Кюрдска групировка отговорна за атентата в Анкара

"Ястреби за свободата на Кюрдистан" предупреди, че ще продължи
Обновена: 19 фев 2016 20:21 | 19 фев 2016 20:20, Веселина Йорданова
59
Кюрдска групировка отговорна за атентата в Анкара
Погребения на жертвите. Снимка: БТА

Кюрдската въоръжена групировка "Ястреби за свободата на Кюрдистан" /ТАК/, свързвана в миналото с Кюрдска работническа партия /ПКК/, е поела отговорност днес за атентата с кола бомба в сряда в Анкара, при който загинаха 28 души, предадоха Ройтерс и агенция Франс прес, като се позовават на изявление в сайта на групировката.

"Ястреби за свободата на Кюрдистан" заяви, че бомбеният атентат е бил извършен в отговор политиката на президента Реджеп Тайип Ердоган. Групировката обяви, че ще продължи нападенията си.

Тази акция бе извършена, за да се отмъсти за беззащитните хора, убити в мазе в Джизре и за нашите ранени цивилни, се казва в декларацията, визираща населения предимно с кюрди град Джизре в Югоизточна Турция, в който турската армия и полиция водят от повече от два месеца смъртоносна операция срещу активисти на ПКК.

Групировката "Ястреби за свободата на Кюрдистан" е разпространила също снимка на мъж, роден през 1989 г. във Ван /Източна Турция/, Зинар Раперин, представен като извършител на атентата в Анкара.

Кола, заредена с експлозиви, бе взривена близо до военни автобуси, чакащи на светофар в административния център на Анкара в сряда.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган и премиерът Ахмет Давутоглу заявиха, че атентатът е извършен от сирийските кюрдски Сили за защита на народа с подкрепата на ПКК.

Давутоглу съобщи също, че терористът камикадзе е 23-годишен сириец, Салих Неджар, представен като близък до Силите за за защита на народа - военното крило на сирийската кюрдска Партия "Демократичен съюз". Според информации в турските вестници той е бил идентифициран чрез пръстови отпечатъци, взети при пристигането му в Турция като бежанец.

Лидерът на Партия "Демократичен съюз" Салих Муслим и един от лидерите на ПКК Джемил Байък отрекоха тези обвинения.

Групировка "Ястреби за свободата на Кюрдистан" пое отговорност за минометно нападение на летище "Сабиха Гьокчен" в Истанбул през декември, при което загина чистачка на летището.

Организацията "Ястреби за свободата на Кюрдистан" /ТАК/ преди бе свързвана с Кюрдската работническа партия /ПКК/. Бойците от ТАК обаче твърдят, че в момента връзката между групировките е прекратена.
И двете групировки се разглеждат като терористични организации от Анкара и САЩ. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
ердоганеца преди 8 години
Направи си сам, разтръби си сам и после беж при НАТО!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Де бе!На всички е ясно че НЕ Кюрдска групировка е отговорна за атентата в Анкара, а Ердоган ползва заявлението за оправдание за нападението над Сирия!22 от военните се оказват летци! Какво е това разузнаване на кюрдите я помислете!
19
0
 
2
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Мисля си... По време на Балканската война сме имали половин милион турско малцинсво на 4.3 милиона държавка.И докато нашите в свръхнапрежение на силите атакуват в Източна Тракия - в тила ни( Лудогорието) е мир и покой!Е,те ли толкова са били, мирни,какво ли?А съм си говорил и със стари хора - и на наша страна са учствали.Не в пехотните роти,но са служили.Турците уважават държавата!
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много сте се загрижили за съседите и кюрдите. Вземете ги кюрдите в бегето в такъв случай. Знайте че наште роми ще ви се видят като ангелчета в сравнение с кюрдите
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Кюрдите са 20 млн в Турция,а общо 80 млн в съседните държави."Бай Иване, ти леко се обърка. Пък и факта, че толкова много хора са ти харесали тая глупост, която си казал, това е показателно колко е зле народа у нас в момента. Хайде на един човек като на тебе, да се обърка, може да се прости това. Ама да си човек от типа неук глуп*к без желание да провери фактите и да харесваш глупости, това е непростимо. Липсва жаждата за знания в хората. Масово само глупендри в тая държава остават.
16
5
 
13
 
! Отговори
Pin преди 8 години
Разликата между терориста и бореца за свобода е малка, но съществена. Бореца за свобода без страх може да атакува военен конвой (примерно в Анкара или в Диарбекир). Терориста е страхливец и може да взривява само вагони с майки с деца (примерно на гара Буново).
15
9
 
5
 
! Отговори
бг преди 8 години
Еми така е при демокрацията. Ако беше по времето на султаните, всички кюрди щяха да бъдат оковани в тежки вериги и изселени в някое кюше на държавата. Щяха да ги изгонят с камшици и бичове по гърба. Заради золумите на кюрдите. Обаче тоя западен модел на демокрация позволява такива неща да се случват дори в силна държава като Турция.
14
2
 
15
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
ЗАПОМНЕТЕ - ТОВА НЕ Е АТЕНТАТ. ТОВА Е ДИВЕРСИОННА ОПЕРАЦИЯ срещу турската армия.Когато угнетените ликвидират тираните това е тероризъм, а когато американците взривяват болници това е "Sorry"???
13
3
 
6
 
! Отговори
Марин преди 8 години
До тракиец, македонец или марсианецаНяма такова нещо като 16-ти сват. България е демократична страна, член на ЕС. Нещо, което страни като любимата ти Турция никога няма да бъдат.
12
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До TRAKIEC_ORIGINALПо добре е да ни занимават с 64-тия свят където се намира путаранова Рассия.
11
1
 
10
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
28:1 в полза на Вовка.Волейболен резултат.Сори, шопи, странжи, одисейковци и разни други тюркомани(да не се бърка с турци!), но опять до макарите ви влезе... Ако ви бяха възложили да бесете Левски, сигур щяхте да го дърпате за краката, пoганци ниeдни!
10
2
 
8
 
! Отговори
Марин преди 8 години
Стига сте ни занимавали със третия свят.
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Великият турски аскер не мой стигне до огневия робеж хаха
8
7
 
2
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
До 24НЕ
7
1
 
20
 
! Отговори
Бъдещето преди 8 години
ЕС ще се разпадне. Източноукраинските републики ще бъдат признати за отделни държави. Кюрдистан ще бъде признат за отделна държава. Ирак и Сирия ще се прочистят от турския и хамериканския башибозук (ИД, Ан-Нусра). Бавария ще бъде призната за отделна държава. Меркел ще падне от власт. Източноевропейските републики ще се ориентират към Русия. Тръмп ще стане президент.
6
25
 
11
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Кюрдите нищо няма да постигнат. Турците ще ги смачкат.
5
5
 
17
 
! Отговори
юнака преди 8 години
Кюрдитуе се събуждат вече,в Ирак си имат държава в севрна Сирия е тяхна,сега е наред 20млн кюрди в Турция да си направят държава с столица Амед-диярбекир.Кюрдите се множат правят много деца и до 20г. ще са мнозинство в Турция.
4
6
 
17
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ е тЪЪЪп преди 8 години
До ГюрлутчияТози път кюрдите ще бъдат подкрепени от ВЕЛИКАТА РУСКА АРМИЯ и ще размажат Турция. Кюрдистан ще бъде отделна държава, а Турция ще трябва да плати репарации към всичките си съседи + Русия.
3
3
 
10
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
"Дордето народите бъдат разделени помежду си с машинациите на своите всевъзможни империи, конституции и републики и дордето тие,из сляпо едно низкопоклонничество към божиите помазаници,гледат един на други като на врагове,дотогава не ще да има щастие на земята,не ще да има бял ден за човекът."-Хр.Ботев,в-к "Знаме".1923 г. Турция,Франция и Англия анулират Севърския договор и разделят Кюрдистан между няколко държави.Рано или късно насилствено разделените народи се събират!
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая декларация идва някак си много, много удобно за Турция... Ъхъм...