САЩ и Русия договорят бомбардировките в Сирия

Москва била помолена да избягва зони с американски командоси
Обновена: 18 фев 2016 22:38 | 18 фев 2016 22:37, Анисия Иванова
39
САЩ и Русия договорят бомбардировките в Сирия
Снимка: БТА

Американски представители са помолили Русия да избягва да бомбардира широки зони в Северна Сирия, където няколко десетки американци от специалните части работят съвместно със сирийците, воюващи срещу групировката "Ислямска държава", разкриха за първи път днес представители на Пентагона, цитирани от Асошиейтед прес.

Говорителят Питър Кук уточни, че на руснаците не е било казано точно къде действат американските военнослужещи за специални операции, а са били помолени да избягват определени широки зони като предпазна мярка. По думите му руснаците се съобразяват с молбата.

"Казахме им, че има зони, в които имаме коалиционни сили. Не искаме те да нанесат удар там, защото това ще ескалира нещата, а аз не мисля, че руснаците желаят ескалация с коалицията", поясни пред журналисти в Пентагона генерал-лейтенант Чарлз Браун чрез видеовръзка от щаба си в Катар - командващ Централното командване на ВВС на САЩ, което отговаря за всички американски въздушни операции в целия Близък изток. 

"Руснаците посочиха летищата в Сирия, до които не искат ние да доближаваме", продължи той. По думите му те са извън обичайния обсег на действие на американските самолети, така че "това не е проблем".

Кук не пожела да каже кога и кой е отправил молбата. "Няма да навлизам в подробности, освен да заявя, че бяха положени усилия да се защити сигурността на нашите хора срещу риска от руски въздушни удари. Тези стъпки бяха предприети и засега се спазват", заяви той. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
55
 
! Отговори
тя преди 8 години
Кво дирят тия американци там близо до ИД!?
1
4
 
48
 
! Отговори
без лъжи преди 8 години
Кук лъже. Американците са дали на руснаците точните координати на американския спецназ в Сирия.