Тръмп уважава много папата, нарече го "чудесен тип"

Не обичам да се бия с папата, изпитвам уважение към поста му!
19 фев 2016 11:22, Елка Василева
37
Тръмп уважава много папата, нарече го "чудесен тип"
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Водещият претендент за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през ноември Доналд Тръмп увери, че уважава много папа Франциск, който по-рано каза в Мексико, че възгледите му за миграцията не са християнски, предаде Франс прес.

"Срамно е религиозен лидер да постави под съмнение вярата на даден човек", реагира първоначално гневно Тръмп в комюнике, което прочете на предизборна проява в Южна Каролина.

Малко по-късно обаче ексцентричният милиардер нарече Светия отец "чудесен тип" по американската телевизия Си Ен Ен.

"Не обичам да се бия с папата", каза Тръмп, уверявайки, че първите му думи по адрес на Франциск са били изтълкувани погрешно и че главата на Римокатолическата църква не е наясно с реалностите на трафика на хора на границата между Съединените щати и Мексико.

Още по темата

"Уважавам много папата. Харесвам неговата личност, харесвам това, което той представлява, и изпитвам голямо уважение към неговия пост", каза Тръмп с помирителен тон.

За водещия претендент за номинацията на републиканците е нещо обичайно да променя по такъв начин позицията си на 180 градуса, отбелязва Франс прес. От началото на кампанията той отговаря систематично на атаките срещу него, за да докаже своята твърдост, но след това няма никакви скрупули да омаловажи съответното си експлозивно изказване.

Първоначалната остра реакция на Тръмп на коментарите на папата не означава непременно, че той си е направил лошо политическата сметка, отбелязва още АФП. Две трети от жителите на щата Южна Каролина, където утре ще бъдат произведени първични избори на републиканците, са протестанти.

Любопитно е, че съперниците на Тръмп в републиканския лагер го подкрепиха в задочния му спор с Франциск. Джеб Буш и Марко Рубио, и двамата католици, призоваха папата да си остане религиозен лидер и да не навлиза в политическите дебати.

Ексцентричният милиардер обеща да издигне стена по границата на САЩ с Мексико от Тексас до Калифорния и да прогони 11 милиона незаконно пребиваващи в страната чужденци, ако бъде избран за президент.

На среща с избиратели в Южна Каролина, излъчвана по Си Ен Ен, Тръмп каза, че с военната си намеса в Ирак през 2003 г. САЩ са дестабилизирали напълно Близкия изток, предаде ТАСС.

Атентатите на 11 септември 2001 г. в Съединените щати не бяха извършени от иракчани и в Ирак не бяха открити никакви оръжия за масово унищожение, припомни водещият републикански претендент.

Американският новинарски сайт BuzzFeed разпространи вчера старо интервю на Тръмп от 2002 г., в което той подкрепя идеята за военна операция срещу Ирак на Саддам Хюсеин, предаде Ройтерс.

На предизборната проява в Южна Каролина, предавана по Си Ен Ен, ексцентричният милиардер увери, че до инвазията в Ирак на следващата година той вече си е бил променил позицията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много просташки народ , ще се избира втори Буш гледам.