Безпаричие налегна главорезите от "Ислямска държава"

Искат да им плащат в долари, орязват облагите и съкращават заплатите
17 фев 2016 22:00, Елка Василева
73
Безпаричие налегна главорезите от "Ислямска държава"
Снимка: архив, Reuters

"Ислямска държава" страда от недостиг на пари в своя т.нар. халифат и орязва заплатите в региона, иска жителите на Ракка да плащат сметките си за битови услуги с американски долари от черния пазар, а сега освобождава задържани хора срещу 500 долара на човек, пишат Лори Хинант, Зейна Карам и Сузана Джордж от Асошиейтед прес.

Екстремистите, които някога се хвалеха за въвеждане на своя валута, изпитват трудност да покриват разходите заради коалиционните въздушни удари и други мерки, които им нанасят финансови загуби за милиони от миналата есен. След като изграждаше лоялност сред бойците с добри заплати и премии за меден месец и раждане на бебе, групировката спира да осигурява дори най-малките допълнителни облаги: безплатни енергийни напитки и десерти "Сникърс".

Продуктите от първа необходимост намаляват в градските й центрове, което води до недостиг и широкоразпространена инфлация, казват изгнаници и хора, които все още страдат под нейно управление. През последните няколко седмици бяха взети интервюта, включително от трима изгнаници, поддържащи връзка с роднини и познати, които все още са в крепостта на групировката Ракка, жители на Мосул и анализатори, според които ИД се обръща към алтернативни канали на финансиране, в това число в Либия.

В сирийската крепост на групировката Ракка заплатите са намалели наполовина от декември, има режим на електричеството, а цените на основните стоки се покачват неимоверно, казват изгнаници, напуснали града.

"Не само на бойците. На всеки държавен служител, от съдилищата до училищата - те орязват заплатите им с 50 процента", каза активист от Ракка, който сега живее в турския град Газиантеп, но продължава да поддържа тясна връзка с родния си град.

Това обаче явно не е било достатъчно за запълване на недостига на групировката, която има нужда от пари, за да замени загубените при въздушни удари и боеве оръжия, и плаща на първо място на своите бойци. Тези два вида разходи съставляват две трети от нейния бюджет, показва оценка на изследователя от Форума за Близкия изток Аймен Джауад ат Тамими, който проучва документи на "Ислямска държава".

Според активиста от Ракка, който от съображения за своята безопасност поиска да бъде назован с псевдонима си Абу Ахмад, през последните две седмици екстремистката групировка е започнала да приема само долари за плащане на "данъци", сметки за вода и електричество.

"Всичко се плаща с долари", каза той. Неговите думи бяха подкрепени от друг някогашен жител на Ракка, който подобно на Ахмад също разчита на контакти с роднини и познати, които все още са в града.

Ат Тамими се е натъкнал на разпоредба, обявяваща орязването на заплатите на бойците в Ракка: "Поради изключителните обстоятелства, пред които е изправена "Ислямска държава", е решено да се намалят наполовина заплатите, давани на всички муджахидини, и не се позволява никой да бъде изключен от това решение, независимо какво положение заема."

Тези обстоятелства включват значителното падане на световните цени на петрола, който някога беше ключов източник на приходи, въздушните удари, насочени срещу складове за пари и петролна инфраструктура, прекъсването на снабдителни линии и имащото съдбоносно значение решение на иракското правителство да спре да плаща на държавните служители на територията, контролирана от екстремистите.

Подкрепяното от Русия настъпление на сирийските правителствени сили в провинция Алепо, където ИД контролира големи градове, сред които Манбидж, Джараблус и Ал Баб, също оказва натиск върху ИД. Правителствените войски и съюзените с тях милиции напредват към града, смятан за бастион на ИД, което кара много бойци да пращат семействата си в Ракка.

Изгнаник от Ал Баб каза, че низшестоящите бойци там започват да недоволстват, а хора от града дочуват служители на "Ислямска държава" да обсъждат осакатяващите въздушни удари по петролната инфраструктура в Сирия и Ирак и прекъсването на снабдителни линии и източници на приходи.

Жителят, който поиска да бъде използвано само малкото му име Усама, защото все още има роднини в града, каза, че десетки жители на Ал Баб са избягали, пренебрегвайки заповедите на екстремистите. "Човек може да усети разочарованието, техният дух е паднал", каза Усама за бойците.

Някогашен жител на Ракка, който сега живее в Бейрут, каза, че сирийци от чужбина изпращат парични преводи в долари, за да покрият неимоверно повишените цени на зеленчуците и захарта. Жителят, чиято съпруга и бебе все още живеят в града, не пожела да бъде използвано името му от съображения за тяхната безопасност. Един от другите някогашни жители, който сега живее в Газиантеп, Турция, каза, че пътят към Мосул е бил отрязан в края на миналата година, а цените бързо се покачват - газът се е повишил с 25 процента, месото - с почти 70 процента, а цената на захарта се е удвоила.

В Ирак, където "Ислямска държава" бавно губи позиции през последната година, иракското правителство спря през септември заплатите на държавните служители на контролираната от екстремистите територия след месеци на колебание по повод хуманитарната цена, плащана от хората, хванати в капан в региона. По оценка на иракски служители "Ислямска държава" облага заплатите с данъци между 20 и 50 процента, а анализатори и правителството сега изчисляват, че всеки месец се губят поне по 10 милиона долара. На фона на загубата на тези пари - и бомбардировките на оглавяваната от САЩ коалиция по складове за пари - американски служители са оптимистично настроени, че в резултат на това може да намалее богатството на "Ислямска държава".

"Виждаме, че нашите усилия оказват известно въздействие върху техните финансови потоци. А е трудно да се разбере точно до каква степен заради различните незаконни начини, по които те управляват финансите си, но виждате усилията, които полага нашата армия за унищожаване на обекти за складиране на пари, и мисля, че надеждата и очакването ни е, че това ще има нагледен ефект. До каква степен - мисля, че е трудно да се каже", заяви съветникът на президента Барак Обама по борбата с тероризма Лайза Монако.

В иракския град Фалуджа бойците, изкарвали някога по 400 долара на месец, въобще не получават заплати, а хранителните им дажби са намалени до две яденета на ден, каза жител. Думите на жителя, който от страх да не бъде убит от екстремистите се съгласи да говори, при условие че не се посочва името му, бяха подкрепени от разказа на друго семейство, хванато в капан във Фалуджа, което заяви, че обитателите могат да напуснат града само ако платят 1000 долара - сума, която е доста над възможностите на повечето хора в населения предимно със сунити град, който беше първият в Ирак, превзет от "Ислямска държава" през 2014 г.

ИД също така позволява на жителите на Фалуджа да плащат по 500 долара за освобождаването на задържан човек, каза за АП семейството във Фалуджа. То заяви, че според него новата политика е въведена, за да помогне на групировката да набира пари - система, сходна с пускането под гаранция.

Жители на Мосул, с които се е свързала АП, казват, че ИД започва да глобява гражданите, които не спазват строгите й правила за облеклото, вместо да ги наказва с бой с камшик, както преди. Жителите казват, че според тях това е в отговор на финансовите проблеми отчасти защото групировката вече е иззела всички ценности, а именно коли и други стоки, които впоследствие са препродавани в Сирия.

Американски служители казват, че движението и разходите на бойците са по-ограничени, отколкото са били преди месеци. Но групировката все още контролира обширна територия, а те казват, че сирийското правителство постига малко победи срещу самите екстремисти. Междувременно "Ислямска държава" поддържа смъртоносната си комбинация от заплахи и плащания за всеки, който се колебае да я подкрепи.

Консултантската компания "Суфан груп" заяви в анализ от 27 януари, че групировката търси алтернативни канали за финансиране в Либия, където е подложена на по-малък натиск и не е обект на въздушни удари. А бойците продължават да получават хранителните си дажби и безплатно електричество, въпреки че, както каза един от изгнаниците от Ракка, вече не им дават "Сникърс"-и и енергийни напитки.

"Не мисля, че това е фатално за ИД", каза Ат Тамими. "Все още не виждам вътрешен бунт, какъвто ще е резултатът. Това по-скоро прилича на постепенен упадък и влошаване на положението."
 

/БТА/
 


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
bros преди 2 години
Закривай!
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май избързаха с комунистическия начин на живот
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИД не бяха ли идейни бойци - какви заплати?
44
0
 
19
 
! Отговори
Eagles of death преди 2 години
То да организираш държавно управление и да печаташ валута не е като да режеш глави и да взривяваш древни постройки. За държава трябва и акъл. Такъв какъвто там липсва.
43
1
 
19
 
! Отговори
п преди 2 години
Финансовата закъсация я знаем още от миналата година. Нали затова наемниците бягат от Сирия и медиите ги нарекоха бежанци - защото бягат от безпаричието.
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разследват сина на Ердоган в Болоня за пране на пари.
41
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хе-хе...На Обонго администрацията се чувства като причина ИДИЛ да го закъса...:)) Не знаели точно защо, ама видно било. То ако руснаците не ги бяха подпукали от есента на миналата година и специално ако не бяха им прекъснали контрабандните канали за петрол (заради което клоунът Ердоган беснее толкова) щяхте да видите вие намаляване на заплатите на ИДИЛ през крив макарон. Крайно време е светът да признае, че Русия е движещата сила в борбата с ИДИЛ.
40
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция и лично Ердоган и родата му бяха най-големите спонсори на ИД като купуваха милиони тонове петрол.Руснаците унищожиха хиляди цистерни пътуващи за Турция.Разбиха им бизнеса.Унищожиха десетки бази и складове.Прекъснаха им паричният поток.Колкото и да обвиняват руснаците именно те спряха парите към ИД.А точно това ще унищожи главорезите.Колкото до Турция тя вече е бойно поле и ще се разпадне,благодарение на политиката на терориста Ердоган и приятеля на Бойко, Ахмет.
39
0
 
32
 
! Отговори
Махленска клюкарка преди 2 години
А защо "сникърс" и енергийни напитки? Това не им ли е забранено? Не е ли западно и кофти? Ама само с празни приказки не се живее.
38
0
 
23
 
! Отговори
Кат преди 2 години
А винетките също ли ги плащат със долари, току виж някой нашенец полицай напише акт на десетина танка :-)
37
0
 
8
 
! Отговори
миазма преди 2 години
Много подробна информация за счетоводството на проект ид/даеш
36
1
 
57
 
! Отговори
Румбо преди 2 години
Проектът "ИД" върви към закриване!С.Арабия.САЩ и Турция спират финансирането.поради безперспективност на начинанието.От тук нататък,ИД се оставя на самотек-колкото още вреда причини,все е полза за горепосочените!Най-вероятно елитът на ИД ще бъде изтеглен в С.Арабия(за последваща употреба),а останалите-пожертвани.
35
1
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма вече нелегална нефт Путин ги отряза Ердоган квичи на умряло.
34
0
 
45
 
! Отговори
последно тия кВи са преди 2 години
Ало джурналята хайде да обясните тия какви са главоре$и ли както ги наричате в заглавието или бойци както го пишете в статията . За мен са първото ,но при вас двойния стандарт яко ви тресе.
33
0
 
16
 
! Отговори
Ники преди 2 години
А вие от къде знаете в какво искат да им плащат?
32
3
 
78
 
! Отговори
ДУПИтат преди 2 години
Да пратят няколко български политици под прикритие в редиците на ИД. За месеци ще разсипят икономически халифата, даже и спонсорите им САЩ в чудо ще се видят.
31
4
 
72
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
с други думи руснаците им резнаха животеца
30
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това никога нямаше да се случи ако се бяха включили в БРИКС, нали Боби :))))
29
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ме е яд на американците. Можеха да свалят цените на петрола много по-рано.Хем Путин нямаше да се мъчи толкова досега, хем и ИД щеше да е фалирала пък аз щях да карам с евтин бензин. Хем ме е яд хем им се кефя.Намалиха цената на нефта за да уморят РФ, а то ще вземе и ИД да се спомине.
28
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ме е яд на американците. Можеха да свалят цените на петрола много по-рано.Хем Путин нямаше да се мъчи толкова досега, хем и ИД щеше да е фалирала пък аз щях да карам с евтин бензин. Хем ме е яд хем им се кефя.Намалиха цената на нефта за да уморят РФ, а то ще вземе и ИД да се спомине.