Турция стана с един взрив по-близо до войната!

Руски печат: Ердоган е започнал хибридна война срещу Асад
Обновена: 19 фев 2016 20:20 | 19 фев 2016 20:10, Елка Василева
122
Турция стана с един взрив по-близо до войната!
Снимка: архив, Reuters

"Турция стана с един взрив по-близо до войната", пише руският вестник "Комерсант" в заглавие на коментар по повод бомбения атентат в Анкара в сряда и последвалата реакция на турските въоръжени сили. Посочвайки бойци от Сирийски Кюрдистан за отговорни за този терористичен акт, турските власти сами си дадоха карт бланш да извършат трансгранична операция по суша за създаване на буферна зона в северната част на Сирия, смята печатното издание.

Обвиненията към сирийските кюрди бяха предявени на фона на поредица техни военни успехи в Сирия. В Анкара са убедени, че разширяването на териториите под контрола на кюрдите става с подкрепата на руската авиация, което се отрича от ръководството на сирийския Демократичен съюз на кюрдите. А шефът на откритото наскоро в Москва представителство на Сирийски Кюрдистан Руди Осман каза, че сънародниците му сериозно се опасяват, че турски войски ще навлязат в Северна Сирия. По думите му сирийските кюрди вече били получили гаранции от Москва, че ако това стане, Русия ще се застъпи за кюрдите, пише "Комерсант".

Още по темата

Според "Независимая газета" турският президент Ердоган е започнал "хибридна война" срещу сирийския президент Асад, като е вкарал в северната сирийска провинция Алепо близо пет хиляди "вежливи" командоси. В мнозинството си това са тюркмени и военнослужещи от спецчасти на турската армия, които се представят за местни жители, пише вестникът и констатира, че от военна гледна точка пред Турция няма никакви пречки да започне мащабна военна операция в северната част на граничната сирийска провинция Алепо.

Всекидневникът продължава с твърдението, че намеренията на Анкара да създаде буферна зона в Северна Сирия неочаквано са били подкрепени от Вашингтон, който досега е призовавал Турция да не предприема агресивни действия срещу кюрдите.

Вчера обаче говорителят на държавният департамент Марк Тоунър казал, че Белият дом е приканил и кюрдските сили за самоотбрана да се въздържат от подобни действия срещу Турция.

"Независимая газета" припомня, че предложението на германския канцлер Ангела Меркел за създаване по сирийско-турската граница на зона, забранена за полети, се подкрепя от редица европейски страни от НАТО и прави извода, че НАТО и Анкара искат да създадат плацдарм, който няма да е под контрола на сирийските правителствени сили.

По въпроса какво целят САЩ с подкрепата си едновременно за Турция и за кюрдите вестникът прави още един извод: това се прави, първо, за да се намали ролята на Москва и Дамаск, които се опитват да сломят съпротивата на муджахидините в северните провинции на Сирия и, второ, под предлог, че се борят срещу Асад, западът и Турция се стремят да разделят на части Сирия и някои други страни от Близкия изток.

"Новая газета" смята, че с отказа си да приеме прекратяване на огъня Башар Асад провокира интервенция, като подтиква и Русия да започне война по суша. Вестникът тълкува вчерашните "донякъде несдържани изявления на сирийския президент пред френски журналисти, че инициативата за примирие е нереална, като "отлично вписващи се" в песимистичните прогнози за възможно изостряне на ситуацията в Сирия и нарастване на вероятността за интервенция на турски и саудитски сухопътни сили в Сирия.

Печатното издание обяснява тази увереност на Асад с успехите на правителствените сили напоследък в провинциите Латакия, Идлиб и Алепо при мащабната подкрепа на руската авиация. Вестникът припомня, че в началото на 2012 г. Москва е убедила Асад да се съгласи с примирие, но т. нар. умерена опозиция се е възползвала от почивката, за да се снабди с оръжия, муниции и продоволствие и да подготви своето последвало настъпление към Дамаск. Така че вероятно сега Асад не иска да допусне това да се повтори, заключава "Новая газета".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
20
 
! Отговори
БББ преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯ Турция НАТО и онези със меките китки от ЕС могат само да пишат теории на които никой вече не вярва .НАТО се пази от конфликт със РУСИЯ КАТО ДЯВОЛ ОТ ТАМЯН а тези левите резби управляващи ЕС ПЪЛНЯТ ПАМПЕРС СЛЕД ПАМПЕРС.
27
16
 
10
 
! Отговори
$ преди 8 години
Така и се иска на Русия , Турция да влезе във война , ама така и се иска ,че Путин вече е на път да си изгуби разсъдъка. Понеже той е пътник , иска и други да завлече след себеси ,но тия работи с акъл стават.
26
3
 
15
 
! Отговори
Стига с тия глупости преди 8 години
Хора дайте престанете!!! Кви глупости.... сорос морос путин обама... Рубли долари... Вече Конфликта излиза извън контрол!!! турците стрелят по кюрди Войната навлиза в нова Фаза!!! Иран също обмисля да вкара войски в Сирия!!! Чудо ще стане ако ер доган не бъде свален... Дайте по-сериозно говорим за Глобален Конфликт!!!!
25
6
 
12
 
! Отговори
атакист преди 8 години
пределно ясно е че нато тоест сащ и васалите няма да помогнат на ердоган просто се чака асад иран китаиският спецназ и руската авиация да натирят главорезите от идил в турция и саудитска арабия и кюрдите да си обявят държава
24
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво ни дреме какво пишат руските издания??!! Те въобще не са достоверен източник на информация! Само пропаганда и манипулации!
23
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кюрдите са,светски настроени приятни,но много изстрадали хора,тех ният ислям не войнства с другите религии,просто са принудени да воюват заради постоянната средновековна турска агресия към тях
22
2
 
15
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Понякога ми се иска да се върна в България и да образувам АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ, в която да се обединят всички патриотични сили. Но съм силно раздвоен: вероятно ще се разочаровам като Ботев, който се е надявал на подкрепа от всяко село след като е преминал Дунава, а те затваряли капаците на прозорците и се криели по къщите.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯглупости - българските земи са давали 25 % от икономиката на Османската империя и са внасяли 40 % от данъците и.
20
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде де,два месеца трепетно очакваме да видим страшният аскер,а само слушаме силни думи. През това време кюрдите и асад си връщат сирия,а идил и туркоманите скоро,ще си търсят хуриите
19
1
 
11
 
! Отговори
до 43 преди 8 години
Меркел пък е на хранилка на САЩ тогава, но по същество: Да изчакаме изборите на 13.3. в три германски провинции. А че не навсякъде е спокойно - знаете може би за паралелните общества в Ной Кьолн, Дисбург, Дортмунд... както и за разрастващия се Салафизъм. Ако напливът на бежанци се засили, ще видите как и много все-още наивни гутменшен ще се преорентират.
18
3
 
19
 
! Отговори
Уй преди 8 години
По принцип най-големи русофоби са американските мекерета, които в последно време гледам са станали и турски мекерета. Вече има коментари от тях, че преди Освобождението от турско робство всъщност българите са живеели много добре. Цялата тая пасмина се подвизава във финансираните от Америка за България издания на Прокопиев.
17
6
 
23
 
! Отговори
Кочо преди 8 години
Русофоби мразете си Русия щом ви харесва, но моля ви не се потурчвайте, жалки ставате.
16
5
 
21
 
! Отговори
до Гурбетчия преди 8 години
През лятото 1988 в небето над Странджа се разигра нощно учение с лазерно оръжие, виждаше се от Созопол. Аскерът отвъд границата млъкна, а доста си точеше езика преди това.Ако Султанът стане много ербаб и си надхвърли боя - чакат го интересни сибирски изненади...
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами,като не се страхуват от мечката да влязат в гората,ама само джафкат по границата,като страхливи кьопеци. А кюрдите превземат град,след град.
14
1
 
16
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Новите фашисти не са кафяви, а цветни (bunte), като Партията на Зелените в Германия, провеждаща ГЕНОЦИД над собствения си народ. Тази партия, макар и в опозиция, е най-големия привърженик на предателската политика на Меркел и работи открито за Ислямизацията на Германия и Европа. Само Русия може да спаси Европа от Ислямизация.
13
2
 
22
 
! Отговори
до 33 преди 8 години
Цитирам новата партия АЛТЕРНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ, която е против Ислямизацията на Европа и печели с всеки изминат ден все повече симпатизанти. Австрийската FPÖ, водеща политическа сила с 34% е на същите позиции, както и френската Фронт Национал. Германският народ скоро ще отхвърли режима на Меркел.
12
6
 
24
 
! Отговори
Антитюрк преди 8 години
Айде сега да видим Турция разделена на 3 и летящ Ер доган с ракета в космоса, Истанбул става Констанипол пак а всички турци прояждат сланина.
11
4
 
24
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Който се интересува от развитието на патриотичните сили в Австрия, Германия и другаде, ще открие, че всички разумни хора искат приятелство с Русия, не я анатемосват, както правят "Зелените" гейропейци - нихилисти, за които понятията Родина, Семейство, Чест и Дълг, са мръсни думи.
10
5
 
20
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯРусия се застъпи за Крим след два месеца,за Донбас след 7 и на кюрдите ще дойде времето.Да се надяваме,че няма да се наложи да се застъпи за нас,щото лу.дите ти сънародници като нищо ще тръгнат на Север,щом се провалят на Юг!Иначе Русия може да се застъпи и за индианците,ако е дал Господ,кой знае?То Аляска и калифорния са били губернии по едно време...(хи-хи)
9
1
 
13
 
! Отговори
ууу преди 8 години
До Анонимен 27Важно е колко от тях ще се върнат. И не си сваляй феса - хладничко е.