Турция няма да стъпи в Сирия, ако не е колективно

Тя обаче има "право да отговаря на обстрел срещу своя територия"
Обновена: 20 фев 2016 19:21 | 20 фев 2016 19:19, Елка Василева
273
Турция няма да стъпи в Сирия, ако не е колективно
Снимка: архив, Reuters

Турция няма намерение да изпраща свои войски в Сирия самостоятелно, заяви пред журналисти постоянният представител на Турция в ООН Халит Чевик, предаде ТАСС. По думите на Челик сухопътна операция е възможна само в състава на оглавяваната от САЩ коалиция за борба с терористичната групировка "Ислямска държава" или в случай, че има решение за това от Съвета за сигурност на ООН.

Турският дипломат подчерта, че Анкара "подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Сирия", но има пълното право да отговаря на обстрел срещу своя територия от страна на кюрдски въоръжени формирования - т. нар. Сили за защита на народа, които Анкара смята за терористи.

Още по темата

"Турция няма да стъпи на сирийска земя, ако това не е част от колективно действие - било в рамките на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, било в рамките на международната коалиция, от която сме част. Ако това стане, то ще бъде колективно (усилие)", каза Халит Челик. Той подчерта, че това няма да бъде "турска национална операция".

Относно действията на кюрдските въоръжени формирования в Сирия турският постоянен представител в ООН заяви, че те "не се борят с режима (в Дамаск) или с Даеш ("Ислямска държава"). "Зоната, която превзеха те, не беше отвоювана от Даеш или от Джебхат ан Нусра. Тя бе превзета от умерената сирийска опозиция", заяви турският дипломат.

Той подчерта, че Анкара се явява член на Международната група за подкрепа на Сирия и "подкрепя политическо решение" на кризата в съседната държава. По думите му в сегашния момент главна цел е да бъде постигнато прекратяване на огъня и ефективна борба с "Ислямска държава". Челик каза още, че цел на руските въздушни удари в Сирия са граждански обекти, а не позиции на терористите.

Русия внесе в петък в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция в защита на суверенитета на Сирия. В текста на проекторезолюцията се искаше незабавно прекратяване на всякакво обстрелване през границата, както и отказ от всякакви опити или планове за чуждестранно военно нахлуване на сирийска територия. Документът е в отговор на действията на Турция, която обстрелва позиции на сирийските кюрди, а също се готви за сухопътна информация в Сирия, според информация на "Файненшъл таймс", отбелязва ТАСС. Според "Файненшъл таймс" такива планове има и Саудитска Арабия, посочва руската агенция.

Съветът за сигурност не постигна съгласие по предложения от Русия проект за резолюция.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още по темата: САЩТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Turcite sa vladeeli 500 godini polovin svqt i ne sa izbili nito edin narod za smetka na rusnacite ,22 miliona rusnaci izbiva samo Stalinskiya rejim,8 miliona ukrainci sa umreli ot glad ,v Katinskata gora sa izbiti hilqdi polski oficeri i intelektualci ,zaradi tova sveta chaka udoben moment da izbie ruskite ushanki
47
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
турция затъна в блатото на Близкия изток.
46
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган го пуснаха по руската пързалка.
45
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
турците ако имаха смелост поне колкото на едно коте, щяха да влязат в сирия, за да си защитят "братята" тюркмени, които са подложени на тотално терминиране от два месеца. Същите тези "братя",заради които турците свалиха руския самолет.Само че като разбраха, че на НАТО-то изобщо не му пука за турците и смелостта им се изпари:)))
44
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
леле, чак такава страхливост от турците не очаквах:))). Турците чакали решение на Съвета за сигурност, за да нахлуят-т.е. разрешение от...руския представител в Съвета:)))Щели само да обстрелват - иззад дувара, без да си показват главите:)))
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колективно навеждане, само в Сахара. Анадън му поганци?
42
3
 
7
 
! Отговори
ххх преди 8 години
До ОсманА не, ще бъде прекрасно турците да стъпят в Сирия и да ги порнат на чеверме от няколко страни :) Адмирирам тази опция и горещо се надявам малкото останало акъл на Ерди да го напусне и той смело да закопае турската държава със сухоземна операция там.
41
0
 
7
 
! Отговори
ххх преди 8 години
До До Нациналпатриот:Колониалните войни са трудна работа. Справка Виетнам ;) Там кой избяга?
40
2
 
9
 
! Отговори
ххх преди 8 години
Толкова му беше бабаитлъка на минисултанчето :) Остана му само да си бърше айряна от мустаките и да се репчи на дребосъци като нас...
39
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А аз очаквах Турция директно да Обяви Война на РусияИ ШОУТО НА ТУРСКИТЕ КОМИЦИ НАЧЕЛО С ЕРДОГАН ДА ПРИКЛЮЧВАама видиш ли той сам не можел аааааА Руски Самолети в гръб да събаря може
38
19
 
7
 
! Отговори
Do Odessa преди 8 години
100 хиляди руски и 40 хиляди руски превзеха Плевен на четвъртия път. Осман Паша беше с 20 хиляди войника. Руснаците са печелили само с числено превъзходство. Същото се отнася и за завладяването на Берлин и падането на Хитлер. Руснаците не успяха да надвият 3 милиона чеченци. С часове пияните мужици се стреляха взаимно защото всеки мислеше , че отсреща има чеченци.
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KAKVA RADOST TURZIA E IZPEPELENA OT YADRENITE BOMBI NA RUSIA I VECE NIAMA TURSKO PRISASTVIE V BALGARIA.AMIN. VSICKI DO EDIN.INSHAALAH.
36
10
 
30
 
! Отговори
ODESSA преди 8 години
Вие турците, сте били за рашките врагът пред портите. И винаги са ви наритвали до помиярско квичене.
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чета тука глупостите и разъжденията на разни философи всезнайковци,кой правил грешки па кой би много хитър.Пичуи това е световна планова политика която е заложена в програмата от столетия,тук емоция няма,всеки във тази война знае какво прави и какво трябва да се случи.Нито Ердоган пада от небето нито Путин и Обама,тук се работи по план и неговото осъществяване.Задачите са спуснати
34
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
IDIL nikoga ne e napadnata ot ruskite i voyskite na rejima,zashtoto e tqhna rojba
33
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NORVEJKITE sili po vreme na vtorata svetovna opukaha rusnacite
32
31
 
11
 
! Отговори
До Нациналпатриот: преди 8 години
Те затова руснаците избягаха с напълнени *** от Афганистан, понеже "мачкат всеки от 8-10 века" насам.
31
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НационалпатриотDA s pomoshtta na celiya svqt,inache germancite shtqha da opukat rusnaka za koeto sajalqvam a sigurno i celiya svqt che sa pomognali vaorujili nahranili i oblekli ruskata armiya
30
10
 
6
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
Хибридната война в действие.............95% от коментарите................
29
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
VELIKATA VISOKA PORTA ne burza,leko poleko rusia da se obezkruvi kato v afganistan ,evropa da e gotov zaradi ujasa ot bejancite i togava TURCIA shte vleze kato osvoboditel bez sankcii