Минск без санкции – аванс без гаранции

Беларуските власти получиха аванс за сътрудничество с Брюксел
16 фев 2016 22:00, Елка Василева
56
Минск без санкции – аванс без гаранции
Александър Лукашенко. Снимка: архив, Reuters

Съветът на външните министри от страните в ЕС отмени в понеделник, 15 февруари, повечето евросанкции срещу официален Минск, въпреки че принципно не е подобрено положението с човешките права и демокрацията в Беларус.

Остават ограниченията за четирима души, заподозрени, че са замесени в изчезванията на хора, критикували Лукашенко, през 1999-2000 г. Запазва се ембаргото върху доставките на оръжия и специална техника, които Беларус би могла да използва за смазване на протести. Размразени са обаче сметките в европейски банки на 170 беларуски служители, включително на Александър Лукашенко. Свалени са освен това визовите забрани за влизане в ЕС и санкциите от три беларуски предприятия. И властите, вече с развързани ръце, ще преценяват сами предложенията за сътрудничество от страна на ЕС, пише Наталия Макушина от "Дойче веле".

Без сурови репресии

Новината за сваляне на санкциите от Беларус не стана сензация. Контактите между Минск и Брюксел активно се развиваха от две години насам, след като беларуският лидер се дистанцира от позицията на Кремъл към събитията в Украйна, не подкрепи руските антисанкции срещу ЕС и предложи Минск като място за преговори с цел уреждане на руско-украинската криза.

За да се отърват окончателно от черните списъци, беларуските власти направиха онова, срещу което възразяваха от няколко години. През август м. г. бе премахнато едно ключово разногласие - Минск освободи политическите затворници.

В навечерието на президенските избори, състояли се миналия октомври без сурови репресии, и през всичките месеци след това високопоставените служители от Минск се държаха като примерни ученици, демонстрирайки невиждана дотогава готовност да обсъждат изпълнението на всякакви препоръки от ЕС и ОССЕ, било то във връзка с икономически преобразувания или провеждането на изборни кампании.

Държавните медии показаха дори видеоклип, в който ръководителят на страната демонстративно дава указание да бъдат подобрени отношенията с ЕС и заявява, че Беларус ще осъществява предложенията на Международния валутен фонд "колкото и да е трудно това".

Нова стратегия

Европолитиците, гласували за вдигане на санкциите, едва ли са толкова наивни, че да вземат за либерализация`спадналия градус на репресиите - днес властите не хвърлят в затвора беларуски опозиционери, граждански активисти и журналисти, а само ги глобяват. Но изборът на Брюксел бе продиктуван от геополитиката.

За Европа в момента е най-важно да има спокойствие в източния регион, а Беларус не е гореща точка на фона на Украйна и не изисква специално внимание като събитията в Сирия или масовото нахлуване на бежанци в Стария свят. И независимо от критичните оценки за положението с човешките права в Беларус е ясно, че този въпрос минава на втори план и няма да определя дневния ред в диалога с Минск.
След разведряването от 2008-2009 г. Брюксел се опитва пак да започне на чисто в отношенията с беларуските власти. Предвижда се сключването на нов договор за партньорство и сътрудничество, какъвто не бе ратифициран през 1997 г., след като Беларус организира незаконен референдум, засилил пълномощията на Лукашенко, и парламентът бе разтурен.

За Минск е подготвен цял пакет от примамливи според европолитиците предложения - помощ за модернизиране на икономиката "в интерес на беларуското население", опит в осъществяването на реформи, подкрепа за влизане в Световната търговска организация, смекчаване на визовия режим. Това развитие на нещата би било благоприятно за бъдещето на страната.

Но беларуското ръководство си има свои задачи. Вдигането на ограничителните мерки се очаква да напудри несимпатичния имидж на Беларус в очите на потенциалните инвеститори и международните финансови институции. Страната живее без реформи и е затънала в дългове, златно-валутните резерви са изтънели до 4 милиарда долара. И докато Евразийската банка за развитие, контролирана от Москва, бави отпускането на обещаното финансиране, беларуското правителство разчита още напролет да получи 3 милиарда долара като кредит от МВФ.

Аванс без гаранции

По-добре Западът да беше предложил на Беларус всичките си моркови на фона на продължени, но замразени санкции. Най-малко за половин година още - до парламентарните избори.

Сега обаче, след като черният списък е отменен, връщането на правата на бившите политзатворници, отмяната на смъртното наказание, гарантираната свобода на събиранията, регистрацията на партии, обществени организации и медии, свободната дейност на журналистите ще останат най-вероятно само добри пожелания на европейските политици. А и самите избори ще протекат според желанието на беларуските власти, а не на ОССЕ. Нали ръководителят на Беларус неведнъж е изтъквал, че обещава само неща, които може да изпълни.

При това съюзническа Русия придирчиво следи сближаването между Минск и Брюксел, тъй като санкциите срещу Беларус отпаднаха година след влизането в сила на Евразийския съюз. И макар Лукашенко да разполага с нови козове, с които да изстисква преференции от Москва, той не би прекалил в игричките със Запада, помнейки, че и стопанинът на Кремъл може да е скътал в ръкава си асо коз.

Трябва да осъзнаем, че огромна пропаст дели обещанията, раздавани щедро от Минск точно преди свалянето на евросанкциите, от тяхното изпълнение. Беларуското ръководство няма изобщо да прави сериозни преобразувания, а от европейските предложения за сътрудничество ще подбере само онези, които няма риск да сринат политическата система.

Беларуските власти впрочем получиха вече аванс за сътрудничество с Евросъюза. Как ще го използват, сега си е тяхна работа.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: БеларусЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Ahmed преди 8 години
At last! Someone who unanestdrds! Thanks for posting!
34
1
 
0
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
До Минск -Проблемът е че 5 милиона бл рубли са 350 евро само по централния курс на белоруската банка !!! Цитираният от вас метач посмъртно не може да ползва тоя курс-той е само за правоимащи. Този филм сме го гледали и в България преди 1989 г Долара на черно 4 лева,а по банков курс 78 стотинки.
33
1
 
0
 
! Отговори
Минск преди 8 години
До св.св.Маркс и ЕнгелсАз живея в Беларус и потвърждавам думите на Адмираль!
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв неочакван обрат в поведението на Лукашенко?!Днеска му спират санкциите, утре напуска евразийския проект, а вдругиден чакаме молба за членство на Беларус в ЕС.Не им е лесно на руснаците наистина, отвсякъде само предатели и ги дебнат да им откраднат империята, населението и ресурсите!
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лукашенко проведе тихом-мълком чистка в армията си и разкара всичко етническо руско. Медиите му също намаляват непрекъснато рускоезичните си програми. Нищо не му пречи вече да имитира и някои реформи.
30
1
 
4
 
! Отговори
до 44 преди 8 години
Е, сега ще ги демократизират и интегрират. Като започне оная ми ти приватизация и след 2 до 3 години са станали пропаднала държава като нашата освен ако политиците и не се огънат и наведат.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Беларус са четириколесни трактори, произвеждани от 1950 г. в Минския тракторен завод (МТЗ) в Минск, Беларус един от най-големите производители на трактори в света.Тракторите Беларус са особено популярни в бившия Съветски съюз. Могат да се използват при различни климатични условия и в различни сектори като например земеделие, горско стопанство и строителство. Изнасят се в над 100 държави и 10% от световното производство на трактори се ос
28
1
 
8
 
! Отговори
ТирадЖЖЖия преди 8 години
Незнам какви санкции е имало в Беларус--ама са години пред доста от европейските държави които са членки на Е.С.--а пред нас са светлинни години...Видял съм го с очите си над 100 пъти....
27
1
 
12
 
! Отговори
В днешно време преди 8 години
стана така, че белоруски(руски) евреи купуват апартаментите по Морето ни и допринасят за "растежа(развитието)" на България с които се хвали Б.Борисов!
26
9
 
3
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 8 години
До Адмиралъ 38 Объркал си държавите- бил си в Полша , а си мислил че си в Беларус. Сега си пий хапчетата и си лягай.
25
4
 
17
 
! Отговори
Адмиралъ преди 8 години
Миналата година бях там. Мога спокойно да кажа, че беларусите могат да си живеят 1000 години със затворена икономика и ги боли ф... за Брюксел. Метач на улици взима 700 лв (5 млн. блр рубли) заплата а цените са 2-3 пъти по-ниски от тука - правете си изводите.
24
2
 
6
 
! Отговори
адолф хитлер преди 8 години
Чук-чук, Беларус. Нека първо усвоим Украйна. Беларус ще почака. Всеки да си чака реда.
23
7
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
До до юбералесКажи ми, коя руска или беларуска стока е санкционирана и неможе да влезе в ЕС. Санкциите са на 33-*** руски и украински граждани. А до днес бяха и на 170 беларуски чиновници.
22
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Беларус е с единият крак в НАТО !
21
0
 
19
 
! Отговори
до юбералес преди 8 години
"Санкциите не били срещу руснаците или белорусите?Ако ти сложат санкции на фирмата в която работиш,санкциите са лично срещу теб.Какви са тези външни намеси и санкции срещу група чиновници,като тези чиновници са част от правови суверенни държави,където си има прокуратура,съд признати от всички международни институти.Или каубойския диктат от Дивия Запад трябва да се наложи глобално с каубойски санкции и "износ на войни за налагане на "каубойска демокрация" и "цветни каубойски революции"."
20
14
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
До За разлика от БГПроблемът в Беларус е че нямат още своя идентичност. Повечето жители там начело с Лукашенко говорят на руски. Опозицията - финансирана от ЕС се стреми да възроди беларуския език (подобен на полския) и да върне стария флаг и герб (от преди руското завоевание от 1795г.). Лукашенко- финансиран от Русия е про-руски ориентиран. Иначе средната заплата е 7млн. бел.рубли - 600лв. Никога не е имало санкции срещу Беларус и Русия. Санкциите са срещу група беларуски и руски чиновници.
19
0
 
21
 
! Отговори
"дюнер-активист преди 8 години
"Воня от прокиснати дюнери надник за коментар от каубойско-турски НПО хранилки се носи от някои от коментарите."
18
4
 
22
 
! Отговори
За разлика от БГ преди 8 години
След дългите санкции на 700 милионната Европа и САЩ срещу Беларус,Беларус не се отказа от своята идентичност,история,език и икономическо развитие под натиск на каубойски медии и НПО-та за човешки права,толерантно образование,"демократични" икономически реформи.Не знам колко пъти Лукашенко е ходил на инструктажи в американското посолство,получавал "конгручюлейшънс",колко потупвания е получил,но за да клекнат ЕС и САЩ пред Беларус,означава,че Лукашенко не е правил нито едно от изброените.
17
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Беларус животът е по-добър отколкото в България. Хората печелят по-добре от нас, имат си повече и по-добри автомагистрали и т.н.
16
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Хахахахаха7 милионна Беларус не можа да бъде прекършена от санкциите на 400 милионния ЕС и 300 милионната Америка.ХахахахахаЗа сметка на това 400 милионния ЕС е почти прекършен,изнудван и заплашванс ислямизация и терор от режима на турчина ердоган и шефовете му от сащ."