Антиимиграционна сила се издига в Европа

Хората в Западна Европа започват да възприемат езика на Орбан
15 фев 2016 14:30, Елка Василева
59
Антиимиграционна сила се издига в Европа
Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

И така, къде ще бъде следващото място в Европа, на което ще бъде построена поредната непреодолима телена ограда?

Десният унгарския премиер Виктор Орбан смята, че знае къде е най-доброто място за това - по границите на Македония и България с Гърция, по основния маршрут на имигрантите към Западна Европа. Той отстоява, че това е необходимо, защото "Гърция не може да защитава Европа от юг" срещу огромния брой бежанци мюсюлмани, прииждащи основно от Сирия и Ирак, пише Ванеса Гера от Асошиейтед прес.

Планът е особено спорен, тъй като на практика той означава Гърция да бъде изключена от Шенгенската зона, високо ценена като едно от най-големите постижения на Европейския съюз.

Планът на Орбан ще бъде представен днес на срещата в Прага на ръководителите на четирите страни от неформалната "Вишеградска четворка" - Унгария, Полша, Чехия и Словакия. Тя отбелязва днес своята 25-годишнина и бе създадена, за да подпомогне евроинтеграцията на тези страни. Въпреки това обединението съумя едва наскоро да намери някаква обща цел, изразяваща се в общото несъгласие на четирите страни с приемането на големи групи мигранти.

Тази решителност вдъхна увереност на четворката - един от новите миниблокове, които се оформиха напоследък в Европа в резултат на хаотичната и неадекватна реакция на континента към най-голямата миграционна криза след Втората световна война. Вишеградската четворка също така се превръща в сила, заплашваща плановете на германския канцлер Ангела Меркел, която иска да разселва новопристигналите из континента и същевременно да забавя притока им.

"Планът за изграждане на нова "европейска отбранителна линия" по границите на България и Македония с Гърция е сериозна външнополитическа инициатива за Вишеградската четворка, както и опит тя да възстанови статута си на значима политическа сила в рамките на ЕС", каза Вит Достал, анализатор в пражкия мозъчен тръст Асоциация за външнополитически изследвания.

На днешната среща към ръководителите на четирите страни ще се присъединят македонският президент Георге Иванов и българският премиер Бойко Борисов, за да могат лидерите на Вишеградската четворка да лансират настояването си за укрепване на северната граница на Гърция. Македония започна да изгражда първата ограда през ноември, а сега строи второ преградно съоръжение.

"Ако зависеше само от нас, централноевропейците, целият регион щеше да бъде отцепен", каза Орбан на пресконференция неотдавна с полската си колега. "Не за пръв път в историята виждаме как Европа е беззащитна от юг, именно там трябва да гарантираме сигурността на континента."

Полша заяви готовност да изпрати десетки полицаи в Македония за охрана на границата - нещо, което може да бъде решено на днешната среща.

"Ако ЕС не проявява активност по този въпрос, Вишеградската четворка трябва да го направи", каза неотдавна словашкият премиер Роберт Фицо. "Трябва да намерим ефективни начини за охрана на границата."

Лидерите ще опитат да изработят единна позиция преди важното заседание на Европейския съвет в четвъртък и петък в Брюксел, на което ще бъдат разгледани както темата за миграцията, така и опитите на Великобритания да договори по-гъвкави съюзни отношения с ЕС. Страните от Вишеградската четворка се противопоставиха единно на британските опити да бъде ограничено правото на социални помощи на работници от държави от Европейския съюз, което би засегнало стотици хиляди техни граждани, които живеят и работят в Обединеното кралство.

Антиимиграционното послание получава отглас в бившите комунистически членки на ЕС, които сериозно се облагодетелстваха от евросубсидиите и свободата на движение за гражданите им, но сега не искат да приемат дори малък брой бежанци.

Вишеградските страни настояват, че е невъзможно да интегрират мюсюлманите в своите общества и често ги определят като заплаха за сигурността. Досега поляците, чехите и словаците са приели малък брой, предимно християни от Сирия.

Доста служители на запад са разочаровани от това положение, което те смятат за ксенофобия и лицемерие предвид огромния брой поляци, унгарци и други източноевропейци, получаващи подслон и икономически възможности на запад десетилетия наред.

Несъмнено има доста признаци, че тези страни прахосват голяма част от благоразположението, с което преди се ползваха на запад заради жертвите си при отхвърлянето на комунизма и установяването на демокрация.

Амбициите на Орбан за Европа получиха сериозен тласък след идването на власт в Полша през 2015 г. на дясната партия "Право и справедливост", която е силно антиимигрантска и разглежда засиленото регионално сътрудничество като един от външнополитическите си приоритети. Правителството на полския премиер Беата Шидло изразява готовност да помага на сирийските бежанци в лагери в Турция и на други места, но наред с това иска те да не бъдат допускани в Европа.

Орбан настрои срещу себе си гръцките власти, които изнемогват от броя на кандидатите за убежище, прекосяващи морето откъм Турция с плавателни съдове на каналджии. Той настоява, че трябва да противодейства на западните ръководители, които обвинява, че са създали кризата със своето радушно отношение към бежанците.
"Много сериозното явление, заплашващо сигурността на ежедневния живот, което наричаме миграция, не нахлу в Европа с взлом", заяви той. "Вратите бяха отворени. Нещо повече, в определени периоди те съзнателно канеха и дори превозваха тези хора в Западна Европа, без да минават през какъвто и да било контрол, пресяване или обстойни проверки от службите за сигурност."

Дариуш Калан, анализатор в полския Институт за външнополитически изследвания, се съмнява дали Вишеградската четворка е в състояние сама да разруши европейското единство. Той обаче смята, че възгледите на Орбан печелят доста привърженици из целия континент в крайнодесни движения и дори сред традиционни политически партии.

"Трудно е Орбан да бъде игнориран", каза Калан. "Хората в Западна Европа започват да възприемат езика на Орбан. Никой не е толкова безкомпромисен, но езикът е доста сходен."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
44
 
! Отговори
Америка vs България преди 8 години
До ТролАбе принципно Израел вече не е с ислямитите на Ердоган! Пък и руското лоби в Израел скоро ще надвива на американското ! С други думи Израел подкрепя 20 милиона турски граждани да си искат своя държава Кюрдистан това е пътят да няма ИД! А пък турците които финансираха и съдействаха на ИД няма да спят спокойно до края на живота си които явно няма да е дълъг от тук на там !
41
0
 
68
 
! Отговори
Бежанец с нагон преди 8 години
Положението е много сериозно ! Само Орбан разбира какво всъщност се случва! Онези търтей в ЕК още го мислят какъв размер и кривина на краставици са добри за Европа!
40
2
 
71
 
! Отговори
Той е преди 8 години
Ако не бяха присъединени към ЕС,бившите страни от соцблока нямаше да допуснат и един мигрант,всичко щеше да отива на запад, и досега щеше да е задръстено!Само тези страни могат,и оказват съпротива,на безумията,идващи от Брюксел!Ако пък мигрантите ни избягват и нас,засега,то е,че все още имаме славата на безкомпромисни,от времето на "лошият" социализъм!Впрочем,ако беше по онова време,такъв,мигрантски въпрос,нямаше да има изобщо!
39
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Do: А Русия ще ги снабдява с газ, петрол и оръжие,aradite, mak, konop o korkoticia BeGetata moe da karat tikvi, piponi i kratuni
38
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До :)47-Те и тук се тупорчат на нещо подобно,а *** няма промишленност и икомиката е умряла!Така че,едвали ще щракаш пръсти.Да бяха египтяни,тунисци или мароканци,а не са!Най добре клечи този,който вестник можеш да изтеглиш под *** му!Гледал съм ги,та не се изхвърляй.
37
4
 
55
 
! Отговори
Ами преди 8 години
До :) По-скоро САЩ ще се разпадне на малки смешни щатчета, които ще водят непрекъснато войни по мржду си. А Русия ще ги снабдява с газ, петрол и оръжие
36
3
 
45
 
! Отговори
Трол преди 8 години
До :)"ЗАПАДНИ , ИЗРАЕЛСКИ И САЩ АНАЛИЗАТОРИ..." Доста достоверно звучи :D Искам да видя как точно се разпада ядрена свръхсила :) Много по-вероятно е Турция да си получи Свободен Кюрдистан , а и чувам Америка е склонна на такъв сценарий.*** кво ли разбирам аз , друго си е някой еврейски анализатор да ти каже кво ще се случи.
35
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Merkel YOU FUCKING BITCH
34
3
 
57
 
! Отговори
дядо Данчо преди 8 години
До :)Ако от араби и африканци очакват работа,все едно от българи!"пари ми дай,акъл имам"!Разбиха света,да си сърбат попарата!Саддам и Каддафи били диктари!Ай де бе,бил съм и в двете ,някога държави!Диктатура и ред,никакви лайнокрации!Хаоса,като бумеранг ги тресна!Заслужават си го,алчни и нагли дебелосери!
33
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Българо-турската граница трябва солидна ограда каменна 4 метра висока. Не само с Гърция и Македония да бъдат пазени.Иначе Ердоган ще ни ги пробута всичките и тук ще бъдат блокирани нежеланите"бежанци".При Синеморец също трябва бдителна морска охрана.Турция ги пробутва и от там.И незабавно да започне експулсиране на всички нахлули в Европа араби и африканци в страните на прозхода им.Обединена Европа за обединените европейски народи.Онези да си правят африкански,арабски и марсиански съюзи.
32
1
 
37
 
! Отговори
Do :) преди 8 години
Samo che ti ne si v Germania, ili si tam no si slqp. Zashtoto nito edin ot tezi bejanci ne raboti, pone bqla rabota, vsichki rabotqt cherna rabota na koqto ne plashtat danaci. Golqma rabotna sila, nqma shto... jivi paraziti sa si
31
0
 
34
 
! Отговори
Трол преди 8 години
До :)Ама сигурен съм , че е така :))
30
1
 
46
 
! Отговори
Трол преди 8 години
До :)Никой нормален не вярва на нещо написано или казано от лакеите на Ердоган.Спести си писането на такива фантастики :)
29
0
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
" Доста служители на запад са разочаровани от това положение, което те смятат за ксенофобия и лицемерие предвид огромния брой поляци, унгарци и други източноевропейци, получаващи подслон и икономически възможности на запад десетилетия наред." Жалък опит за пропаганда.Просто трябва да се сравнят образованата работна ръка идваща от Източна Европа със неграмонтната изнасилваща *** идваща от Африка.А стане ли дума за лицемерие,настоящите управляващи на ЕС минават сякакви граници.Предатели.
28
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чакаме да видим какво са се разбрали Патриарха и Папата.
27
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Орбан е достоен за шеф на ЕС . Стига с тия *** тарикати. Те милионери , а народа страда . Нека Меркел вземе в къщи едно семейство на т.н. бежанци с 10 деца и да се грижи за него . Тогава ще я призная за велика .
26
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Орбан е лидерът, от който ЕС имаше нужда по време на тези тежки кризи. Унгария обаче е малка държава, не може да поеме инициативата и да защити съюза. Вместо него за лидер имахме Меркел, една неадекватна бабичка която не знае на кой свят е. Тя е готова да пусне целия Близък Изток в Европа и да ни разбие живота, окото и няма да мигне.
25
1
 
49
 
! Отговори
Нерез преди 8 години
До :) Откога турция е в Европа ве , кюнец ?
24
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
24-ти, Що не отидеш при братушките, след като Европа не ти харесва!
23
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние не искаме политиката на Меркел. Не искаме ислямизация. Ако германците не искат да се бранят, ние ще трябва да се браним сами. Те поканиха бежанците, да бъдат така добри си ги вземат, а не да ни ги препращат. Бедни сме, малки сме, застаряващи сме - не ни трябват ислямисти, а и защастие те не ни искат също !