Китай разположил зенитни комплекси на спорен остров в Южнокитайско море

Претенции за територията имат и Тайван и Виетнам
17 фев 2016 13:30, Елка Василева
5
Китай разположил зенитни комплекси на спорен остров в Южнокитайско море
Снимка: архив, Reuters

Китай е разположил няколко модерни зенитни ракетни комплекса "земя-въздух" с голям обсег на един от спорните острови в Южнокитайско море, потвърдиха за Ройтерс представители на Тайван и САЩ.

Според информацията, за която първа съобщи телевизия "Фокс нюз", цитирана от Ройтерс, Пекин е разположил миналата седмица две батареи ракети HQ-9 ("Хунци-9"), както и радиолокационна система, на остров Уди. Той е част от архипелага Парацелз, който е под контрола на Китай повече от 40 години, но за него претендират също Тайван и Виетнам.

Китайският външен министър Ван И заяви пред репортери в Пекин, че информациите на "някои западни медии" би трябвало да се концентрират по-скоро върху морските фарове, които Китай е построил за подобряване на мореплаването в района.

Що се отнася до ограничените и необходими съоръжения за самоотбрана, които Китай е изградил на островите и рифовете, където имаме разположени хора, това отговаря на легитимното право на самозащита на Китай в съответствие с международното законодателство, така че не може да има въпрос по това, заяви категорично Ван И.

Китайското министерство на отбраната заяви за Ройтерс, че отбранителните съоръжения по съответните острови и рифове са на място от много години и че последните медийни информации за разполагане на ракети са преувеличени.

Адмирал Хари Харис, командващ Тихоокеанското командване на САЩ, заяви, че разполагането на ракети на островите Парацелз не би било изненада, но би дало повод за загриженост, понеже противоречи на обещанията на Китай да не милитаризира района.

Говорителят на китайското министерство на външните работи Хун Лей, цитиран от Ройтерс, заяви, че всяко разполагане на ракети на собствената територия на Китай би било законно. Той каза, не знае конкретни подробности за ситуацията, но подчерта, че всяко евентуално построено съоръжение би било свързано с националната отбрана и няма нищо общо с милитаризация.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
ким сун преди 8 години
Китай е най мощната държава в света и всеки ще се съобразява с нея.Дали това беше планирано или просто нещата излязоха от контрол,не се знае.Може би и самия Китай не би искал да е в тази роля,но няма как.
3
5
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Китай като Турция е държава агресор. Вече десетилетия откакто е окупирал Тибет. САЩ а и Запада като цяло тогава заради тънки сметчици са си затворили очите, а сега "били загрижени"! Само че Китай сега не е същия - огромна икономика ,съответно огромни апетити! Освен това са и спокойни като виждат че САЩ немогат с едни въшльовци като ИД да се справят, а Китай......
2
3
 
28
 
! Отговори
Селянин преди 8 години
А САЩ колко военни бази имат в целия свят извън територията си?Дори и в България има няколко, но се натрупва че са НАТОвски, но други войски освен американски няма в тях.Агресора е САЩ, а не Русия или Китай.
1
2
 
37
 
! Отговори
Реално преди 8 години
Китай ги постави тези ракети срещу пряката намеса на САЩ в района----поне веднъж напишете истината--голата истина---------БЕЗ извъртания ......