Откриха се двама бежанци, пожелали България

Остават ни още 1300. Австрия пък въведе дневна квота за прием
17 фев 2016 16:52,
24
Откриха се двама бежанци, пожелали България

Първите двама бежанци по европейските квоти за презаселване са пристигнали в България, съобщи днес Европейската комисия.

Те дошли от Гърция, след като са били идентифицирани като нуждаещи се от международна закрила. Не става ясен полът, нито националността на двамата, които са долетели у нас тази седмица.

Според договорката на европейските лидери от октомври миналата година 160 000 души, имащи право да кандидатстват за бежански статут, трябва да бъдат преразпределени от Гърция и Италия към останалите страни членки до лятото на 2017 г. Българската квота от тях е 1302-ма души и страната ни е заявила готовност незабавно да приеме цялата бройка, ако има желаещи.

Първите двама бежанци в България сега ще започнат процедура за получаване на бежански статут у нас. Те са били идентифицирани в Гърция и за тях е установено, че не представляват опасност за националната сигурност, както се изисква от регламента за изпълнението на задълженията по квотите. Презаселените ще имат право да останат у нас, докато опасността за завръщането им в родните им места не отпадне.

Презаселването започна в началото на октомври и досега са прехвърлени общо 583 души ( 295 от Гърция и 288 от Италия). ЕС призна голямо закъснение в изпълнение на квотите, за което при сегашното темпо, ще са нужни повече от 10 г. Европейската комисия обаче твърди, че процесът значително ще се ускори, след като утре Гърция открие 4 от 5-те приемателни центрове на егейските острови Лесбос, Хиос, Самос и Лерос, в които трябва да се прави преразпределението.

Проблем остава и нежеланието на кандидат-бежанците да отиват в други държави освен Германия и Швеция. Португалският вътрешен министър съобщи в четвъртък, че 10 души, нарочени за прехвърляне в страната му от Гърция, са избягали непосредствено преди качването на самолета и се намират в неизвестност.

Европейските лидери ще се занимаят с миграцията отново в петък в Брюксел. Утре, група от 9 държави, в която не влиза в България, ще има отделна среща с турския премиер Ахмет Давутоглу, за да договаря с него условията за прехвърляне на сирийски бежанци директно от лагерите в Турция, срещу рязко намаляване на броя на нелегалните имигранти, влизащи през Гърция.

По-късно днес представители на 28-те и Европейската комисия ще отсеят първите проекти за подпомагане на бежанци, които ще бъдат финансирани с 3-те милиарда евро, обещани на Турция срещу прекратяване на наплива през Егейско море. По данни на Комисията през миналата година в ЕС са влезли 1,05 милиона души, 880 000 от тях през Гърция.

Също от днес Австрия започна да ограничава преминаването на бежанци през територията си като ще въведе дневен лимит, а максималната годишна бройка ще е 37 500. Виена поиска и 600 млн. евро компенсация от ЕС, за да покрие разходите си на непланираните 90 000 бежанци, приети през 2015 г.

Страните от Западните Балкани вече изразиха опасения, че намаляването на потока през Австрия ще увеличи значително броя на имигрантите, изчакващи на тяхна територия или ще промени трасето на сегашния маршрут. Довечера лидерите на Хърватия, Македония, Сърбия и Словения ще вечерят с шефовете на Европейската комисия и Съвета Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск. Ежедневно от Турция в ЕС влизат между 2000-3000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
....двама бежанци, пожелали България... А питали ли са нас българите дали ги желаем? Защото аз не познавам българин който да желае и 1 "бежанец".
15
4
 
3
 
! Отговори
Lan преди 8 години
Това защото сме диви, тъмни и зли балкански субекти и точно такива мислим и да си останем! :) Да ви няма на нашата земя! :)
14
1
 
7
 
! Отговори
Метеоролог преди 8 години
Басирам се, че са еритрейци. Видели са, че през февруари в София е 20 градуса и са решили, че е като в Африка.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой какво избира бре,някой няма ли да попита народа,искаме ли ги или не?Вън веднага към Австрия(примерно)
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пхихихи, усещам как България ще стане най- желана дестинация от жителите на ЕС:))) Амин:)
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заселете ги при банкянския хитрец - тамън ще си осигури публика за бистришките тигри!
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРАВО СМЕЛЧАЦИ СЕГА ГИ КАЧЕТЕ НА МУСАЛА И ГИ ОСТАВЕТЕ АКО ИЗКАРАТ НОЩА МОЖЕ И ДА ПОЛУЧАТ КЪШЕЙ ХЛЯБ И КОЗЯ ЛОЙ ЗА ЗАКУСКА.
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2 души избрали България :) Явно на всякъде има неорентирани хора :)
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори хората бягащи от ужасите на войната не искат да останат да живеят в тази балканска ***!
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕЕееее само 2ма ли ще отнесат целия бой, нека да се съберат повечко, че много ще ги боли само тези 2мата :)
6
2
 
28
 
! Отговори
аре бегайте преди 8 години
А нас що никой не ни пита дали ги искаме тези тук !
5
13
 
6
 
! Отговори
Путино-соросоид преди 8 години
Няма да решим демографската си катастрофа, и със сигурност ще изчезнем,ако гоним хора, желаещи да живеят в България.
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Насочвайте ги към Банкя-най доброто място за живеене....Хаааахааахахаааахаха.....
3
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано си останат само тези!
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полът и националността им не са ясно, но психическото им състояние е повече от ясно. Ама какво да правиш сред хилядите все ще се намери някой, "който не е сам"!
1
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не беше толкова тъжно, щеше да е смешно...