Къде е скандинавският рай с тези бежанци?

Притесненията на хората се засилват, а властите се ослушват
Обновена: 17 фев 2016 06:53 | 16 фев 2016 21:10,
72
Къде е скандинавският рай с тези бежанци?

В норвежко училище родители поискаха да бъдат въведени училищни пазачи, като "допълнителна охрана". Но това далеч не е случайно. Управата на училището е взела тази предпазна мярка срещу евентуални нападения от бежанци. Критиците смятат, че това е евфемизъм за нетолерантност.

Още по темата

На север, в шведския град Каликс, бастион на традиционната дясноцентристка политика, над 100 души се разписаха в подписка срещу превръщането на класическа къща от 19 век в център за непълнолетни бежанци.

Преди година подобни дебати биха били нечувани в либералните северни страни. Но днес антиимигрантските партии набират скорост, особено с оглед на рекордния брой бежанци, които са влезли в северните страни през 2015 г. - 250 000.

Само в Швеция са влезли над 163 000 бежанци през последната година и крайно десните рязко набраха популярност. В Дания антиимиграционната партия е втора по популярност, пише "Reuters".

В крайна сметка се оказва, че мнозинството от хората нямат нищо против бежанците. Просто да не бъдат в двора им.

"Това е голяма промяна, която се случва близо до нас. Във всички квартали има притеснения", обяснява Пия Алмванг, която е начело на родителската асоциация в началното училище Лисакер, близо до Осло. Кварталът, в който се намира училището е процъфтяващ, застроен основно с къщи. А наблизо се намира и бежански център за 600 души, отворил врати наскоро.

"Родителите просто се притесняват за децата си", смята тя.

Градската управа е откликнала на искането на родителите за допълнителна сигурност. В крайна сметка обаче критиците надделяха и така и не се стига до наемането на допълнителна охрана.

В съседна Швеция ситуацията е подобна. Проучване през февруари посочва, че за 40% от шведите основното притеснение е не образователната система, безработицата и орязването на помощи, а именно заплахата от миграцията. Това е рязка промяна само за половин година. 

А Швеция има опит с бежанците - от приемането на виетнамски бежанци през 60-те, до отваряне на обятията за бягащите от конфликтите на Балканите през 90-те.

През 2015 -а политиката на отворени врати не подмина и Швеция - благотворителните организации са отбелязали рекордни нива на дарители. Но рано или късно махалото се обърна и в другата посока - мнозина се разтревожиха за ефекта от миграцията върху училища, престъпност и дали държавата ще се справи с всички бежанци.

В шведския град Каликс притеснение предизвиква планът на местната управа да настани 30 малолетни бежанци в стара къща.

"Имам голямо сърце и смятам, че трябва да помогна", обяснява 75-годишната Ане-Маж Остлунд. "Но достатъчно!", отсича дамата, която живее близо до хостел с бежанци.

"Живеех в рай тук... тук е спокойно", разказва Остлунд, която живее в същата къща от 1948 година насам. "А сега какво ще стане?", пита се бившата детска учителка.

А в Ханиге, близо до Стокхолм, властите планират да отворят Център за непридружени непълнолетни бежанци близо до местно училище. Но срещата с родители и ученици е протекла доста бурно - служителите са били посрещнати с викове: "Те ще изнасилят децата ни!" и "Кой ще отговаря, когато някой умре?".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Кой и защо забрани на европейските държави да защитават границите си от нахлуващи орди? Акотрябва скартечници и противопехотви мини! Нали КПП-тата не са затворени, защо не минават от там? Кой и защо отряза Европа от руските суровини? Нали технологии без суровини не струват ннищо! Може би Европа трябва от производител да стане потребител/на чии стоки/? Като България ?
42
2
 
9
 
! Отговори
тя преди 8 години
То бежанци , бежанци , но чак толкова много никой не ще !
41
5
 
4
 
! Отговори
християнин преди 8 години
най много евреи има в русия включително и товарищ путин е с еврейска кръв произхода няма значение важното е кой какви ги върши
40
1
 
4
 
! Отговори
До45 преди 8 години
Точно Европа е средище на евреи, не си разбрал много за чичкото с мустачките. Той след като се разправи с германците и руснаците, заби за Аржентина. И нашата мила Родина е пълна с тях, и то не щото са пристигнали след 90 те.
39
2
 
0
 
! Отговори
до 45 преди 8 години
Един от малкото, които са прозрели истината.
38
2
 
1
 
! Отговори
до 45 преди 8 години
Един от малкото, които са прозрели истината.
37
1
 
10
 
! Отговори
Злостър преди 8 години
Чакаме новият Зига-Зага да ни поведе!
36
6
 
1
 
! Отговори
РРР преди 8 години
До Анонимен 46 в сащ и русия има най много мигранти , ***
35
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен 47 преди 8 години
Меркел разчита на мнозинството си на срещата на ЕС утре.Меркел разчита, че Вишеградската четворка ще бъде здраво разкритикувана за национално-отгаварната си палитика.Българи, финландци, шведи, норвежци, датчани, италианци, французи, белгийци, португалци, румънци, австрийци - обединявайте се в подкрепа на исканията да се спре мигрантския наплив! И първата стъпка е Европа да каже, НЯМА ДА ПРИЕМЕМ НИТО ЕДИН МИГРАНТ повече!!! Ще създаваме работа на мигрантите в лагерите в Турция, Ливан и Йордания!
34
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както казва бившата детска учителка, в чийто дом ще настанят уж малолетни(18-25 годишни) уж бежанци(пакистански и афганистански муджехидини - наркомани, прегазили с дрогата в уста цяла Европа): "Краят на рая е дошъл!". Не случайно дяволът е черен!Като самовлюбената Меркел, която никога няма да признае грешките си, не казва:"Край! До тук с бежанците! Не можем да приемаме повече бежанци в Германия!" То, дано скандинавските ръководители да кажгат:"Няма да приемем нито един бежанец повече!"Дано!
33
1
 
27
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Всъщност политическия елит в цяла европа следва инструкциите на САЩ.И разбира се никак не им пука от страданията на простолюдието.Чудно ми е защо толкова ги е страх да се противопоставят на САЩ.
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те това е демокрация и интеграция в деиствие .
31
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даскалицо що не ходиш да се пробваш при мигрантите .
30
9
 
2
 
! Отговори
до 44 преди 8 години
Бъркате,къде в този случай е глаголът съм" и в коя от формите му?Раят в заглавието къде и какво действие извършва та да е с пълен член?Вие до кой клас и т.н.?
29
13
 
6
 
! Отговори
? преди 8 години
Само не разбрах защо е този пълен член в заглавието?Извинете ме за въпроса,но до кой клас сте ходили на училище?
28
1
 
28
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Всъщност от самото начало една от целите на създаването на Европейският Съюз, един от основателите и идеолозите на който е самият Калерги е именно геноцида на европейските народи а това минава първо през загубата на националните суверенитети на страните членки за да не могат да се противопоставят. Сега ясно се вижда защо либералните кръгове в европейската политика изпитват такава враждебност към националистическите партии които се стремят към запазване на европейските нации.
27
2
 
35
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Продукта от такива смесени връзки не може да бъде поправен, това е *** смесица от раси. В Библията има такъв случай и решението е било единствено изгонването на чужденците и децата *** получени от смесването с тях. Това е било единственото решение. А сега тези *** от сатанинското сборище искат да натрапят този ужасен геноцид насила върху нежелаещите европейски народи. Дано Всевишния ги осъди заради това което правят и всичките им зли дела!
26
2
 
34
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Искам да изясня нещо много ясно - предвид всичко това, тази атака срещу европейските народи всеки бял европеец или бяла европейка които имат връзки с чужди етн0си извършват измяна и предателство срещу нацията и предците си и естественото разделение на нации и народи което Бог е определил за човечеството.
25
2
 
20
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Европейците и особено северно-европейският клон притежават висши духовни и нравствени качества които ги отличават от всички други народи. Затова сатанинското сборище иска да ги унищожи и претопи а този план Калерги за геноцид се маскира зад понятия като толерантност, приемане на различния, мултикултурализъм и подобни празни понятия. Съвременните либерални партии са съучастници и извършители на този геноцид а лидерите им са запознати с истинската цел тъй като участват в тайни сатанински общества.
24
2
 
27
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Разбира се дори тази гнусотия да стане и да се образуват *** всъщност те ще бъдат много по-бунтовни и склонни да предизвикват размирици отколкото европейците. Както се вижда диваците с огромна охота използват насилие и винаги са готови да нарушат реда а ако се смесят с европейци ще станат още по-интелигентни макар и не колкото чистите европейци и много по-склонни към насилие и обществени безредици защото няма да имат расово самосъзнание и симпатия към нация.