Папа Франциск: Тръмп не е християнин!

Ватикана е най-големият трофей за ИДИЛ, смята републиканецът
Обновена: 19 фев 2016 06:58 | 18 фев 2016 22:52, Анисия Иванова
99
Папа Франциск: Тръмп не е християнин!
Снимка: БТА

Претендентът за президентската номинация на Републиканската партия Доналд Тръмп не може да се определя като християнин, след като обещава да издигне стени срещу имигрантите, каза папа Франциск, предадоха световните агенции.

"Човек, който мисли само за изграждане на стени, където и да са те, а не за изграждането на мостове, не е християнин", заяви папа Франциск, цитиран от Асошиейтед прес. "Това не е в Светото Писание", добави той пред медиите на борда на самолета, с който се връща от посещение в Мексико.

Тръмп обеща да издигне стена по границата с Мексико от Тексас до Калифорния и да прогони 11 милиона незаконно пребиваващи в САЩ чужденци, ако бъде избран за президент, припомня АП.

Папата подчерта, че не иска да съветва американските католици дали да гласуват за Тръмп или не, предаде Ройтерс. "Няма да се замесвам в това. Казвам само, че този човек не е християнин, ако е казал неща като това. Трябва да видим дали е казал нещата по този начин, и по този въпрос съмнението е в негова полза", подчерта главата на римокатолическата църква.

През последния ден от престоя си в Мексико папа Франциск отслужи литургия на границата със САЩ. Той се изказа срещу имиграционните политики, които принуждават много имигранти да се замесват в незаконна дейност и ги тласкат в ръцете на наркобанди и трафиканти на хора.

Миналата седмица Доналд Тръмп подложи папата на критика пред телевизия Фокс нюс. Претендентът постави под съмнение дали папата разбира проблемите на САЩ и опасностите от отворената граница с Мексико, припомня Ройтерс. Ватиканът обясни, че папата не говори като политически, а духовен лидер. "Той е човек на вярата, не трябва да се учудваме, че посланието му има политически и социално влияние", заяви говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди, цитиран от Франс прес.

Претендентът Тръмп отговори на обвиненията на папата по време на реч в Южна Каролина. "Никой лидер, особено религиозен лидер, не трябва да има правото да поставя под съмнение вярата или религията на друг човек", заяви той.

"Те използват папата като пионка и би трябвало да се засрамят от себе си, особено когато е засегнат живота на толкова хора и когато незаконната имиграция е толкова широко разпространена", добави медийният магнат, цитиран от АП. Според него мексиканското правителство го е очернило пред папа Франциск.

"Ако и когато Ватикана бъде нападнат от ИДИЛ, което, както всички знаем, е най-големият трофей за ИДИЛ, мога да ви обещая, че папата само ще иска и ще се моли Доналд Тръмп да е станал президент", заяви претендентът за републиканската номинация, цитиран от Ройтерс.

В отговор на въпрос дали смята, че Мексико го използва като пионка, папа Франциск заяви, че не знае. "Оставям тази преценка на вас, хората", добави той, пише БТА.

Папата обаче изрази задоволство, че Тръмп го е определил като "политическа фигура". "Аристотел е определил човешките същества като "политическо животно". Така че поне съм човешко същество", заяви главата на римокатолическата църква.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпросът ми към папата е как е чел Светото писание.
19
1
 
2
 
! Отговори
до Странджата преди 8 години
Никога или почти никога не съм бил съгласен с твоето мнение но този път направи ИзключениеЯвно си ХристиянинБог да е с теб чадо НебесноАмин
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То само Българеещи се Роми в България какви Християни какви 5 лева
17
0
 
12
 
! Отговори
Християнин преди 8 години
Тука папата се обърка малко. Не знам дали Тръмп е христянин (тъй като зависи от личната вяра на човека) но ако да кажеш някоя глупост те прави да не си Божие чадо...то сигурно няма христоянин на земята. Но това което със сигурност мога да кажа че никой свещенник педофил няма да влезе в Царството Небесно.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека папата да си представи, че Тръмп е потомък на китайци и го сърбят ръцете да построи и той една стена, която да се вижда от Космоса. Пък не е християнско да спираш порива на човек.
15
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приятелят на Путин Тръмп съвсем се оплете в приказките си. Вчера се караше на Ейпъл че не искали да разкодират телефона на терориста Фарук ако не се лъжа, но Тръмп наясно ли е че ако ФБР разнищят нещата от телефона на терориста до край неминуемо ще стигнат и до приятелят му Путин.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДОБРЕ ДЕ КАТО СА ТОЛКОВА МИЛИ И ДОБРИ ХОРА МЕКСИКАНЦИТЕ ЗАЩО ХОДЯТ С БРОНЕЖИЛЕТКИ НА ЛИТУРГИЯ ТЕХНИТЕ ОТЧЕТА
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално е Папата да мисли и разсъждава по този начин Постът който заема е Такъв Пък и в Мексико преобладава Католицизмът нормално е Папата да чувства хората там като свой братяПо същият начин е и с Тръмп който разсъждава и мисли по свой си корено различен начин според Поста за който е КандидатГраницата с Мексико действително е проблем за САЩНО ТОВА СА ВИЖДАНИЯТА НА ДВЕ ОПОРНИ ТОЧКИ РАЗДЕЛЕНИ ПОМЕЖДУ СИ С ЕДНА МЕЖДУ ДЪРЖАВНА ГРАНИЦА
12
1
 
6
 
! Отговори
историята преди 8 години
Както беше казал др. Сталин "че каква армия има папата?"
11
3
 
6
 
! Отговори
ватиканът преди 8 години
Ай, ай, ай, колко трогателно. Любителите на невръстни момченца започнали да говорят за християнство. От устата на тоя папа това звучат като комплимент направо.
10
1
 
7
 
! Отговори
тео. конспирациите преди 8 години
Ми че то християнина трябва да издига стена срещу сатанистите а не да ги приема с отворения обятия! То е ясно ,че илюминатите управляват Ватикана от 1000 години!
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Така че поне съм човешко същество" - никога не трябва да забравя, че е човешко същество, а не нещо друго.
8
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Тръмп не е християнин защото иска да строи стени, как папата ще обясни защо Ватикана е целият опасан със стена? Като са толкова големи християни във Ватикана да махнат стената и охраната?!? От кога църквата се меси в президентска надпревара и дава акъл?
7
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
14 А ти в църква кога за последно си влизал
6
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Тръмп му е спукана работата в тази кампания що се е захванал с католиците
5
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
6 Талибан си ти с твоето архаично православие
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май някой си е напазарувал малко индулгенции, това ще да е.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако си купят индулгенции защо да не дойдат, нали папа, колкото по-грешни, толкова по-скъпи индулгенции.О
2
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
3 Толкова е изостанало твоето православие
1
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тръмп няма да стане Президент щом се заяжда с Ватикана