 
1
 
! Отговори
Райна преди 8 години
А аз Ястребче дълбоко се съмнявам, че си ястреб, по скоро на платена кокошка ми мязаш! А що се отнася до кръвта ми- не я мисли, с гордост си имам и с още по-голяма гордост ще я предам на децата си. То твойте аги и Левски изкараха терорист, че даже нагло го написаха в учебниците на децата ни, но знаеш ли, след това твоя шеф изтичка да ходи на седянска с турско кафе в едно посолство.
247
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЕленаОх, само да раздадат патроните... малко скъпичко ще излезе, но с бесене много време ще отнеме. От друга страна, няма да му отива на *** или на паси да ги изтипосат по CNN с пръснати тиkви...
246
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руския тролетарият говори за война с турция? Война с прашки или война с турски чушки и домати? Война с турция значи война с САЩ а за там руснаците не са драсни още.много боб имат да ядат, за това и за сега даже не са и във война с прашки а война с чушки и домати против турците
245
0
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Турския мустак почна да си изпуска нервичките май!
244
1
 
3
 
! Отговори
ха ха ха преди 8 години
До ЕленаХа Ха ха ха елена а на бас че повече са имигрирали към Турция от колкото към Русия? Тогава ко ша праим?
243
3
 
6
 
! Отговори
Елена преди 8 години
Хора, вие нормални ли сте? Въпросът е при евентуален конфликт Русия - Турция, вие на чия страна сте? Нали не искате да ми кажете, че понеже сте натовци ще подкрепите Турция? И ако проблема на руснаците е че не са цвете за мирисане, защо тогава никой от вас не е емигрирал в турско!? Защо не отидете да живеете при ЕРдоган, като е толкова гот? Даже и мюсюлманите дето пищат и обиждат стоят в българско. Защо? Като искате Турция - знаете къде е границата. вободна държава сме, не ви спираме!
242
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 467490 Откакто съществува на картата Русия никога не е била по-изолирана, но вместо да се сърди на себе си, търси вината навсякъде другаде. Путин докара държавата дотам да няма на практика нито един всеотдаен съюзник, а последните й сателити, като Беларус и Казахстан, открито й се противопоставят до степен, че по отделни двустранни и международни въпроси проявяват явна враждебност към опитите на Москва да възстанови нещо като СССР под формата на евразийския съюз
241
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен486 българите избягаха след разпадането на ссср когато падна желязната завеса, преди това никой не можеше да избяга, не е виновен запада а руснаците и българите избягаха от руснаците и техния начин на живот насилствено наложен от ссср у нас, защо тогава никой не избяга към Русия въпреки че всички българи знаят Руски език и никой не знаеше немски и английски, руснаците знаеха какво ще стане и за това бяха забранили западните езици и ни заобиколиха с бодлива тел