Южна Корея спира потока чужда валута към Севера

Пхенян не иска мир, заяви Пак Гън Хе
16 фев 2016 08:02, Александър Попов
10
Южна Корея спира потока чужда валута към Севера
Президентката на Южна Корея. Снимка: Reuters

Последните провокации на Северна Корея доказват, че Пхенян не иска мир, заяви днес президентката на Южна Корея Пак Гън Хе в реч пред парламента, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

"Извършените неотдавна от севернокорейския режим ядрени и ракетни изпитания ясно дават да се разбере, че тази страна не се стреми към мир на Корейския полуостров", заяви тя.

Пак Гън Хе напомни, че от 1990 г. страната й е похарчила 2,2 милиарда долара за хуманитарна помощ за Северна Корея, а още 108 милиона долара са били изразходвани за Кесонския индустриален комплекс в едноименния граничен град.

"Голяма част от тези пари прибираше севернокорейското ръководство и ги харчеше за създаване на оръжие за масово поразяване", изтъкна президентката на Южна Корея.

По думите й, Сеул е взел решението за закриване на съвместната промишлена зона, "за да не позволи на Севера да продължава развитието на ядрения си потенциал".

"Само спирането на потока от чужда валута ще накара Пхенян да осъзнае цялата тежест на ситуацията", отбеляза Пак Гън Хе, която предупреди за нови, по-силни мерки срещу Севера.

"Преустановяването на дейността на Кесонската индустриална зона е само началото от серията действия, които ще предприемем заедно с международната общност", каза тя, цитирана от Ройтерс. "Правителството ще вземе силни и ефикасни мерки, които да накарат Севера да осъзнае, че разработването на ядрени оръжия няма да помогне за оцеляването му, а само ще ускори рухването на режима", добави южнокорейската президентка.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на президентката на Южна Корея. Така трябва да се деиства с комунисти и манияци като Ким Чен Ун.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро очаквайте случаи на канибализъм в КНДР.
3
4
 
6
 
! Отговори
Кропоткин преди 8 години
Сметката я плащат южнокорейците. Вместо да дават пари за да може Ким Чен Ун да прави оръжие, по-добре да ги използват за защита на собственото си население. Дебелият севернокореец все едно ще направи война. Той си е направил скривалища, а за обикновените корейци не му пука. Путин също използва влизането в СТО за да обърне доходите от петрол в оръжие и сега се опитва да шантажира света. А можеше да подобри живита на руснаците.
2
7
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Смачкайте ги най-после тези гадове от Северна корея бе.Толкова години ги търпите пък и хуманитарна помощ им давате ,та дави унищожат.Тлъстото животно разбира само от секира.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тяхна си работа! Тия новини дето все вземат мерки, теглилки и действия почват да стават отегчителни!