Кюрдска групировка отговорна за атентата в Анкара

"Ястреби за свободата на Кюрдистан" предупреди, че ще продължи
Обновена: 19 фев 2016 20:21 | 19 фев 2016 20:20, Веселина Йорданова
59
Кюрдска групировка отговорна за атентата в Анкара
Погребения на жертвите. Снимка: БТА

Кюрдската въоръжена групировка "Ястреби за свободата на Кюрдистан" /ТАК/, свързвана в миналото с Кюрдска работническа партия /ПКК/, е поела отговорност днес за атентата с кола бомба в сряда в Анкара, при който загинаха 28 души, предадоха Ройтерс и агенция Франс прес, като се позовават на изявление в сайта на групировката.

"Ястреби за свободата на Кюрдистан" заяви, че бомбеният атентат е бил извършен в отговор политиката на президента Реджеп Тайип Ердоган. Групировката обяви, че ще продължи нападенията си.

Тази акция бе извършена, за да се отмъсти за беззащитните хора, убити в мазе в Джизре и за нашите ранени цивилни, се казва в декларацията, визираща населения предимно с кюрди град Джизре в Югоизточна Турция, в който турската армия и полиция водят от повече от два месеца смъртоносна операция срещу активисти на ПКК.

Групировката "Ястреби за свободата на Кюрдистан" е разпространила също снимка на мъж, роден през 1989 г. във Ван /Източна Турция/, Зинар Раперин, представен като извършител на атентата в Анкара.

Кола, заредена с експлозиви, бе взривена близо до военни автобуси, чакащи на светофар в административния център на Анкара в сряда.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган и премиерът Ахмет Давутоглу заявиха, че атентатът е извършен от сирийските кюрдски Сили за защита на народа с подкрепата на ПКК.

Давутоглу съобщи също, че терористът камикадзе е 23-годишен сириец, Салих Неджар, представен като близък до Силите за за защита на народа - военното крило на сирийската кюрдска Партия "Демократичен съюз". Според информации в турските вестници той е бил идентифициран чрез пръстови отпечатъци, взети при пристигането му в Турция като бежанец.

Лидерът на Партия "Демократичен съюз" Салих Муслим и един от лидерите на ПКК Джемил Байък отрекоха тези обвинения.

Групировка "Ястреби за свободата на Кюрдистан" пое отговорност за минометно нападение на летище "Сабиха Гьокчен" в Истанбул през декември, при което загина чистачка на летището.

Организацията "Ястреби за свободата на Кюрдистан" /ТАК/ преди бе свързвана с Кюрдската работническа партия /ПКК/. Бойците от ТАК обаче твърдят, че в момента връзката между групировките е прекратена.
И двете групировки се разглеждат като терористични организации от Анкара и САЩ. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
13
 
! Отговори
da be da преди 8 години
Тая историйка е толкова достоверна колкото и лондонските клипчета с актьори представящи се членове на ИД.Чак и снимка разпространили, естествено...винаги имаме нужда от една снимка или паспорт с който да асоцираме атентата.