Русия бърза с ударите в Сирия, за да диктува мира

Башар Асад е в силна позиция, в каквато не е бил от години
16 фев 2016 15:37, Елка Василева
323
Русия бърза с ударите в Сирия, за да диктува мира
Снимка: архив, Reuters

Москва се включи в боевете в Сирия, за да си върне значението в международната дипломация. Тя постигна това донякъде и се надява да използва своята въздушна мощ, за да диктува условията за примирието и бъдещите мирни преговори, пише Владимир Исаченков от АП.

Руските бойни самолети помогнаха на сирийската армия да напредне на широк фронт и да се доближи до най-големия град в страната Алепо. От друга страна подкрепяната от Запада опозиция е раздробена и отслабена.

Така че сега, когато разговорите се изместиха към примирие, сирийският президент Башар Асад (единственият съюзник на Москва в региона) е в силна позиция, в каквато не е бил от години. Нещо повече - Русия се изявява като необходим глобален играч, който държи ключа за излизането от петгодишния конфликт, наводнил Европа с бежанци. И Съединените щати не могат да се надяват да прокарат плана си за приключване на войната без сондажи с Русия.

Но това не означава, че пред руския президент Владимир Путин няма проблеми. Турция, Саудитска Арабия и други регионални играчи, подкрепящи враговете на Асад, с недоволство виждат как сирийският лидер укрепва властта си. Те се канят да разположат свои сухопътни части в Сирия, което може да разшири фронта на сраженията и да засили заплахата от конфронтация между техните и руските сили.

Вашингтон гледа на Асад като на главна пречка пред мира и няма желание за диалог между военните от САЩ и Русия.

Засега Путин сякаш силно желае да повиши залозите с надеждата, че обсадата на Алепо от силите на Асад ще укрепи допълнително позициите на Русия. Последиците от въздушните удари на Москва изглеждат значими, като се има предвид умереното количество на руските сили - само няколко десетки изтребители. Те обаче действат в бясно темпо и всеки от тях излита по няколко пъти дневно и за 4 месеца са били извършени над 6000 бойни мисии.

Тази кампания - първата военна операция на Русия извън СССР след неговото разпадане през 1991 г. - показва новия потенциал на възраждащите се въоръжени сили на страната и дава възможност на Русия за пръв път да изпробва в бойни условия новите си оръжия. Един от примерите е изпробването на новите крилати ракети с далечен обсег, които биват изстрелвани от всички възможни установки - стратегически бомбардировачи, бойни кораби в Каспийско море и подводници край Сирия.

Москва отрича, че има намерение да разкрива други военновъздушни бази в Сирия освен тази в Хемеймим в крайбрежната провинция Латакия, която е бастион на алауитите, към които принадлежи Асад. Руските военни казват, че няма голям смисъл да разполагат още ефективи, след като на руските бойни самолети са необходими само 15 минути да достигат от Хемеймим до всеки район в Сирия.

Русия е пратила неизвестен брой инструктори да обучават сирийски войници да боравят с руските оръжия и да помагат за координацията на въздушните удари. Путин обаче твърдо изключва бойни действия по суша.

Оперирайки от базата в Хемеймим, която се намира дълбоко във вътрешността в контролирана от правителството територия, Москва свежда до минимум риска от жертви в своята въоръжена намеса. Досега руските военни са загубили трима души в Сирия: един пилот бе убит, след като самолетът му бе свален от турски изтребител през ноември; един морски пехотинец загина в мисията за спасяване на втория пилот от сваления самолет; един руски военен съветник бе убит при минометен обстрел на фронтовата линия.

С ограничаването на своето присъствие в Сирия Кремъл е в състояние да поддържа разходите за бойните си действия на равнище от два до четири милиона долара дневно - поносима сума даже и за изпадналата в криза руска икономика. При такива разходи Кремъл ще може да поддържа въздушната си кампания неопределено дълго.
Но сред европейските партньори на Америка, които се опитват да се справят с продължаващия приток на бежанци от конфликта, няма такъв запас от търпение.

Русия започна своята въздушна кампания на 30 септември, близо пет години след започването на войната, и ефектът бързо стана видим с многопосочната офанзива на силите на Асад. Сега главните усилия на сирийската армия се съсредоточават върху Алепо, най-големия град в Сирия и негова търговска столица, който от 2012 г. е разделен между правителството и опонентите му.

През последните седмици войските на Асад, подпомогнати от "Хизбула" и ирански части, методично отрязват линиите за доставка, като принудиха над 50 хиляди цивилни да избягат към близката турска граница. Руските военни самолети извършват до седемдесет рейда дневно и оказват постоянен натиск върху антиправителствените сили, като поразяват техните укрепени пунктове и складове и преследват техните автоколони.

Тази стратегия носи рискове, както се видя при руско-турското напрежение след свалянето на руския изтребител. А в пренаселеното небе над Сирия, казват представители на САЩ, руските пилоти често правят рисковани маневри и летят изключително близо до бойни самолети на САЩ.

Москва и Вашингтон се споразумяха да си разменят информация за своите въздушни операции над Сирия, за да се предотвратяват инциденти, но Русия настоя за още по-голяма координация. Изглежда, Путин се надява, че въвличането на САЩ в сътрудничество между въоръжените им сили в Сирия ще бъде от помощ за отслабването на напрежението в отношенията им и също ще представи Москва като сила, равна на Вашингтон.

Руският външен министър Сергей Лавров каза миналата седмица, че тясната координация между американски и руски военни експерти би била от значение за осигуряването на примирие. Но същевременно Русия се заканва да засили въздушните атаки срещу екстремистки групировки, от което ясно следва, че Москва не бърза да спира боевете.

А Путин явно е готов да се обзаложи, че нещата ще продължат да се развиват, както той иска.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
7
 
4
 
! Отговори
До 210 преди 8 години
Да ги избиват.То в Сирия останаха само Асад, Путин и техни производни.Съседите им си прибраха хората отдавна и ги държат в готовност да се завърнат когато Путин и Асад обяват , че са победили и омиротворили страната.Освен това никой не е видял как тези 200 човека са убити, докато милиони пред екраните видяха как фенерите прегазиха московското локо като малка гара.Просто потренираха.Локомотивците някак не смееха да се доближат до границата(как звучи само)на наказателното поле,но пак ги наказаха
121
11
 
5
 
! Отговори
До хибридите от РФ преди 8 години
До Жоро ТранжороА преди малко когато туркинята свали несваляемия СУ стратегически космически бомбандировач от военно космическите междузвездни междугалактически въздушни сили на Русия дежурнитеруски *** твърдяхте че Турците ще бъде превърната в цитирам вашите думи радиоактивна пепел, течно стъкло и вулканична лава, а по умерените че Путин безмилостния щял да разруши турската икономика...със зарзават чушки и домати ли? Нато си е нато, само на приказки ви бива не смеете повече от тролене
120
2
 
17
 
! Отговори
Жоро Транжоро преди 8 години
До преди година тука същите тъ поглавци обясняваха как руското оръжие било пълна ръжда, как руската армия била тумба алкохолици, сега обясняват как Русия ще фалира и руснаците гладуват... Като се разбере след една година, че и икономиката на Русия е като армията им, какво ли ще прямпат? Всъщност, каквото им кажат от Козяк! Лани се пееше, че руската армия воюва в Донбас. Сега нали виждате как изглеждат нещата, когато руската армия воюва, хем с бели ръкавици и пинсети! А ако наистина започне?
119
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 206И квоо...?
118
0
 
13
 
! Отговори
Ghost преди 8 години
Защо мълчите господа репортери и журналисти?Защо не отразявате фактите?Защо не съобщавате че Турция извършва незаконна военна операция в Сирия?Защо мълчите за лъжите на НАТО че са унищожили бази на ИД с изключителна точност а всъщност са показали записи от ударите на Руските ВКС?
117
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато си тролвате тука Фенербахче се подигра с Локомотив Москва с 2:0.
116
0
 
11
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
Да се надяваме,че с помоща на Руската авияция Сирийската армия,ще може да помете терористите.Да техните създатели са на тръни,дрънкат оръжие на границата,но просто ги е страх от Руснаците и то с основание.
115
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Петрол - евтин, рубла - евтина, бомби от СССР в излишък!Мор за демокрадите...
114
0
 
23
 
! Отговори
Уй преди 8 години
А кой искате да диктува мира - ония дето създадоха и финансираха Ислямска държава ли ?
113
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно ми е как се диктува мир...това ще да е нещо като доброволното заточване в Сибир...пак руска измислица.
112
5
 
4
 
! Отговори
Караколю преди 8 години
До Боби--183;Според воения историк Ген. Волкогонов ,жертвите са между 37 и 50 милиона. Той твърди че никой не може да каже колко са ,понеже не е водена никаква статистика. Освен тов Сталин забранява на офицерите да си водят дневници.Другото което казва Ген. Волкогонов е;Костите на нашите войници още се белеят по степите ,но няма кой да ги погребе.
111
0
 
8
 
! Отговори
Караколю преди 8 години
До ДО 171--180м И в двете войни бяхме на страната на Германия заради Русия.
110
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Башар Асад е в силна позиция, в каквато не е бил от годиниТой и Кадафи беше в много силна позиция преди да го открият заврян в канализацията до фекалиите.
109
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Слава на Русия иИмат един нобелов Лауреат Орхан Памук - който ще бъде екзекутиран ако прекрачи границите на анадолските ***. kakvo si pil .?
108
7
 
9
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 19470% от износа 2014 е от Петрол/Газ и от там влизат лесни пари в бюджета до 50% а реално цялата петролна/газ промишленост дават 10% от БВП на Русия. Сега променят данъчните ставки за всички сфери. Ето ако не е имало данъци за бензиностанциите и сега ги натоварят с нови данъци ще има повишение. Обаче цените там са направо смешни в сравнение с нашите или европейските.
107
4
 
46
 
! Отговори
Слава на Русия и преди 8 години
Слава на целия цивилизован свят.Русия даде на човечеството космическата наука, освободи човечеството от ордите на анадолските ***, които сега вилнеят по нашите форуми като башибозуци.Слава, пуснете си Австрийския неофициален химн - Радецки Марш.Просто не е логично тези *** да продължават.Имат един нобелов Лауреат Орхан Памук - който ще бъде екзекутиран ако прекрачи границите на анадолските ***.Слава на Орхан Памук един истински турчин, който работи за Турция, а не за Амгъл
106
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
добре, но не мога да разбера, в Русия е толкова зле, те гладни, боси, прости, цял свят им се сърди и смее, а те защо така искат да командват света???
105
4
 
15
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До тролгеносен 185Знаеш ли че си много смешен? Всеки малко или много образован ще ти се смее за историята. Не че Сталин не е чудовище такъв е но защо го изкарвате най-голямото чудовище?По времето на британската колонизация на Индия значителна част от населението измира от глад. Първия голям глад идва през 1770, последван от още няколко вълни през 1783, 1866, 1873, 1897 и последно през 1943-44 по времето на Уинстън Чърчил. ВБ иска ресурсите не да храни населението на Индия
104
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"А германците тепърва ще се осъзнават и надигат, ще се обединяват срещу натрапената им "толерантност". Цяла Европа я чака срив на жизнения стандарт, безработица, намалени доходи и повишени данъци с атентати за подправка, благодарение на Ердогановата мания да става падишах на нова османска империя."В първото изречение надценяваш германците. Втората част е вярна.
103
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 1852010 оборота след подписване на споразумения надхвърли 25 милиарда и това без инвестициите в Турските Атомни централи Това преди Бума на оборота след Анти европейските хранителни санкцииТака че 50 милиарда е една възможно истинска КУМУЛАТИВНА сума.