Букурещ поиска край на наблюдението от Брюксел

Юнкер: Румъния е по-напред от нашите приятели, българите
15 фев 2016 19:50,
98
Букурещ поиска край на наблюдението от Брюксел
Снимка: БТА

Румъния поиска Европейската комисия да прекрати наблюдението на борбата с корупцията и съдебните реформи, тъй като е изпълнила целите на Механизма за сътрудничество и проверка, чрез който става това.

След среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в Брюксел днес, румънският премиер Дачиан Чолош заяви, че механизмът, който се прилага само към България и Румъния, се е изчерпал, тъй като страната му е изпълнила препоръките по него и е постигнала търсената цел.

Няма нужда да чакаме края на мандата на Комисията, за да се направи това, заяви Чолош предвид по-ранни коментари на Юнкер, че наблюдението ще отпадне докато той е шеф на Комисията.

Юнкер не отговори директно на румънското искане за незабавно отпадане, но заяви, че България и Румъния не са вързани по него и че всяка държава бива оценявана спрямо собствените си постижения.

Той добави, че Брюксел е изключително доволен от напредъка на румънците и от ускоряването на исканите реформи. Председателят на Европейската комисия заяви в прав текст, че по изпълнението на механизма "Румъния е по-напред от нашите приятели, българите".
 
ЕС въведе Механизма за сътрудничество и проверка като условие за приемането на България и Румъния през 2007 г., тъй като се смяташе, че те не са напреднали достатъчно със съдебните си реформи. България е наблюдавана по 6 критерия, а Румъния – по 4.

Докато за България европейският мониторинг включва не само съдебната реформа, но и борбата за организираната престъпност, показателите, наблюдавани в Румъния са: подобряване прозрачността и ефикасността на съдебния процес, професионално и надпратийно разследване на корупцията по високите етажи и борба с корупцията в местната власт, както и създаване на Агенция за интеграция, която да следи за конфликт на интереси по върховете на държавата.

До момента Европейската комисия е публикувала 15 доклада с препоръки и отчет на изпълнението им за двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
12
 
! Отговори
Сравнение преди 8 години
По времето на Костов от ЕС искаха да ни отделят от Румъния, защото бяхме в пъти по-добре от тях. По времето на мутрафона Винету от ЕС открито казват, че сме изостанали дори от Румъния. По времето на Костов американците искаха да ни наводнят с шиптъри, но Костов не разреши. По времето на Мутрака, България я готвят да стане гето-разпределител за ***, араби и други африканци.
15
4
 
19
 
! Отговори
ГЕРБ успехи преди 8 години
До края на мандата на Тиквата ще ни задминат и Македония, дори и Албания. На път сме да станем най-грозната, бедна и мафиотска част от Европа. Това са фактите.
14
0
 
9
 
! Отговори
Гюзел Боков преди 8 години
"Докато за България европейският мониторинг включва не само съдебната реформа, но и борбата за организираната престъпност"- много точно казано!! У нас борбата е ЗА организираната престъпност!А румънците вече не можем да ги стигнем... аре честита стабиУнос и наздраве...
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди време Румъния ни гонеше и се говореше, че ще ни разделят за влизането в ЕС, защо сме много преди тях. След 2 мандата на Мутрафона, вече сме далеч след Румъния. Браво на всички гласували за ГЕРБ !Конграчулейшънс, гении :):):) Върнахте мафията на власт ! БРАВО!
12
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаха, Бойкостан го задмина дори Румъния...
11
1
 
12
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Румъния е по-напред от нашите приятели, българите...Айдееее... Бокича кви ги говореше, а Юнкер му секна мазната приказка... :))
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашите политици и съдии са за срам на ЕС, мониторинга никога няма да отпадне.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ обаче искат стабилност и нови заеми защото при реформи ще паднат от власт.
8
0
 
8
 
! Отговори
айде сега преди 8 години
ВСС да се изкаже по темата....неадекватно както винаги аааа боко да обясни за магистралите и контрабандата иии за най-важното -усвояването на еврофондовете,нали заради тях продаде България
7
1
 
11
 
! Отговори
е да де преди 8 години
до анонимен 4Прав си ,но трябва да се почне с управляващите в момента до един са червени отрочета барабар с плевела.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боко твърди, че все го хвалят и сме изпреварили румънците. Да. може и да е прав - по-големи хайдуци сме! Уж все го потупват, папи го галят по главата, но то било, защото с бавноразвиващи се няма как иначе да се отнасят!
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бяха зад нас преди години! Колко назад дръпнахме благодарение на КОЙ и Боко! ОСТАВКА! МАФИЯ!
4
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези мазни еврейски миризлайнери от ЕС се държат сякаш сме крепостни селяни. То бива наглост, бива, ама...
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ясно, че е по напред. Румънците направиха пълна лустрация и изчистиха комунистическо/болшевишката/руска *** от държавата си и веднага дръпнаха нагоре. А в България лустрация КОГА?
2
1
 
15
 
! Отговори
па ние го знаем преди 8 години
Ха-ха и сега какво ще прави тиквата и неговия наставник на който подари едни 100 милиона му каза ,че сме гола вода и промяна няма мафията си има държава.
1
3
 
11
 
! Отговори
Fena преди 8 години
Този ЕС е като образователната ни система. Понеже парите следват ученика (респ. държавата-членка), може да е слаб, ***, да краде, лъже, да се дрогира и да бяга от час, но няма да го обиждаме, да не вземе да напусне училището, респ. ЕС. Нашите приятели българите.? С кого си приятел, бе ***?