Белгия настръхна срещу източноевропейски тираджии

Българи се навиват на 6 евро за час при минимални 11.5
Обновена: 17 фев 2016 16:47 | 17 фев 2016 16:44,
26
Белгия настръхна срещу източноевропейски тираджии
Снимка: Стоп кадър VTM

300 синдикалисти протестираха срещу социалния дъмпинг от шофьорите на тирове от Източна Европа в пристанищния белгийски град Зеебрюре вчера.

Членовете на социалистическия транспортен профсъюз спираха всички камиони с номера от новите страни, за да ги информират за социалните им права в Белгия. Те издигнаха символична стена от кашони, с искането подбиването на заплатите да бъде прекратено.

Синдикатът е отпечатал книжка (на снимката) на 10 езика, включително и на български, в която им обясняват трудовите им права като работещи в Белгия. В българския текст се казва, че те не трябва да приемат договори с възнаграждение под 3000 евро бруто месечно, че имат право да бъдат осигурявани и застраховани срещу произшествия.

Готовността на шофьорите от Източна Европа да се наемат на работа в Белгия, без каквито и да е трудови гаранции е причината за загубата на много работни местна в транспортния сектор, твърдят от синдиката.

Поне 85 белгийски компании наемат източноевропейци за тировете срещу 6 евро на час вместо минималната ставка от 11,5 евро. Договорите с тях са сключвани законно в техните държави чрез трудови агенции за местните клонове на фирмите на своите работодатели. След това те биват изпращани в Белгия да въртят волана в околните държави по европейската директива за командированите работници. Тъй като договорите им са по законодателството на техните държави, те не са осигурявани в Белгия, показа разследване на в. "Де Морхен".

Според белгийското законодателство чуждестранни работници могат да бъдат пренаети в страната като през първите две години, те могат да не плащат социални вноски. Това ги прави изключително евтини за работодателите, които ги предпочитат пред местните шофьори, оставяйки ги без работа.

Европейската комисия подготвя промени в евродирективата за командированите работници, но поправките се отлагат на няколко пъти. Последно, за да се изчака решението на ЕС по искането на Великобритания за отнемане достъпа до социални кредити на европейските работници на Острова през първите 4 г. от работата им там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Коста Стаменов преди 5 години
До Щ.МладшиИ ги научехме как се произвежда желязо, а те научиха Шведите!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A в Англия самите компании наемат нелегални само и само да им работят на минималното заплащане. Това се знае от всеки, но си мълчат, защото много хора са докарани на ръба на оцеляването. Самите компании също имат интерес, защото си прибират по-голяма част от парите. Ако се разчуе то всичко се замазва и прикрива професионално. И един рахат, докато не стане нещо като във Франция и тогава олеле мале. Но няма страшно, тогава пак ще се появят "големи спасители" наемайки някой пак да им върши работата
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека да се оплакват от българите...,те онез емигрантите дето ги приеха, като почнат да ги взривяват,тогава ще ни търсят.
13
4
 
2
 
! Отговори
Otto преди 8 години
Abe to na bulgarina s ni6to ne moje6 da mu stane6 dob1r.ne e naciq a layno
12
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
след 45 години комунистическо и 25 години "социалистическо" възпитание и управление българският пролетарий се е превърнал в асоциален и продажен индивид. Няма рефлекс за солидарност със себеподобните, яха "келепира" само според своя аршин и толкоз. Друго няма. Иначе дай му да мрънка, че не го уважавали.
11
6
 
12
 
! Отговори
Щ.Младши преди 8 години
Белгийците трябва да знаят обаче,че името си тяхната държава е получила от Българите (наричани още Болги и Белги),част от които преди 2800-3000 години напуснала Балканите и се преселила в Западна Европа.
10
4
 
8
 
! Отговори
Разбирач преди 8 години
Добре, че е синдикатът на социалистите да ни отвори очите. Салют, другари! Венсеремос!
9
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чек сега, искате да ми кажете, че в България тираджия е срамна дума ли?! Брат ми от 11 години върти волана, под 3000-3500 на месец не пада! Да, в БГ!!! Зависи, разбира се, колко курса има и до къде, но не пада под тези пари... знае немски и малко английски и без работа не е останал за по-дълго от месец, ако някой псевдо-бизнесмен се опитва да го разиграва.
8
2
 
9
 
! Отговори
Men преди 8 години
До АнонименМи ходи ставай тираджия, някой насила ли те спира?
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въобще не получават по малко. Високо квалифицираните получават от 6 000 до 10 000 евро . Така , че и за това са помислили .
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То тираджия да си излиза че имаш много пари. 6 евро са 12 леваМного професии, където се изисква по-голяма квалификация получават много малко.
5
2
 
22
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
Най-скапаните туристи!Правят се на французи като канадците дето повтарят като жаби "Квебек", "Квебек"!
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде е сега поръчковата статия колко се търсят шофьори на ТИР-ове и как заплатата била 3000 лв. Да ама не . В Западна Европа е 6000 лв. , е другари назначени капиталисти КАПИШ .
3
2
 
37
 
! Отговори
nato преди 8 години
Ами каквото почукало - такова се обадило! Да не би нашите шофери сами да са измислили схемата. Или незаконно въртят геврека!? Ми всичко си е таман и по директивите! Да ходят да реват пред Европарламента и на своите си превозвачи, хитрите! Хубави сме, ама да си стоим на село и само да потребяваме! Ей, забавни люде са тези западноевропейци, съвсем за улави ни вземат! Те да ни .... безкрай, а ние да стоим без да мърдаме с поглед, вперен в светото бъдеще.
2
7
 
34
 
! Отговори
Евролюб преди 8 години
И белгийците не са цвете. Дай им да експлоатират някого, било конгоанци, било българи
1
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затова никой не ни уважава. Нация без самочувствие, от османското съжителство ще да е....