Къде е скандинавският рай с тези бежанци?

Притесненията на хората се засилват, а властите се ослушват
Обновена: 17 фев 2016 06:53 | 16 фев 2016 21:10,
72
Къде е скандинавският рай с тези бежанци?

В норвежко училище родители поискаха да бъдат въведени училищни пазачи, като "допълнителна охрана". Но това далеч не е случайно. Управата на училището е взела тази предпазна мярка срещу евентуални нападения от бежанци. Критиците смятат, че това е евфемизъм за нетолерантност.

Още по темата

На север, в шведския град Каликс, бастион на традиционната дясноцентристка политика, над 100 души се разписаха в подписка срещу превръщането на класическа къща от 19 век в център за непълнолетни бежанци.

Преди година подобни дебати биха били нечувани в либералните северни страни. Но днес антиимигрантските партии набират скорост, особено с оглед на рекордния брой бежанци, които са влезли в северните страни през 2015 г. - 250 000.

Само в Швеция са влезли над 163 000 бежанци през последната година и крайно десните рязко набраха популярност. В Дания антиимиграционната партия е втора по популярност, пише "Reuters".

В крайна сметка се оказва, че мнозинството от хората нямат нищо против бежанците. Просто да не бъдат в двора им.

"Това е голяма промяна, която се случва близо до нас. Във всички квартали има притеснения", обяснява Пия Алмванг, която е начело на родителската асоциация в началното училище Лисакер, близо до Осло. Кварталът, в който се намира училището е процъфтяващ, застроен основно с къщи. А наблизо се намира и бежански център за 600 души, отворил врати наскоро.

"Родителите просто се притесняват за децата си", смята тя.

Градската управа е откликнала на искането на родителите за допълнителна сигурност. В крайна сметка обаче критиците надделяха и така и не се стига до наемането на допълнителна охрана.

В съседна Швеция ситуацията е подобна. Проучване през февруари посочва, че за 40% от шведите основното притеснение е не образователната система, безработицата и орязването на помощи, а именно заплахата от миграцията. Това е рязка промяна само за половин година. 

А Швеция има опит с бежанците - от приемането на виетнамски бежанци през 60-те, до отваряне на обятията за бягащите от конфликтите на Балканите през 90-те.

През 2015 -а политиката на отворени врати не подмина и Швеция - благотворителните организации са отбелязали рекордни нива на дарители. Но рано или късно махалото се обърна и в другата посока - мнозина се разтревожиха за ефекта от миграцията върху училища, престъпност и дали държавата ще се справи с всички бежанци.

В шведския град Каликс притеснение предизвиква планът на местната управа да настани 30 малолетни бежанци в стара къща.

"Имам голямо сърце и смятам, че трябва да помогна", обяснява 75-годишната Ане-Маж Остлунд. "Но достатъчно!", отсича дамата, която живее близо до хостел с бежанци.

"Живеех в рай тук... тук е спокойно", разказва Остлунд, която живее в същата къща от 1948 година насам. "А сега какво ще стане?", пита се бившата детска учителка.

А в Ханиге, близо до Стокхолм, властите планират да отворят Център за непридружени непълнолетни бежанци близо до местно училище. Но срещата с родители и ученици е протекла доста бурно - служителите са били посрещнати с викове: "Те ще изнасилят децата ни!" и "Кой ще отговаря, когато някой умре?".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
33
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Това което става се нарича геноцид на европейските раси чрез претопяване и смесване с дивашки етн0си и превръщането им в "метиси" или ***. По този начин се очаква от изпълнителите на плана които са евреи да се образува раса която да е пълна с изключително лоши морални качества като жестокост, невярност, склонност към насилие и подобни, но да е нискоинтелигентна така, че да не се бунтува. Плана се нарича Калерги и затова се вкарват тези диваци в Европа.
22
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Делян Пеевски, как кой!!? То е ясно за всеки евроатлатик!
21
4
 
40
 
! Отговори
Я-я преди 8 години
Европа си отива. Баба Ванга ще вземе да излезе права, че България след време ще е най-добре. След време, защото трябва да разчистим първо всички тикви и бостани! Но като се има предвид, че сме заспал и продажен народ, това след време няма да е скоро.
20
1
 
16
 
! Отговори
Долф преди 8 години
Едно време и роми имаха...
19
2
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой и защо забранява на европейските държави да защитават границите си? Как така тълпа ще преминава граница и няма да бъде спряна? Ако трябва и с картечници! Нали има КПП-та, защо не минава от там?
18
6
 
4
 
! Отговори
българина преди 8 години
Каквото стана с нашия с през 1444
17
3
 
51
 
! Отговори
112 преди 8 години
Да се допитат до Брейвик от Норвегия, но вероятно са го позабравили! Е, ще трябва да си го припомнят и да последват светлия му пример!
16
2
 
63
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Защо изчезваме под нашествието на диваците! Те не могат да дойдат сами, те не знаят накъде да тръгнат, наоколо все едни пясъци. Пристигат с нови обуща и дрехи а при ходене пеша няколко хиляди километра би трябвало да се разпаднат, а носят деца и бохчи! Тях ги докарват евреите с автобуси до турция, където вече на султански ги превозват на Балканите. Организира се и по театрално шоу - морското. Всичко това струва много пари а всички пари са еврейски! Чрез парите и всички правителства са еврейски!
15
2
 
43
 
! Отговори
Тюлена Бобо преди 8 години
Съвсем резонни притеснения на нормални граждани, чийто спокоен начин на живот е под въпрос. И нас това ни чака скоро...
14
28
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименБежанците са добре дошли. Пришйлците - не!
13
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имигрантът приема законите на страната, в която идва.Мигрантът налага своите ценности на страната- домакин.
12
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво стана сега с демокрацията, където хората уж избират представители които да представляват техните интереси? Хората се притесняват и изкат мерки а така наречените представители и власти се услушват. Истината е че една малка група от хора си решава какво иска и го налага като политика на хората независимо дали искат или не. А демокрацията е само за замазване на очите и държене в подчинение на робите.
11
20
 
18
 
! Отговори
смугъл булгар до 16 преди 8 години
"отношението нямаше да е много по-различно ако при тях трябваше да настаняват български бежанци"Ами нормално - за шведа разликата м/у българин и сириец е като за тебе м/у нигериец и конгоанец...Няма какво да се сърдиш - всекиму според образа, който си е изградил сам!
10
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По принцип съм съгласен с коментарите по-долу, но да ви кажа честно, отношението нямаше да е много по-различно ако при тях трябваше да настаняват български бежанци... Живял съм в Дания 5 години.
9
7
 
49
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
Въведете системата на Третия Райх и ще видите Рая !
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сканита ***!
7
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BEGANZITE SA EDNA BEZPOLEZNA ALCNA MA*SHA.
6
3
 
123
 
! Отговори
Осман преди 8 години
Хора всякакви. Аз не пия. Работя. Пуша на терасата. Помагам на жена ми в къщи. Комшията е пияница. Бие жена си. Пуши, пие и буйства пред децата си. И в един хубав ден се нанасят да живеят при мен защото примерно не могат да си платят квартирата. Е, аз как да ги "интегрирам"? Така наречения мултикултуризъм е сбъркана работа.
5
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скандинавският рай се казва Валхала. Скоро *** ще се насочат натам. Лошото е, че не се предвиждат по 77 девици, а само блъскане по черепите с *** на Тор.
4
1
 
97
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВРЕМЕ Е ЗА АДЪТ КОЙТО САМИ СИ СЪТВОРИХТЕ,ДОКАТО НЕ СЕ ПРОБУДЯТ ВИКИНГСКИТЕ ВИ ИНСТИНКТИ