Европа иска край на кървавия ужас над цивилни в Сирия

Саудитска Арабия обаче иска ракети земя-въздух за сирийската опозиция
Обновена: 20 фев 2016 10:26 | 20 фев 2016 10:15,
96
Европа иска край на кървавия ужас над цивилни в Сирия
Снимка: Reuters

Европейските лидери призоваха Сирия и нейните съюзници незабавно да престанат да атакуват опозиционните групировки, но се въздържаха директно да обвинят Русия, предаде ДПА.

Участниците в срещата на върха в Брюксел имаха вариант да призоват Москва "да спре незабавно атаките срещу умерените опозиционни групи", но формулировката късно снощи беше смекчена.

Вместо това те призоваха "сирийския режим и неговите съюзници незабавно да спрат атаките среку нетерористични опозиционни групи" - атаки, които според тях застрашават перспективите за мир в Сирия, облагодетелстват Даеш и подклаждат бежанската криза.

Лидерите на ЕС призоваха също за незабавно прекратяване на бомбардировките на цивилни зони и за пълен, устойчив и безпрепятствен хуманитарен достъп в цяла Сирия, предаде Ройтерс.

Междувременно саудитският външен министър Адел ал Джубейр предложи да се доставят ракети земя-въздух на сирийската опозиция, като уточни, че решението трябва да се вземе от международната коалиция, предаде Франс прес.

"Смятаме, че въвеждането на ракети земя-въздух в Сирия ще промени съотношението на силите на терен", каза Джубейр в интервю за сп. "Шпигел" и отговори утвърдително на въпрос дали подкрепя доставката на такива оръжия на бунтовниците.

"Това ще позволи на умерената опозиция да обезвреди хеликоптерите и самолетите, които ги бомбардират и пускат химически вещества. Точно това промени съотношението на силите в Афганистан", каза саудитският външен министър.

"Трябва този вариант внимателно да се проучи, защото не искаме такива оръжия да попаднат в неподходящи ръце", уточни Джубейр, имайки предвид оръжията, които "Ислямска държава" е взела от други бойци.

"Това не е решение на Саудитска Арабия, то трябва да се вземе от международната коалиция" за борба с ИД, която се оглавява от САЩ, подчерта 54-годишният министър.

На въпрос за близостта между идеологията на ИД и уахабитския фундаментализъм на саудитското кралство, Джубейр заяви, че това е "прекалено опростяване, което е лишено от смисъл".

"Тези хора са престъпници. Те са психопати. ИД е толкова ислямска организация, колкото Ку-клукс-клан в САЩ е християнска организация", заяви саудитският външен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"нетерористични опозиционни групи"такова животно няма.
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента в Сирия има кръстоносен поход срещу мюсюлманите .
48
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
В Сирия невинни няма и за това ЕС също има сериозна "заслуга"
47
1
 
8
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 8 години
ПАК КАТО РАЗБРАХА НА КЪДЕ ОТИВАТ РАБОТИТЕ СЕ СЕТИХА ТЕЗИ ЗАПАДНИ СИЛИ И АМЕРАКАНОФИЛИ,ЗА КЪРВАВИЯ УЖАС НАД ЦИВИЛНИ.РАЗУЗНАВАНЕТО ИМ СА ОТ АЛБАНСКИ РЕОТАНИ,ЦЕЛИ ШЕСТ ГОДИНИ НЕ ВИЖДАХА ТОЗИ УЖАС.ТОВА СЕ КАЗВА НАГЛОСТ, ПРИМЕСЕНО С ДЕБЕЛООЧИЕ СЛЕД КАТО ИЗБИХА ПОЛОВИН СИРИЯ,И 10 МЛН ПРОКУДИХА.АКО И РУСИЯ СЕ ОТКАЖЕ МАМИЦАТА ЩЕ НИ РАЗГОНЯТ НА ДЪРЖАВАТА НИ,ЩЕ ИЗЧЕЗНЕМ ОТ КАРТАТА.ПРИ ТЕЗИ УПРАВНИЦИ НЕ СЕ ВИЖДА КОЛКО ГОДИНИ ЩЕ ИЗДЪРЖИМ,БЕЗ АРМИЯ И ОТВОРЕНИ ГРАНИЦИ,ГОЛЕМИТЕ НИ ПРИЯТЕЛИ ОТ АМЕРИКА И ЕС.
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция вече е вкарала бронирани машини на 200 м. навътре в Сирия и ги окопава, като през това време дъни иззад тях с артилерия по градовете. Саудитска Арабия подготвя около 150 хил. души за сухопътна операция. Ако доставят ЗРК на "умерената опозиция", ще почнат с тях да свалят Сирийски и Руски самолети и хеликоптери, които могат да бият по войските им (от юг), което ще улесни значително настъплението на сухопътните сили. Това е плана, само дето си правят сметката без кръчмаря.
45
1
 
13
 
! Отговори
papi преди 8 години
ЗА ДА СПРАТ ЦИВИЛНИТЕ ЖЕРТВИ ТРЯБВА АМЕРИКАНЦИТЕ ДА НЕ СТРЕЛЯТ
44
1
 
27
 
! Отговори
Въпрос преди 8 години
А какво оръжие е необходимо за да стане Саудитска арабия най голямата изпепелена бензиностанция?
43
5
 
32
 
! Отговори
Минчо преди 8 години
Защо Европа си затваря очите за геноцида срещу кюрдския народ в Турция, това не са ли двойни стандарти?
42
0
 
30
 
! Отговори
К преди 8 години
Саудитска арабия се опитва да снабди своите хора с ракети земя въздух, струва ми се, че Турция скоро ще иска същото за своите бойци туркомани, а в последствие това оръжие ще бъде "пленено" от ИД.
41
2
 
35
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Защо ни заблуждават с т.н. "yмерена опозиция"- НЯМА ТАКАВА, има Ал Нустра и ИД - поддържани от Саудитска Арабия и Турция.
40
2
 
31
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
Явно ЕС е зависим от САЩ след като не могат да проумеят една истина, само светски държави в арабските страни могат да спрат миграционната вълна. Ако продължават същата политика след 50г. в Европа християните ще са малцинство.
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа е ялова, кой където си иска и от където иска влиза в нея и й го слага, като й източва натрупаното. Сигурно така е изглеждала източната римска империя преди падането под властта на ислямските пълчища. Нито граници, нито ценности ! А България е със статуса на победена държава, без армия и с наложени репарации, чист донор чрез банките, чуждите фирми, концесии и продажба на територия.
38
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разрешавам на Путин да използва атомно оръжие както това промени хода на войната между Сащ и япония
37
25
 
5
 
! Отговори
Така е преди 8 години
Европа иска край на кървавия ужас над цивилни в Сирия , но Русия не иска.
36
1
 
19
 
! Отговори
ВТ преди 8 години
"Точно това промени съотношението на силите в Афганистан"И вижте как "хубаво" се наредиха нещата там...
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Iakov kedmi....Bivsh rukovoditel na evreiskata sluzba za specialni operacii
34
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безпомощният, ялов и недъгав ЕС с една мижава Гърция не може да се справи и да я накара да спазва правилата и да си махне блокадата от границата, а седнали да бистрят международната политика и да се опитват да се налагат на могъща Русия. Егати цирка, егати комедията.
33
2
 
25
 
! Отговори
църква преди 8 години
в саудитска арабия християнството е забранено със закон и се наказва със смърт
32
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
обама, оланд, нато критикуват остро действията на турците, но нашите форумни другарчета продължават неистово да защитават турците. Това ни навежда на мисълта, че те не са нито проевропейски, нито проамерикански, а чисто и просто протурски:))
31
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Северноатлантическият Алианс даде на Анкара да се разбере, че не може да разчита на безрезервна подкрепа от страна на НАТО, в случай че Турция провокира въоръжен конфликт с Русия. Това заяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн пред германското издание Der Spiegel.НАТО не трябва да позволява да бъде въвлечена във военна ескалация с Русия заради сегашното напрежение в отношенията между Руската федерация и Турция, подчерта люксембургският министър