Турция стана с един взрив по-близо до войната!

Руски печат: Ердоган е започнал хибридна война срещу Асад
Обновена: 19 фев 2016 20:20 | 19 фев 2016 20:10, Елка Василева
122
Турция стана с един взрив по-близо до войната!
Снимка: архив, Reuters

"Турция стана с един взрив по-близо до войната", пише руският вестник "Комерсант" в заглавие на коментар по повод бомбения атентат в Анкара в сряда и последвалата реакция на турските въоръжени сили. Посочвайки бойци от Сирийски Кюрдистан за отговорни за този терористичен акт, турските власти сами си дадоха карт бланш да извършат трансгранична операция по суша за създаване на буферна зона в северната част на Сирия, смята печатното издание.

Обвиненията към сирийските кюрди бяха предявени на фона на поредица техни военни успехи в Сирия. В Анкара са убедени, че разширяването на териториите под контрола на кюрдите става с подкрепата на руската авиация, което се отрича от ръководството на сирийския Демократичен съюз на кюрдите. А шефът на откритото наскоро в Москва представителство на Сирийски Кюрдистан Руди Осман каза, че сънародниците му сериозно се опасяват, че турски войски ще навлязат в Северна Сирия. По думите му сирийските кюрди вече били получили гаранции от Москва, че ако това стане, Русия ще се застъпи за кюрдите, пише "Комерсант".

Още по темата

Според "Независимая газета" турският президент Ердоган е започнал "хибридна война" срещу сирийския президент Асад, като е вкарал в северната сирийска провинция Алепо близо пет хиляди "вежливи" командоси. В мнозинството си това са тюркмени и военнослужещи от спецчасти на турската армия, които се представят за местни жители, пише вестникът и констатира, че от военна гледна точка пред Турция няма никакви пречки да започне мащабна военна операция в северната част на граничната сирийска провинция Алепо.

Всекидневникът продължава с твърдението, че намеренията на Анкара да създаде буферна зона в Северна Сирия неочаквано са били подкрепени от Вашингтон, който досега е призовавал Турция да не предприема агресивни действия срещу кюрдите.

Вчера обаче говорителят на държавният департамент Марк Тоунър казал, че Белият дом е приканил и кюрдските сили за самоотбрана да се въздържат от подобни действия срещу Турция.

"Независимая газета" припомня, че предложението на германския канцлер Ангела Меркел за създаване по сирийско-турската граница на зона, забранена за полети, се подкрепя от редица европейски страни от НАТО и прави извода, че НАТО и Анкара искат да създадат плацдарм, който няма да е под контрола на сирийските правителствени сили.

По въпроса какво целят САЩ с подкрепата си едновременно за Турция и за кюрдите вестникът прави още един извод: това се прави, първо, за да се намали ролята на Москва и Дамаск, които се опитват да сломят съпротивата на муджахидините в северните провинции на Сирия и, второ, под предлог, че се борят срещу Асад, западът и Турция се стремят да разделят на части Сирия и някои други страни от Близкия изток.

"Новая газета" смята, че с отказа си да приеме прекратяване на огъня Башар Асад провокира интервенция, като подтиква и Русия да започне война по суша. Вестникът тълкува вчерашните "донякъде несдържани изявления на сирийския президент пред френски журналисти, че инициативата за примирие е нереална, като "отлично вписващи се" в песимистичните прогнози за възможно изостряне на ситуацията в Сирия и нарастване на вероятността за интервенция на турски и саудитски сухопътни сили в Сирия.

Печатното издание обяснява тази увереност на Асад с успехите на правителствените сили напоследък в провинциите Латакия, Идлиб и Алепо при мащабната подкрепа на руската авиация. Вестникът припомня, че в началото на 2012 г. Москва е убедила Асад да се съгласи с примирие, но т. нар. умерена опозиция се е възползвала от почивката, за да се снабди с оръжия, муниции и продоволствие и да подготви своето последвало настъпление към Дамаск. Така че вероятно сега Асад не иска да допусне това да се повтори, заключава "Новая газета".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
27
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Султанът Ердоган работи по сценарий за възстановяване на Османската Империя. Започва от Северна Сирия. Който не може или не иска да разбере това, е голям наивник. Искам да попитам русофобите какво ще правят, ако Турция се насочи към България или пък нарочно пренасочи 1-2 милиона нашественици към нашата граница. Ако България се надява на НАТО или ЕС, много поздрави от Арменския поп, както казвахме на времето.
7
3
 
19
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До Анонимендо 20 Напротив,по-добре е за Русия турските войници да са там неофициално!Като избомбиш нещо дето го уж го няма,какъв е проблема?
6
6
 
18
 
! Отговори
akud преди 8 години
хиляда от най-старите катюши са достатъчно за тези 5 хил. вежливи командоси
5
6
 
17
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
До АнонименА бе що да не летуваме в турските курорти СЛЕД войната?Стига да не са радиоактивни....
4
9
 
24
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯАбе при бай Тошо не бяхте толкова смели и нагли....
3
7
 
38
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
Едно е сигурно-турския туризъм умря за години напред,а и не само той.И както казва N2-да си укрепваме границите,че идва само лошо оттам!
2
15
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТУРКИЯ КЕ ПАДНЕ. ТОВА ГО Е КАЗАЛА ВАНГА. НЕ Е ДАЛЕЧ ВРЕМЕТО КОГАТО ОТ ТУРКИЯ НЯМА ДА ИМА И ПОМЕН. ВСИЧКО НА ТОЗИ СВЯТ СЕ ВРЪЩА РАНО ИЛИ КЪСНО. ТУРЦИТЕ ИМА ДА ПЛАЩАТ СТАРИ ГРЕХОВЕ НА ПРАДЕДИТЕ СИ. ГОСПОД БАВИ. АЛА НЕ ЗАБРАВЯ.
1
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В крайна сметка от войната в Сирия най-голямо парче от Баницата щи изядът великите сили на деня Русия ,САЩ и Турция ние най-добре да си укрепяваме границите и да засилваме войската.